Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2016

Χουλιάρας: Τρεις οι περιοχές για μεγάλο σεισμό

Ανησυχία έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις του Διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκη Τσελέντη για το ενδεχόμενο ενός μεγάλου σεισμού σε δυο περιοχές της Ελλάδας, ενώ πυροδοτήθηκε μια έντονη και ανυπόστατη παραφιλολογία ακόμα και με μεγέθη και χρόνο εκδήλωσης του σεισμού.
Βεβαίως ο Άκης Τσελέντης, ήταν κατηγορηματικός πως το ρήγμα της Ιταλίας δεν σχετίζεται με την Ελλάδα, αν και όπως σημείωσε η Ελλάδα είναι μια σεισμογενής χώρα η οποία «δυστυχώς» έχει να δώσει καιρό έναν μεγάλο σεισμό, με αποτέλεσμα κάποια ρήγματα να έχουν «συσσωρεύσει ενέργεια» και οι σεισμολόγοι να περιμένουν μεγάλο σεισμό σε βάθος χρόνου.

Ερωτηθείς σχετικά με το αν υπάρχουν μελέτες που να αποδεικνύουν πως θα γίνει ένας μεγάλος σεισμός στην Ελλάδα απάντησε θετικά και συμπλήρωσε, δε πως η πολιτεία είναι ενημερωμένη για τις δύο περιοχές της χώρας που οι σεισμολόγοι «βλέπουν» έναν μεγάλο σεισμό.

Για το θέμα αυτό ρωτήθηκε ο Διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου της Αθήνας Γεράσιμος Χουλιάρας μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο οποίος από την πλευρά του επέμεινε πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

Όπως χαρακτηριστικά είπε «χωρίς να ξέρουμε τον χρόνο, έχουμε κάνει τεράστια βήματα στην πρόβλεψη, όμως η πρόβλεψη απαιτεί και τον χρόνο οπότε ο χρόνος είναι το πιο κρίσιμο στοιχείο. Χωρίς αυτή την παράμετρο δεν μιλάμε για πρόβλεψη αλλά για εκτίμηση».

Ο κ. Χουλιάρας ξεκαθάρισε ότι είναι γνωστές οι περιοχές της χώρας όπου υπάρχουν εκτιμήσεις ότι μπορεί να συμβεί ισχυρός σεισμός και ανέφερε «το ελληνικό τόξο από Κεφαλλονιά ως Ρόδο, ο Πατραϊκός και ο Κορινθιακός».

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι αυτές οι περιοχές γνωρίζουμε ότι θα πληγούν άμεσα από σεισμό.

Μάλιστα υπογράμμισε ότι αυτό που έχει σημασία είναι τα κτίρια να έχουν την ανάλογη αντισεισμική προστασία.

«Στην Ιταλία τα κτίρια «έλιωσαν», ενώ στην Ελλάδα ακόμη και σε παλιά κτίρια σε μεγάλους σεισμούς δεν έχουμε δει ποτέ τέτοιες εικόνες» κατέληξε.




Newpost

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου