Παρασκευή, 25 Νοεμβρίου 2016

Αναβάθμιση των δύο γεφυρών της λίμνης Πολυφύτου

ΘΑ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΤΕΙ ΚΑΙ Η ΠΛΩΤΗ ΜΑΡΙΝΑ ΤΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ

Μια σημαντική εισήγηση για την αναβάθμιση των δύο γεφυρών της λίμνης Πολυφύτου θα έρθει στο Περιφερειακό Συμβούλιο της ερχόμενης Δευτέρας.

Η εισήγηση του Αντιπεριφερειάρχη Παναγιώτη Πλακεντά θα αφορά την έγκριση υποβολής πρότασης στο ΕΑΠ 2012-2016 για τη Μελέτη ενεργειακής και αισθητικής αναβάθμισης των δύο γεφυρών της λίμνης Πολυφύτου και της πλωτής μαρίνας του Ναυτικού Ομίλου Κοζάνης. Πρόκειται για ένα έργο συνολικού ποσού 49.600 € συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ με φορέα υλοποίησης το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας /Π.Ε. Κοζάνης .

Ο σκοπός του συγκεκριμένου έργου είναι η ενεργειακή και  αισθητική αναβάθμιση των δύο γεφυρών της λίμνης Πολυφύτου και της πλωτής μαρίνας του Ναυτικού Ομίλου Κοζάνης. Η γέφυρα που κατασκευάστηκε το 76 και έχει πολλά χρόνια να συντηρηθεί, χρίζει εργασιών. Αναλυτικότερα, η γέφυρα της λίμνης του Πολυφύτου ή αλλιώς Υψηλή Γέφυρα Σερβίων / Νεράιδας, σύμφωνα με την εισήγηση του αρμόδιου αντιπεριφερειάρχη Παναγιώτη Πλακεντά, όπως θα παρουσιαστεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο: «είναι μία από τις μακρύτερες γέφυρες στην Ελλάδα  με μήκος 1.372 μέτρα. Τα έργα για την κατασκευή της ξεκίνησαν το 1972 και εγκαινιάστηκε το 1976, όταν δημιουργήθηκε η τεχνητή λίμνη Πολυφύτου στον ποταμό Αλιάκμονα.. Η γέφυρα αποτελεί τμήμα της Εθνικής Οδού Κοζάνης – Λάρισας και βρίσκεται 15 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Κοζάνης και 5 χιλιόμετρα βορειοδυτικά των Σερβίων. Είναι η μία από τις δύο γέφυρες της λίμνης, μαζί με την γέφυρα του Ρυμνίου, η οποία βρίσκεται νοτιοδυτικά κοντά στην Αιανή και είναι μικρότερη σε μήκος (615 μέτρα). Δίπλα στη γέφυρα, βρίσκεται η έδρα του Ναυτικού Ομίλου Κοζάνης καθώς και η πλωτή μαρίνα. Στο βόρειο άκρο της, βρίσκεται ο οικισμός Νεράιδα, που αποτελεί τόπο αναψυχής με θέα την γέφυρα και την λίμνη.

Ο σκοπός του συγκεκριμένου έργου είναι η ενεργειακή και  αισθητική αναβάθμιση των δύο γεφυρών της λίμνης Πολυφύτου και της πλωτής μαρίνας του Ναυτικού Ομίλου Κοζάνης. Η μεγάλη γέφυρα αποτελεί σήμα κατατεθέν για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και αξίζει περαιτέρω ανάδειξης ως ένα από τα μεγάλα τεχνολογικά επιτεύγματα της περιοχής μας, η δε γέφυρα του Ρυμνίου και η πλωτή μαρίνα που βρίσκονται στην περιοχή του Ναυτικού Ομίλου αποτελούν χαρακτηριστικά σημεία της λίμνης, η αναβάθμιση των οποίων θα συμβάλλει ουσιαστικά τόσο στην ενεργειακή όσο και στην αισθητική βελτίωση της ευρύτερης περιοχής.

Στο φυσικό αντικείμενο του προς κατασκευή έργου περιλαμβάνονται:

Η αντικατάσταση των υφιστάμενων συμβατικών φωτιστικών δρόμου που βρίσκονται τοποθετημένα τόσο στο οδόστρωμα της γέφυρας των Σερβίων όσο και στην ευρύτερη περιοχή εκατέρωθεν αυτής, την τοποθέτηση φωτιστικών δρόμου νέας γενιάς στην γέφυρα του Ρυμνίου και την βελτίωση και ενίσχυση του φωτισμού της πλωτής μαρίνας του Ναυτικού Ομίλου.
Η τοποθέτηση προβολέων νέας γενιάς (LED, RGB) και η πρωτοποριακή μέθοδος ελέγχου, οδήγησης και μετάδοσης εντολών για τη λειτουργία προβολέων κάτω από το οδόστρωμα των γεφυρών με σκοπό την αισθητική βελτίωσή τους ειδικά κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών.


Προγραμματισμός έργου:

1η ΔΡΑΣΗ:

Οριστική μελέτη-έρευνα για την βέλτιστη λειτουργία των παρεμβάσεων στα τρία σημεία της λίμνης (Γέφυρα Σερβίων, Γέφυρα Ρυμνίου, Πλωτή Μαρίνα Ναυτικού Ομίλου)

2η ΔΡΑΣΗ:

Πρόταση αντικατάστασης υπάρχοντος φωτισμού δρόμου, επί ιστού, του οδοστρώματος των γεφυρώνν Σερβίων καυ Ρυμνίου καθώς και του φωτισμού των κόμβων εκατέρωθεν αυτών με φωτιστικα τύπου LED

3η ΔΡΑΣΗ:

Πρόταση φωτισμού του κάτω μέρους των δύο γέφυρων με τον απαραίτητο εξοπλισμό μετάδοσης σημάτων και πληροφοριών από απόσταση.

4η ΔΡΑΣΗ:

Ενίσχυση και βελτίωση  του φωτισμού της πλωτής μαρίνας του Ναυτικού Ομίλου και της ευρύτερης περιοχήςδείτε την μελέτη που θα παρουσιαστεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο της Δευτέρας εδώ:

meleti-gefiron-naytikoy-omiloy-kozanis


prlogos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου