Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2016

ΕΟΦ: Αυτά είναι τα 40 φάρμακα που θα πωλούνται στα σούπερ μάρκετ

Τη λίστα φαρμάκων με τις 40 δραστικές ουσίες που θα πωλούνται πλέον στα σούπερ μάρκετ ανήρτησε χθες στην ιστοσελίδα του ο ΕΟΦ.
Ευρείας κυκλοφορίας αναλγητικά, αντιπυρετικά, σκευάσματα για πόνους μυών και αρθρώσεων, για πονόλαιμο, αντισταμινικά, αντιόξινα, δερματολογικά και στοματικά διαλύματα περιλαμβάνονται στην λίστα με τα φάρμακα που θα μπορούν να πωληθούν και στα σούπερ μάρκετ.

Την Πέμπτη 4 Νεμβρίου, ο ΕΟΦ ανήρτησε στην ιστοσελίδα του την λίστα Φαρμάκων Γενικής Διάθεσης (ΓΕ.ΔΙ.ΦΑ) η οποία περιλαμβάνει 40 δραστικές ουσίες.

Τα φάρμακα που θα διατίθενται εκτός φαρμακείων θα πρέπει να πληρούν τις εξής προϋποθέσεις:

Να είναι ήδη ενταγμένα  στην κατηγορία των ΜΗΣΥΦΑ χωρίς να συντρέχουν νεότερα επιστημονικά δεδομένα για την επανεξέταση της κατάταξής τους ως συνταγογραφούμενα.

Να είναι φάρμακα που να αντιμετωπίζουν συμπτώματα εύκολης αυτοδιάγνωσης και αντιμετώπισης τα οποία είναι προφανή και δεν συγχέονται με συμπτώματα άλλης νόσου.

Η οδηγία του δοσολογικού σχήματος να είναι απλή.

Οι αλληλεπιδράσεις τους  με άλλες συχνά χορηγούμενες θεραπείες να είναι ελάχιστες και, εφόσον υπάρχουν, να είναι χαμηλού κινδύνου.

Να μη χρειάζονται ιδιαίτερες συνθήκες φύλαξης και διακίνησης.

Οι συσκευασίες τους να είναι μικρές και, σε συνδυασμό με την περιεκτικότητα, η συνολική ποσότητα του φαρμάκου να μη ξεπερνά δόση που να μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή του λήπτη.

Να μην υπάρχουν έγκριτες  και τεκμηριωμένες ενδείξεις για σοβαρούς κινδύνους από τη μακροχρόνια χρήση τους από τη δημοσιευμένη βιβλιογραφία σε επιστημονικά περιοδικά που διαθέτουν κριτική επιτροπή αξιολόγησης.

Δείτε εδώ τον κατάλογο με τις δραστικές ουσίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου