Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2016

Πρωτοποριακό πρόγραμμα κομποστοποίησης αποβλήτων κουζίνας και κήπου για 200 νοικοκυριά της Κοζάνης

Ξεκίνησε τη  Δευτέρα από το Δήμο Κοζάνης – αντιδημαρχία Περιβάλλοντος,  το νέο πρωτοποριακό πρόγραμμα χωριστής συλλογής στην πηγή αποβλήτων κουζίνας και πράσινων υλικού κήπου.
Σε σαράντα νοικοκυριά της περιοχής Πλατάνια – Παναγία Φανερωμένη έχουν διανεμηθεί οι ειδικοί καφέ κάδοι κομποστοποίησης, ώστε να συλλέγονται τα οικο-απόβλητα από την κουζίνα, τα οποία θα συλλέγονται από το Δήμο και τη ΔΙΑΔΥΜΑ και θα πηγαίνουν σε μια μικρή μονάδα κομποστοποίησης που έχει δημιουργηθεί γι’ αυτό τον σκοπό στον ΧΥΤΑ Δυτικής Μακεδονίας.
 
Οι κάτοικοι θα εναποθέτουν τα οργανικά απόβλητα και το κομπόστ που θα προκύψει θα τους δοθεί για χρήση φυτικού και οργανικού λιπάσματος!

Πρόκειται για μια πρωτότυπη κίνηση σε περιφερειακό ίσως και πανελλαδικό επίπεδο. Όπως είπε χαρακτηριστικά η Ελένη Τασοπούλου, αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος του δήμου Κοζάνης:
«Το πρόγραμμα ξεκινάει από σήμερα, μοιράστηκαν 40 καφέ κάδοι βιοαποβλήτων . Μέσα στους κάδους αυτούς θα συμμετέχουν  συγκεκριμένες γειτονιές από την περιοχή Πλατάνια , τις οποίες έχουμε ειδοποιήσει και έχουν συμμετάσχει στο εν λόγω πρόγραμμα, με απάντηση σε ερωτηματολόγια τα οποία κινήσαμε εδώ και 3-4 μήνες.  Οι συγκεκριμένοι κάτοικοι των περιοχών αυτών μέσα στους καφέ κάδους θα βάζουν όλα τα υπολείμματα κουζίνας , δηλαδή: Υπολείμματα μαγειρεμένων φαγητών, υπολείμματα φυτικών τροφών , καθώς και πράσινα υπολείμματα από κήπους. Στους συγκεκριμένους κάδους δεν επιτρέπεται να τοποθετούνται ωμά κρέατα , κυρίως. Όλα τα υπόλοιπα μπορούν να τοποθετηθούν στον καφέ κάδο με πολύ συγκεκριμένο τρόπο , μέσα σε ειδικές σακούλες που μοιράστηκαν. Ο Δήμος σε συνεργασία με τη ΔΙΑΔΥΜΑ θα περνάει να συλλέγει τα οργανικά απόβλητα».

Μάλιστα για το σκοπό αυτό έγινε ενημερωτική ημερίδα την Κυριακή το πρωί, με μεγάλη ανταπόκριση του κόσμου, ενώ ενεργή ήταν και η συμμετοχή του συλλόγου Πλατάνια, που κινητοποιήθηκε άμεσα, σύμφωνα με την κ. Τασοπούλου. Το πρόγραμμα θα διαρκέσει ένα χρόνο και το φυτικό λίπασμα που θα προκύψει, θα είναι πλούσιο σε θρεπτικά για το χώμα συστατικά, ό,τι χρειάζεται ένας κήπος! Μάλιστα, την άνοιξη το κομπόστ θα μοιραστεί  στις οικογένειες και τα σχολεία, για να υπάρχει ένα απτό αποτέλεσμα.

Στο πρόγραμμα, πιλοτικά, θα συμμετάσχουν 200 νοικοκυριά και αφού ολοκληρωθεί και βγουν τα αποτελέσματα και θα αξιολογηθεί η δράση:
«Θα δούμε τι πήγε καλά και τι όχι, ώστε το πρόγραμμα να επεκταθεί από του χρόνου σε όλη την πόλη , αλλά και σε όλο τον δήμο. Αυτό δεν θα το κάνουμε επειδή είμαστε πρωτοπόροι στη διαχείριση των απορριμμάτων, αλλά επειδή προκύπτει από τον εθνικό σχεδιασμό διαχείρισης απορριμμάτων. Το 45-46% των αποβλήτων που καταλήγουν στο ΧΥΤΑ σήμερα είναι βιοαπόβλητα. Το περιβαλλοντικό και οικονομικό όφελος που θα υπάρξει από τη συγκεκριμένη διαχείριση είναι μεγάλο», είπε κλείνοντας η κ. Τασοπούλου.




prlogos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου