Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2016

380.000 ευρώ για την αισθητική και ενεργειακή αναβάθμιση των γεφυρών της λίμνης Πολυφύτου

- Τι θα περιλαμβάνει το έργο 
- Πότε θα υλοποιηθεί

Κατά πλειοψηφία και με αντιδράσεις από μερίδα της αντιπολίτευσης αναμένεται να εγκρίνει το περιφερειακό συμβούλιο της Δευτέρας, τη μελέτη που κατέθεσε προς ψήφιση ο αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Κοζάνης Παναγιώτης Πλακεντάς και αφορά την ενεργειακή και αισθητική αναβάθμιση των δύο γεφυρών της λίμνης Πολυφύτου και της πλωτής Μαρίνας του ναυτικού Ομίλου Κοζάνης.

Τη μελέτη του έργου θα κάνει με προγραμματική σύμβαση το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας (το ύψος της σύμβασης αγγίζει τις 49.000 ευρώ), γεγονός με το οποίο αντέδρασε η επικεφαλής του συνδυασμού ΕΛΠΙΔΑ Γεωργία Ζεμπιλιάδου, η οποία τόνισε πως σε καιρούς κρίσης θα πρέπει να ενισχύεται ο ιδιωτικός τομέας, ιδιώτες μελετητές.

Ειδικότερα, όπως είπε χαρακτηριστικά μιλώντας για το έργο ο αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Κοζάνης Παναγιώτης Πλακεντάς: «Η υψηλή γέφυρα των Σερβίων αλλά και η γέφυρα του Ρυμνίου χρίζουν ανάδειξης της ομορφιάς και της σπανιότητας που έχουν, αποφασίσαμε μετά από συζήτηση με το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, και το τμήμα Βιομηχανικού Σχεδιασμού, προκειμένου οι γέφυρες να αποκτήσουν μια καλύτερη οπτική εικόνα και να βελτιώσουμε ό,τι μπορούμε.

Η μελέτη που έρχεται σε εισήγηση στο περιφερειακό, περιλαμβάνει το φωτισμό από πάνω και από κάτω μέσα από το νερό, στα πρότυπα άλλων γεφυρών , όπως της γέφυρας Ρίου Αντιρρίου, Χαλκίδας και μεγάλων γεφυρών στο εξωτερικό,. Το ίδιο θα γίνει και στη γέφυρα του Ρυμνίου, αλλά και στα πλωτά του Ν.Ο.Κ.. Αν και υπήρχε και άλλη μια μελέτη για το φωτισμό της Νεράιδας, θα ενταχθεί τελικά και το έργο για το φωτισμός της Νεράιδας στο ίδιο έργο , ώστε να είναι ομοιόμορφος της Γέφυρας.
Ο προϋπολογισμός της μελέτης είναι στις 40.000 ευρώ με ΦΠΑ και ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου είναι στις 380.000 ευρώ.
Η υλοποίηση του έργου θα έρθει με νέα απόφαση στο Περιφερειακό Συμβούλιο, ενώ ο κ. Πλακεντάς εκτίμησε πως το έργο θα δημοπρατηθεί μέσα στο 2017.

Οι αντιδράσεις Ζεμπιλιάδου

Την αντίδρασή της γιατί δεν προτιμήθηκε ιδιώτης εκτιμητής, αλλά το ΤΕΙ, αναρωτήθηκε η κ. Ζεμπιλιάδου, λέγοντας πως δεν έπρεπε να δοθεί με προγραμματική στο ΤΕΙ, από τη στιγμή που δεν έιναι ερευνητική. «Η αγορά στενάζει και οι ιδιώτες μελετητές περιμένουν να δουλέψουν», σχολίασε χαρακτηριστικά η κ. Ζεμπιλιάδου, λέγοντας πως είναι βέβαιη πως το ΤΕΙ θα κάνει άριστη δουλειά, αλλά πρέπει να στηριχθεί η αγορά των νέων επιστημόνων που άνοιξαν γραφεία και περιμένουν πως και τι να δουλέψουν.








prlogos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου