Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2016

Γιατί κολλάμε στην οθόνη του κινητού; Η επιστήμη απαντά

Είτε δουλεύετε στο γραφείο σας, είτε περπατάτε στον δρόμο ή απολαμβάνετε ένα υπέροχο γεύμα σε ένα υπέροχο εστιατόριο συνήθως έχετε ένα κοινό με τους υπόλοιπους συνανθρώπους σας: κοιτάτε συνέχεια το κινητό σας.

Ο λόγος, σύμφωνα με τη γιατρό, σκηνοθέτη και αναπληρώτρια καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Στόνι Μπρουκ, Δρ. Ντενάλει Ρούστον είναι πάρα πολύ απλός.

Η ενασχόληση με το κινητό μάς προσφέρει ευχαρίστηση, καθώς συνδέεται άμεσα με την ντοπαμίνη, το χημικό στοιχείο που βρίσκεται στον εγκέφαλο μας και αποκαλείται συχνά και ως «νευροδιαβιβαστής της ευτυχίας».

Η κυρία Ρούστον μιλώντας στο Business Insider εξηγεί ότι η ντοπαμίνη μπορεί πράγματι να απελευθερωθεί στον εγκέφαλό μας, κάθε φορά που βρίσκουμε μια νέα πληροφορία στο κινητό μας ή όταν κάποιος επικοινωνεί μαζί μας σε αυτό -όταν γενικότερα, ελέγχουμε τη συσκευή μας. Έτσι, δεν είναι περίεργο που όλοι θέλουμε να ασχολούμαστε συνεχώς με το smartphone μας.

Σε έρευνα για το σχετικό ντοκιμαντέρ της με το όνομα «Screenagers», εξετάζει την υπερβολική χρήση των κινητών από τους εφήβους.

Η συγκεκριμένη έρευνα υποστηρίζει ότι το να ξοδεύει κανείς πολύ χρόνο πίσω από την οθόνη των κινητών, δεν είναι θέμα μόνο κοινής ψυχολογίας αλλά είναι και θέμα φυσιολογίας, ειδικά σε εφήβους και παιδιά, καθώς τα συγκεκριμένα ηλικιακά γκρουπ έχουν εγκεφάλους προγραμματισμένους έτσι ώστε να είναι πιο δεκτικοί στις εκκρίσεις ντοπαμίνης, όταν ασχολούνται με πολλές παράλληλες δραστηριότητες (multitasking).

Δείτε το βίντεο:

usay

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου