Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2016

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: Τί πρέπει να αποφεύγουμε

Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου είναι το νούμερο ένα πρόβλημα που οι ασθενείς δεν επιθυμούν να μιλήσουν για αυτό. Είναι μια λειτουργική γαστρεντερική διαταραχή που εμφανίζεται στο 3-5% του δυτικού κόσμου. Τα αίτια εμφάνισης του άγνωστα, πολύ συχνά ενοχοποιούνται η κακή διατροφή, διατροφικές αλλεργίες, κάπνισμα, άγχος και κληρονομικότητα.

Υπάρχουν διαφορετικά είδη συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου IBS-A, IBS-C, IBS-D ανάλογα με τον τύπο που εμφανίζεται σε κάθε άνθρωπο.

Τα διαγνωστικά κριτήρια για  για το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου είναι  να έχει ο πάσχον τουλάχιστον τρεις μήνες με συνεχιζόμενους ή  επαναλαμβανόμενους κοιλιακούς πόνους ή μη άνεση στην ανακούφιση με την αφόδευση ή αλλαγές στη συχνότητα  των κενώσεων.

Tι πρέπει να αποφεύγετε:

Kάπνισμα

Αλκοολούχα ποτά

Γαλακτοκομικά προϊόντα (εάν υπάρχει δυσανεξία)

Καφεΐνη

Σόδα

Γλυκά

Φαγητά με μεγάλες ποσότητες λίπους

Φρουκτόζη (τρόφιμα και φαγητά με σιρόπι)

Σορβιτόλη (υπάρχει σε πολλές τσίχλες sugar free)

Πικάντικα φαγητά

Επιλέξτε να:

Δημιουργήσετε γεύματα μικρά και συχνά

Απολαύσετε το φαγητό σας και δώστε χρόνο σε αυτό

Αποφύγετε μεγάλα κενά ανάμεσα στα γεύματα σας

Πίνετε τουλάχιστον 8 ποτήρια νερό (30-35ml/kg σωματικού βάρους/ ημέρα)

Δοκιμάστε κομπόστες φρούτων

Καλοβρασμένα χόρτα

Κολοκυθάκια βραστά

Χρήση προβιοτικών για τουλάχιστον 4 εβδομάδες

Ελέγξτε το άγχος σας


Σκόπιμο είναι να αναφερθεί πως κάθε περιστατικό είναι ξεχωριστό και χρειάζεται σωστή και επαρκή ενημέρωση από τον θεράποντα ιατρό του σε συνεργασία με τον διαιτολόγο του.

Συμπερασματικά, το έντερο είναι το δεύτερο σε έκταση μεγαλύτερο όργανο στο σώμα μας μετά το δέρμα και εκτός από την πέψη και την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών, ξεκινάει η δημιουργία ερεθισμάτων για ορμόνες που διαδραματίζουν καταλυτικό ρόλο στην ψυχολογία μας και στην ευημερία μας όπως η σεροτονίνη.

Οφείλουμε να προσέχουμε και να φροντίζουμε να είναι υγιές.



 Επιστημονική Ομάδα του Διατροφολόγου Ευάγγελου Ζουμπανέα και την Μαρία Ρωμανίδου/ Διατολόγο- Διατροφολόγο (www.diatrofi.gr)






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου