Τρίτη, 1 Νοεμβρίου 2016

Η παραδοσιακή διατροφή της Κρήτης ασπίδα για τον οργανισμό

Η παραδοσιακή κρητική διατροφή του 1960 αναδεικνύεται το καλύτερο «φάρμακο» για την προαγωγή της υγείας και την πρόληψη των ασθενειών, σύμφωνα με τον ομότιμο καθηγητή Κλινικής Προληπτικής Ιατρικής & Διατροφής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Αντώνη Καφάτου.

Σε διάλεξη του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδας, με θέμα «Παραδοσιακή διατροφή της Κρήτης σε αντίθεση με τη δυτική διατροφή στους Δείκτες Παιδικής Παχυσαρκίας», ο κ. Καφάτος παρουσίασε στοιχεία επιστημονικών μελετών που δείχνουν ότι το 1960, οι άνδρες ηλικίας 40-60 χρονών στην Κρήτη είχαν χαμηλότερο βάρος και δείκτη μάζας σώματος σε σύγκριση με άλλους πληθυσμούς. Επίσης, στο νησί είχαν τα λιγότερα κρούσματα καρδιαγγειακών παθήσεων και αιφνίδιων θανάτων.

«Η παραδοσιακή κρητική διατροφή αποτελεί διαχρονικά, ασπίδα για τον ανθρώπινο οργανισμό στην πρόληψη των ασθενειών» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καφάτος, προσθέτοντας ωστόσο ότι: «δυστυχώς στις μέρες μας τα πράγματα έχουν αλλάξει και η χώρα μας, μαζί με την Κρήτη, κατέχουν την πρώτη θέση σε παγκόσμιο επίπεδο στην παιδική παχυσαρκία».

Όπως εξήγησε ο κ. Καφάτος, αυτό συμβαίνει γιατί οι Κρητικοί, παρασυρμένοι από το δυτικό τρόπο διατροφής, ξέχασαν την παραδοσιακή διατροφή των προγόνων τους, ενώ ταυτόχρονα σήμερα ασκούνται πολύ λιγότερο σε καθημερινή βάση.
Μάλιστα, η Κρήτη «κινδυνεύει να βουλιάξει» από το βάρος των κατοίκων της, καθώς μετά από 45 χρόνια, δηλαδή το 2005, οι άνδρες της Κρήτης της ίδιας ηλικίας, 40-60 χρόνων έχουν βάρος 20 κιλά περισσότερο από τους άνδρες της ίδιας ηλικίας το 1960.

Η κρητική διατροφή του 1960

Σύμφωνα με τον κ. Καφάτο, η διατροφή των Κρητικών το 1960 περιελάμβανε δημητριακά, αυγά, τυρί, μαύρο ψωμί, φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ελαιόλαδο, ψάρι, κοτόπουλο και κόκκινο κρέας μια φορά το μήνα. Η διατροφή αυτή συνοδευόταν από καθημερινή άσκηση, που περιελάμβανε χειρωνακτικές εργασίες και περπάτημα.

Επίσης σημαντικό παράγοντα φαίνεται να αποτελούν οι νηστείες της θρησκείας, τις οποίες και τηρούσαν αυστηρά πάνω από το 60% των ανδρών της Κρήτης εκείνα τα χρόνια, που συνεπάγεται αποχή από το κρέας, τα γαλακτοκομικά και τα αυγά για περίπου 180 ημέρες το χρόνο. Το ψάρι επιτρέπεται συχνότερα, ενώ τα θαλασσινά επιτρέπονται σε όλες τις νηστείες.

Η σημερινή διατροφή προσθέτει το σωματικό βάρος

Δυστυχώς πολλές από τις σημερινές διατροφικές συνήθειες το μόνο που προσφέρουν είναι σωματικό βάρος, άρα είναι σημαντικό να αναλογιστούμε τη θρεπτική αξία των προϊόντων που καταναλώνουμε σήμερα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Καφάτος, 100 γραμμάρια μπισκότα γεμιστά έχουν 524 θερμίδες, ενώ η αντίστοιχη ποσότητα μήλου μόλις 47 θερμίδες. Επίσης, 100 γραμμάρια τηγανιτές πατάτες έχουν 530 θερμίδες, ενώ η αντίστοιχη ποσότητα ψητής πατάτας έχει μόλις 93 θερμίδες.

farmakeutikoskosmos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου