Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2016

Ανοικτά καταστήματα την Κυριακή 6 Νοεμβρίου. Εκπτώσεις και απεργίες

Ανοιχτά θα είναι αύριο Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2016 όλα τα εμπορικά καταστήματα, τα εμπορικά κέντρα και τα πολυκαταστήματα σε όλη τη Ελλάδα, με προτεινόμενο ωράριο λειτουργίας από τις 11:00 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα (τα πολυκαταστήματα θα είναι ανοιχτά έως τις 8 το βράδυ).
Να σημειωθεί ότι η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος αποφάσισε την προκήρυξη 24ωρης Πανελλαδικής Απεργίας στο Εμπόριο για την Κυριακή 6-11-2016.

Επίσης από πρωί της Τρίτης 1 Νοεμβρίου 2016 ξεκίνησαν οι ενδιάμεσες «φθινοπωρινές» εκπτώσεις η οποίες βάσει του άρθρου 15 παρ. 1  του ν.4177/2013 θα διαρκέσουν για 10 ημέρες, έως την Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2016.
Στο διάστημα των ενδιάμεσων εκπτώσεων και σύμφωνα με το άρθρο 16 παρ. 1 του νόμου, τα εμπορικά καταστήματα θα παραμείνουν ανοιχτά την Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2016 με προτεινόμενο, από τον Εμπορικό Σύλλογο Αθηνών, ωράριο 11:00 – 18:00. Το ίδιο ωράριο προτείνει και ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΕΣΘ).

Κατά τη διάρκεια των ενδιάμεσων εκπτώσεων, πέραν της αναγραφής της παλαιάς και νέας τιμής των αγαθών και υπηρεσιών που πωλούνται με έκπτωση, επιτρέπεται και η αναγραφή και η εμπορική επικοινωνία ποσοστού έκπτωσης.

Οδηγίες και διευκρινίσεις της ΕΣΕΕ

Με την ευκαιρία της διενέργειας των φθινοπωρινών ενδιάμεσων εκπτώσεων, η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), με επιστολή της στις εμπορικές ομοσπονδίες και όλους τους εμπορικούς συλλόγους της χώρας έδωσε οδηγίες και διευκρινίσεις, για την έναρξη των ενδιάμεσων εκπτώσεων όσο και για τη λειτουργία των καταστημάτων την πρώτη Κυριακή αυτών.

Το περιεχόμενο της συγκεκριμένης εγκυκλίου έχει ως εξής:

Σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4177/2013, η ενδιάμεση «φθινοπωρινή» εκπτωτική περίοδος είναι το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου. Οι 10 ημέρες είναι ημερολογιακές και όχι εργάσιμες.

Κατ' ακολουθία, ως ημέρα έναρξης του δεκαημέρου είναι η Τρίτη, 1 Νοεμβρίου και αντίστοιχα, τελευταία ημέρα των εκπτώσεων θα είναι η Πέμπτη, 10 Νοεμβρίου 2016.

Κατά τη διάρκεια των εκπτώσεων, πέραν της αναγραφής της παλαιάς και της νέας τιμής των προϊόντων και υπηρεσιών που πωλούνται με έκπτωση, επιτρέπεται και η αναγραφή και η εμπορική επικοινωνία ποσοστού έκπτωσης.

Παράλληλα με τα ως άνω, σύμφωνα με το άρθρο 16 του ν. 4177/2013, τα καταστήματα κάθε είδους και σε όλες τις περιοχές της χώρας μπορούν να λειτουργήσουν προαιρετικά την Κυριακή, 6 Νοεμβρίου, πρώτη Κυριακή της συγκεκριμένης ενδιάμεσης εκπτωτικής περιόδου. Κατά τις ισχύουσες διατάξεις, τα καταστήματα μπορούν να λειτουργήσουν την Κυριακή αυτή, από ώρα 11.00 έως ώρα 20.00 (παρ. 1 άρθρου 23 ν. 2224/1994).

Παρακαλούνται οι εμπορικοί σύλλογοι να ενημερώσουν την ΕΣΕΕ για την επισκεψιμότητα των καταναλωτών και την γενικότερη ανταπόκριση που θα έχει στην αγορά τους η δυνατότητα προαιρετικού ανοίγματος την Κυριακή, 6 Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου (άρθρο 21), σε όσους παραβαίνουν τις διατάξεις περί εκπτώσεων επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσου με το 0,5% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο από 5.000 ευρώ.

Σε περίπτωση που επιβληθεί για δεύτερη φορά πρόστιμο για την ίδια παράβαση μέσα σε διάστημα 5 ετών, το πρόστιμο αυξάνεται στο 3% του ετήσιου κύκλου εργασιών της συγκεκριμένης επιχείρησης.

Στην επιβαρυντική περίπτωση που οι εκπτώσεις είναι ανακριβείς ή παραπλανητικές ως προς το ποσοστό τους ή ως προς την ακρίβεια των αναγραφόμενων τιμών ή ως προς την ποσότητα των προσφερόμενων με έκπτωση προϊόντων ή ενέχουν οποιασδήποτε μορφής απόκρυψη ή παραπλάνηση του καταναλωτή, επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσου με το 1% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο από 10.000 ευρώ. Σε περίπτωση που επιβληθεί για δεύτερη φορά πρόστιμο για την ίδια παράβαση μέσα σε διάστημα πέντε ετών, το πρόστιμο αυξάνεται στο 3% του ετήσιου κύκλου εργασιών της συγκεκριμένης επιχείρησης.

Αρμόδιες ελεγκτικές αρχές σύμφωνα με το νόμο είναι: οι υπηρεσίες της γενικής γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, οι υπηρεσίες της γενικής γραμματείας Βιομηχανίας, οι διευθύνσεις Ανάπτυξης των Περιφερειών και οι υπηρεσίες του λιμενικού σώματος, στη ζώνη δικαιοδοσίας τους.

Αρμόδια αρχή για την επιβολή των προστίμων είναι ο γενικός γραμματέας της αποκεντρωμένης διοίκησης («κρατικός περιφερειάρχης»), όπου διαπιστώνεται η παράβαση.

Οι αρχές αυτές ελέγχουν την εφαρμογή τόσο της νομοθεσίας για τις εκπτώσεις και προσφορές όσο και αυτής που αφορά στις Κυριακές.

Η ΕΣΕΕ υπενθυμίζει, τέλος, ότι έχει προτείνει την αλλαγή του χρόνου των ενδιάμεσων εκπτώσεων και ζητά να δοθεί στους τοπικούς εμπορικούς συλλόγους το δικαίωμα να διαχειριστούν ελεύθερα, δύο ή τρείς περιόδους σε συνεργασία με τη περιφέρεια τους.

Ο συνολικός χρόνος θα μπορεί είναι 30 ημέρες ετησίως, ενώ σύμφωνα με τις καταναλωτικές ανάγκες της περιοχής τους θα μπορεί να διαμοιράζεται σε δύο 15νθήμερα ή τρία 10ήμερα διαστήματα, χωρίς μάλιστα να περιλαμβάνεται Κυριακάτικη λειτουργία. Αυτή είναι η πρόταση μας για τις ενδιάμεσες εκπτώσεις - "Mid season sales" και ελπίζουμε να γίνει αποδεκτή.

Η Ανακοίνωση της Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΙΥΕ)

«24ΩΡΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΚΥΡΙΑΚΗ 6-11-2016

Η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΙΥΕ) συνεχίζει και εντείνει τον αγώνα των εμποροϋπαλλήλων, ενάντια στο καταστροφικό για τον κλάδο και τους εργαζόμενους άνοιγμα των καταστημάτων για 8 Κυριακές κάθε έτος.
Στο πλαίσιο αυτό, η Διοίκηση  της ΟΙΥΕ αποφάσισε την προκήρυξη  24ωρης Πανελλαδικής Απεργίας στο Εμπόριο, την Κυριακή 6.11.2016, ημέρα προγραμματισμένης Kυριακάτικης λειτουργίας όλων των καταστημάτων λόγω περιόδου προσφορών, όπως προβλέπει o Ν. 4177/2013.

Η μέχρι στιγμής εμπειρία από την Κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων είναι σαφής. Πρόκειται για ένα μέτρο που καταστρέφει τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, ανακατανέμει το λιγοστό τζίρο σε όφελος των μεγάλων αλυσίδων, των malls και των εκπτωτικών χωριών, δημιουργεί λουκέτα και ανεργία, αναγκάζοντας ταυτόχρονα μεγάλο μέρος των ήδη εργαζομένων σε απλήρωτη δουλειά τις Κυριακές, χωρίς δικαίωμα στην ξεκούραση, τον ελεύθερο χρόνο και την οικογενειακή ζωή.

Καλούμε τις οργανώσεις των εμπόρων σε όλη τη χώρα (εμπορικούς συλλόγους, εμποροβιοτέχνες), αλλά και τις επιχειρήσεις του κλάδου να στηρίξουν την απεργία στις 6 Νοέμβρη, κρατώντας τα καταστήματά τους κλειστά.
Οι εργαζόμενοι στο Εμπόριο, συνεχίζουμε με ένταση και επιμονή για την πλήρη και ολική επαναφορά της Κυριακής - Αργίας».



Express.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου