Κυριακή, 2 Οκτωβρίου 2016

Χαλβάς Νιαϊμιριώτ'κους

Ο καθιερωμένος χαλβάς του Νιάημερου, της εμποροπανήγυρης της Κοζάνης.
Εκτός του ότι θα τον βρείτε έτοιμο να πωλείται σε διάφορα σημεία στο πανηγύρι, μπορείτε να τον φτιάξετε και να απολαύσετε και την χαρά της δημιουργίας αλλά και φυσικά το μικρότερο κόστος!

Η συνταγή:

2 κ 1/2 φλυτζανια ζάχαρη (και με καστανή ειναι εξίσου νόστιμος)
2  κούπες νισεστέ (άμυλο αραβοσίτου)
5 φλυτζάνια νερό (κατα προτιμηση κρύο για να μη σβολιασει το κορν φλαουρ)
5 κουτ. σούπας λάδι
5 κουτ. σουπας αγνό βουτυρο
 100 γραμμάρια ξεφλουδισμένα αμύγδαλα και ελαφρά καβουρδισμένα
2 βανίλιες (προαιρετικά)


  • Σε ενα  τηγάνι καβουρδίζετε τα αμύγδαλα.
  • Σε μια κατσαρόλα ριξτε 3-4 κουταλιές ζάχαρη και αφήστε την να καραμελώσει για καποια δευτερόλεπτα. Αυτό θα δώσει το χρώμα και την γεύση στο χαλβά.
  • Ριξτε τη μισή ποσότητα νερού στην κατσαρόλα και ανακατέψτε. Στη συνέχεια ρίξτε και την υπόλοιπη ζάχαρη μεσα στην κατσαρόλα και αφηστε το σιρόπι να βρασει για δεκα περιπου λεπτά.
  • Την αλλη μισή ποσότητα κρύου νερού θα την ανακατεψετε με το νισεστέ σε ενα μπωλ.
  • Όταν το σιρόπι ειναι έτοιμο θα ρίξετε μέσα το μίγμα του νισεστέ και θα ανακατεύετε συνέχεια για να μην κολήσει. Θέλει μπράτσα, οχι αστεία...
  • Συνεχίζετε να ανακατεύετε, προσθέτετε και το λάδι και το βούτυρο το οποιο θα το ρίχνετε γύρω στα τοιχώματα της κατσαρολας ώστε να βοηθήσει να ξεκολλήσει ο χαλβάς.
  • Προσθέτετε τα αμύγδαλα ανακατεύοντας.
  • Σε ενα ταψί  αδειάζετε το μίγμα, πασπαλίζετε από πάνω ζάχαρη για να κάνει ωραία κρούστα
  • και ψήνετε για 15-20 λεπτά σε 200 βαθμούς.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου