Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2016

Δολοφονία Πολύζου: Νέα ντοκουμέντα - Τέρας ψυχραιμίας η μητέρα

Το βράδυ της Παρασκευής 18 Νοεμβρίου, πρόβαλε αμοντάριστα αποκαλυπτικά πλάνα που ανασύρθηκαν από το αρχείο της εκπομπής. Παρουσίασε το απίστευτο θέατρο που παίχτηκε και τα καλοστημένα σενάρια που εκτυλίχθηκαν πίσω και μπροστά από τις κάμερες των τηλεοπτικών συνεργείων.



Κατέδειξε καρέ – καρέ τις αντιφάσεις και τις παράλογες αντιδράσεις της μητέρας και του πατριού του άτυχου νέου, που από την πρώτη στιγμή δεν έπεισαν την Αγγελική Νικολούλη.

Μετά από σχεδόν έξι χρόνια επίμονης και μεθοδικής έρευνας, το «Τούνελ» αποκάλυψε την αθέατη πλευρά αυτού του φριχτού εγκλήματος, που οδήγησε στην καταδίκη της ίδιας της μάνας του θύματος και του συζύγου της.

Στο στούντιο βρέθηκε ο παιδικός φίλος του αδικοχαμένου Κωστή, Σπύρος Καλαμπούκας που ταξίδεψε από τη Σιάτιστα.

Είναι ο άνθρωπος που του στάθηκε καλύτερα κι από αδελφός παρά τις κατηγορίες που δεχόταν όλα αυτά τα χρόνια.

Τα λόγια του ήταν χαρακτηριστικά: «Ο Κωστής χαμογελάει, η ψυχή του πήρε μια ανάσα. Τόσο καιρό ήταν θαμμένος και δεν μπορούσε να μιλήσει. Τώρα οι δολοφόνοι του μπήκαν στη φυλακή και δικαιώθηκε η ψυχή του».

Πως παγιδεύτηκαν στις κάμερες του «Τούνελ»

Όταν η μητέρα και ο πατριός του άτυχου Κωστή απευθύνθηκαν στην εκπομπή για να τον αναζητήσουν ως αγνοούμενο τον Μάρτιο του 2011, κανείς δεν φανταζόταν αυτό που θα ακολουθούσε.

Η Δέσποινα Κουτσέγκου από την πρώτη της συνέντευξη είχε προκαλέσει ποικίλα σχόλια με την ψυχραιμία της, την ψυχρότητα της, αλλά και με την αδιάλειπτη ροή του λόγου της. Ποτέ πριν στα χρονικά δεν είχε εμφανιστεί μητέρα να αναζητά το παιδί της , με τέτοια συμπεριφορά.

Στα αμοντάριστα πλάνα της πρώτης της εμφάνισης στο «Τούνελ» δεν παρέλειπε να ρωτά τη δημοσιογράφο αν χρειαζόταν να τονίσει κάτι επιπλέον. Όταν ξεκίνησε να περιγράφει στην κάμερα τι συνέβη τη μοιραία νύχτα που χάθηκε ο Κωστής, ήταν σαν να διάβαζε ένα καλά μελετημένο κείμενο.

Υποστήριζε πως ο Κωστής είχε φύγει ξαφνικά πριν τα μεσάνυχτα της Παρασκευής 18 Φεβρουαρίου, για να επιστρέψει στο σπίτι του φίλου του που έμενε απέναντι. Έβαλε το μπουφάν και τα παπούτσια του και πήρε μια ομπρέλα. Πριν είχε διορθώσει ένα πρόβλημα στην ύδρευση.

Ο μικρότερος αδελφός του όπως είπε, τον είχε ακολουθήσει μέχρι την κουζίνα και επειδή είχε αφήσει την πόρτα ανοιχτή, άκουσε ένα αυτοκίνητο με αναμμένη τη μηχανή έξω από το σπίτι και τον Κωστή να γελάει με κάποιον.

Η κάμερα συνεχώς κατέγραφε αυτό που κρυβόταν πίσω από την χωρίς κανένα συναίσθημα περιγραφή της. Την αγωνία της αν το σενάριο που είχε κατασκευάσει ήταν πειστικό. Επέμενε με πολύ ψύχραιμο ύφος να λέει πως δεν μπορούσε να καταλάβει τι ήταν αυτό που μεσολάβησε και ο Κωστής δεν επέστρεψε, ενώ του απηύθυνε εκκλήσεις να επικοινωνήσει μαζί τους και να πει πως είναι καλά. Ήταν η μόνη στιγμή που ξέσπασε σε έναν σύντομο λυγμό, για να ξαναβρεί μέσα σε δευτερόλεπτα την ψυχραιμία της.

Στη συνέχεια ήταν η σειρά του πατριού του Κωστή να μιλήσει στην κάμερα. Μέχρι να οργανωθεί το συνεργείο για να ξεκινήσει το γύρισμα, η Δέσποινα Κουτσέγκου εκμεταλλεύτηκε το μικρό αυτό χρονικό διάστημα και άρχισε να του υπαγορεύει τι ακριβώς να πει. « Χρήστο, μπορεί να πεις ότι την επόμενη της εξαφάνισης τον ψάχναμε όλοι μαζί, σαν οικογένεια…» ήταν τα λόγια της. Ο πατριός που φαινόταν ιδιαίτερα τρακαρισμένος, έκανε ότι του είπε.

Όταν το ζευγάρι φιλοξενήθηκε στο στούντιο του «Τούνελ» για πρώτη φορά στις 4 Μαρτίου του 2011, η Αγγελική Νικολούλη με εύστοχες ερωτήσεις προσπαθούσε να τονίσει τις σημαντικές εκείνες λεπτομέρειες που φανέρωναν τις αδυναμίες στο σενάριο που είχαν φτιάξει.

Το γιατί ο Κωστής γύρισε πίσω για να πάρει μια ομπρέλα , αφού η απόσταση που είχε να διανύσει για να πάει ξανά στο σπίτι του Σπύρου ήταν πολύ μικρή, ήταν ένα από τα ερωτήματα.

Η δημοσιογράφος ακολούθησε την ίδια τακτική και στην επόμενη εμφάνιση τους στο «Τούνελ» στις 11 Μαρτίου του 2011. Από την έρευνα της εκπομπής τίποτα από ότι ισχυριζόταν η μητέρα του Κωστή δεν μπορούσε να εδραιωθεί.

Γειτόνισσα είδε τον άτυχο νέο να επιστρέφει στο σπίτι του. Η θεία του δεν τον άκουσε να ξαναφεύγει, ούτε είδε ενώ είχε την ορατότητα, κάποιο αμάξι να σταματάει στο δρόμο.

"Ψάξτε τον στο μοναστήρι..."

Η Κουτσέγκου επέμενε τότε πως ο γιος της ήταν ζωντανός και προσπαθούσε να αποπροσανατολίσει τις έρευνες. Το επόμενο σενάριο της ήταν πως ο Κωστής πιθανά να βρισκόταν σε κάποιο μοναστήρι.

Ο αδελφός του αγνοούμενου έδειξε στην ρεπόρτερ του «Τούνελ» σε μια αναπαράσταση τις κινήσεις του Κωστή εκείνο το βράδυ, όταν υποτίθεται κατευθύνθηκε προς το λεβητοστάσιο για να ελέγξει το πρόβλημα που είχε δημιουργηθεί με την ύδρευση. Το μικρό αγόρι μιλούσε χωρίς κανέναν συναίσθημα σαν να είχε απομνημονεύσει την ιστορία που του είχαν υπαγορεύσει να πει στην κάμερα.

Ο παιδικός φίλος του Κωστή που αγωνιούσε πραγματικά για την τύχη του , ισχυρίστηκε πως ουδέποτε θυμόταν τον Κωστή να χρησιμοποιεί ομπρέλα για να προστατευτεί από την βροχή.

Η τελευταία εμφάνιση του ζεύγους στην εκπομπή λίγες ώρες πριν βρεθεί το πτώμα του Κωστή , επτά περίπου μήνες μετά την εξαφάνιση του στις 23 Σεπτεμβρίου του 2011, ήταν αποκαλυπτική. Η Αγγελική Νικολούλη επικαλέστηκε έναν μάρτυρα που ζητούσε να δει κάποια στοιχεία. «Είχαμε πει να ξαναγίνουν έρευνες στην ευρύτερη περιοχή γιατί μπορεί να συνέβη κάτι και να υπάρχει κάπου εκεί η απάντηση» είχε αναφέρει προφητικά η δημοσιογράφος. Η μητέρα και ο πατριός του Κωστή αντί να ελπίσουν πως κάτι επιτέλους θα ερχόταν στο φως για τη μυστηριώδη εξαφάνιση του παιδιού τους, κοιτούσαν διερευνητικά χωρίς να αντιδρούν.

Μια μέρα αργότερα στις 24 Σεπτέμβριου, τα λόγια της Αγγελικής Νικολούλη επιβεβαιώθηκαν με τον πιο τραγικό τρόπο. Τα σκυλιά ενός κυνηγού ξέθαψαν το μισοφαγωμένο πτώμα του Κωστή σε απόμερο σημείο χωραφιού, που ανήκε στην οικογένεια του πατριού του. Σημαντική λεπτομέρεια: Η ύπαρξη του συγκεκριμένου χωραφιού δεν είχε ποτέ αναφερθεί στις Αρχές.

Αυτό που προκαλεί ανατριχίλα είναι πως ο κυνηγός δεν ειδοποίησε αμέσως την Αστυνομία γιατί δεν μπορούσε να συνδέσει το μακάβριο εύρημα με την εξαφάνιση του 23χρονου. Το ίδιο βράδυ είδε το παιδί στον ύπνο του. Σαν ο ίδιος ο Κωστής να τον παρακινούσε να ειδοποιήσει την Αρχές. «Όλες αυτές τις μέρες περίμενα μάταια να έρθει η μάνα του, να ρωτήσει που βρέθηκε το παιδί, σε τι κατάσταση βρέθηκε…» είχε πει τότε στο «Τούνελ».


Ο Κωστής βρίσκεται θαμμένος και η μάνα παίζει θέατρο…

Αυτό που λογικά θα περίμενε κανείς από ένα γονιό που θα άκουγε ότι το παιδί του βρέθηκε νεκρό, θα ήταν έστω μια αντίδραση πόνου και όχι η ψυχρή αντιμετώπιση που έδειξε ο πατριός του.

Στις 27 Σεπτεμβρίου του 2011 δημοσιογράφος του «Τούνελ», κάλεσε τον πατριό του Κωστή, αμέσως μετά την είδηση της ανεύρεσης του πτώματος. «Τα ‘χουμε μάθει, αλλά η αστυνομία δεν μας λέει λεπτομέρειες» ήταν η πρώτη του αντίδραση. Χαρακτηριστικό είναι ότι ανέφερε στην αρχή , πως το πτώμα βρέθηκε κοντά σε μια αποθήκη μελισσοκόμων χωρίς να πει πως ήταν η δική του! Σε ερώτηση του δημοσιογράφου αν υπάρχει περίπτωση το πτώμα να ήταν θαμένο στο δικό τους κτήμα, απέφυγε να απαντήσει.

Το «Τούνελ» την ίδια ώρα αιφνιδίασε τη μητέρα του Κωστή που φαίνεται δεν είχε προλάβει να συνεννοηθεί με τον σύζυγο της κι έπεσε σε αντιφάσεις. Με απίθανη ψυχραιμία στην αρχή έλεγε πως δεν γνωρίζουν αν το πτώμα ανήκει σε νεαρό άτομο ή σε μεγαλύτερο ούτε αν είναι άντρας η γυναίκα. Χωρίς κανένα συναίσθημα ή αγωνία, προσπαθούσε να εκμαιεύσει από τον δημοσιογράφο πληροφορίες, όπως αν έχει μιλήσει με την αστυνομία και απορούσε πως διέρρευσε η είδηση!

Μιλώντας με απίστευτη ηρεμία έλεγε: «Δυστυχώς όλα δείχνουν πως είναι ο Κωστής. Η αποθήκη των μελισσοκόμων που λένε είναι δική μας. Ανήκει στο σύζυγο μου». Σε ερώτηση του δημοσιογράφου γιατί δεν έχουν πάει στο σημείο, απάντησε χωρίς καμία ταραχή: «Γιατί θέλουμε να πιστεύουμε ότι δεν είναι ο Κωστής»….

Σε επόμενη τηλεφωνική της επικοινωνία με την Αγγελική Νικολούλη η Δέσποινα Κουτσέγκου συνέχισε το αμίμητο ρεσιτάλ υποκρισίας. Ξεκίνησε να στρέφει τις υποψίες προς το περιβάλλον του βιολογικού πατέρα του Κωστή υποστηρίζοντας πως πρόκειται για άτομα που είχαν σαν στόχο να τους ενοχοποιήσουν, υποστηρίζοντας παράλληλα πως είχαν αναφέρει για την ύπαρξη του επίμαχου χωραφιού στις Αρχές.


Δεν δίστασε μετά από τις μακάβριες εξελίξεις με θύμα το ίδιο της το παιδί, να ρωτήσει τη δημοσιογράφο για τον μάρτυρα που είχε έρθει σε επαφή με το «Τούνελ» και για την πληροφορία που έδωσε για τη μοιραία νύχτα. Στο μεταξύ δεν είχε ούτε ένα λόγο συμπόνιας για το γιο της που είχε βρεθεί νεκρός με αυτόν τον άγριο τρόπο.

Στις 29 Σεπτεμβρίου η μητέρα του άτυχου νέου έδωσε μία ακόμα καλοστημένη παράσταση. Συνειδητοποιώντας πως ο κλοιός είχε αρχίσει να σφίγγει ασφυκτικά γύρω της , ισχυρίστηκε στο «Τούνελ» πως η αστυνομία της είχε απαγορέψει να μιλάει πια για την υπόθεση. Όπως έλεγε δεν μπορούσε να καταλάβει ποιος θα μπορούσε να κάνει κάτι τόσο αποτρόπαιο στον Κωστή, ούτε γιατί ο κόσμος τους θεωρούσε ύποπτους. Δεν παρέλειψε να κατηγορήσει την Αγγελική Νικολούλη πως αντί να δώσει τις πληροφορίες που είχε συγκεντρώσει σε εκείνη τις έδωσε στην Αστυνομία.

«Ούτε η Αγγελική, Ούτε η Αστυνομία μπορούν να καταλάβουν το δράμα μου σαν μάνα» έλεγε χαρακτηριστικά. Ανέφερε ακόμη πως δεν είχε πάει στο σημείο που βρέθηκε νεκρό το παιδί της για να μην εμποδίσει τη ροή των ερευνών και κυρίως για να μην βρουν τον μπελά τους !

Λίγες μέρες μετά η κάμερα κατέγραψε μία ακόμα υποκριτική σκηνή. Η μητέρα του Κωστή μιλώντας σε πηγαδάκι έξω από το σπίτι της στη Σιάτιστα, ισχυριζόταν πως η Αστυνομία της απαγόρεψε να πάει στον τόπο να αφήσει ένα λουλούδι στη μνήμη του νεκρού παιδιού της.

Οι μέρες περνούσαν και στις 30 Σεπτεμβρίου, η Δέσποινα Κουτσέγκου επικοινώνησε και πάλι με την εκπομπή. Ζήτησε να μην αναφερθεί κάτι που θα προκαλούσε χάος συγκεχυμένων πληροφοριών εις βάρος της, όπως είπε χαρακτηριστικά, αλλά η βαθύτερη επιθυμία της ήταν άλλη. Να μάθει επιτέλους τι ήταν αυτό που είχε αποκαλύψει ο μάρτυρας στην Αγγελική Νικολούλη για τη μοιραία νύχτα που χάθηκε ο Κωστής.

Στις 4 Οκτωβρίου ανακοινώνεται επίσημα πως το πτώμα που βρέθηκε ανήκει στον Κωστή. Ούτε και τότε η μητέρα του είχε την αντίδραση μιας μάνας που θρηνεί για το χαμό του παιδιού της. Το μόνο που την ενδιέφερε ήταν τι σημαντικό έχει πει ο άγνωστος για εκείνην μάρτυρας στην Αγγελική Νικολούλη. Μόνο όταν βρέθηκε στη Σιάτιστα ανάμεσα σε συγγενείς και γείτονες, άρχισε να κλαίει τον δολοφονημένο γιο της…



Το «Τούνελ» βρίσκει το αίμα στο αυτοκίνητο του πατριού…

Η έρευνα της εκπομπής γύρω από την υπόθεση όλα αυτά τα χρόνια, συνεχιζόταν αδιάκοπα. Όταν το «Τούνελ» αποκάλυψε πως ο Κωστής ήταν χρεωμένος κυριολεκτικά μέχρι το λαιμό, ακολούθησαν νέες μαρτυρίες που άρχισαν να συνθέτουν σιγά- σιγά την πραγματική αιτία της καλά σκηνοθετημένης εξαφάνισης του.

Η εκπομπή προχώρησε τις έρευνες ακόμα πιο πέρα. Ακολούθησε την πορεία του αγροτικού αυτοκινήτου του πατριού που πουλήθηκε βιαστικά σε μάντρα σε πολύ χαμηλότερη τιμή από την αξία του. Ο ιδιοκτήτης της μάντρας είχε περιγράψει τότε στην Αγγελική Νικολούλη ότι όταν παρέλαβε το αυτοκίνητο ήταν ασυνήθιστα βρώμικο και αναγκάστηκε να το πλύνει αρκετές φορές μέχρι να το μεταπωλήσει.

Το «Τούνελ» βρήκε το πλυντήριο αυτοκινήτων και μίλησε με τον υπάλληλο που είχε αναλάβει να καθαρίσει το συγκεκριμένο αγροτικό. Κατέληξε στον σημερινό ιδιοκτήτη που συμφώνησε να δώσει τον μουσαμά που κάλυπτε την καρότσα του αυτοκινήτου, για ειδική εξέταση.

Τον Μάρτιο του 2014 το «Τούνελ», με την βοήθεια του γενετιστή κ. Γιώργου Φιτσιάλου, αποκάλυψε πως στο εσωτερικό μέρος της κουκούλας υπήρχε ανθρώπινο αίμα. Ούτε και τότε υπήρξε καμία αντίδραση από την Δέσποινα Κουτσέγκου και τον Χρήστο Ντιό που στο μεταξύ είχαν μετακομίσει στην Ελευσίνα , αφού το κλίμα στη Σιάτιστα «δεν τους σήκωνε».

Όσο περνούσε ο καιρός, το «Τούνελ» αποκάλυπτε ολοένα και νέα στοιχεία γύρω από την υπόθεση. Εντόπισε μάρτυρες συνεπώνυμους του θύματος, με το ίδιο πατρώνυμο, που τους αναζητούσαν οι τράπεζες σαν οφειλέτες. Οι τραπεζικοί οργανισμοί είχαν τις δικές τους διευθύνσεις και τηλέφωνα αντί τα στοιχεία του Κωστή.

Εν τω μεταξύ η κοινωνία της Σιάτιστας αλλά και απλοί πολίτες που είχαν οργανωθεί σε ομάδες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πίεζαν με τον τρόπο τους τις Αρχές, να δικαιώσουν τη μνήμη του αδικοχαμένου νέου.

Ενδεικτική για το κλίμα που επικρατούσε στην γενέτειρα του 23χρονου, ήταν η ηχηρή παρέμβαση του Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης κ. Παύλου. Με δηλώσεις του είχε αναφέρει: «Αυτές τι μέρες πριν καν μάθω ότι επανήλθε η κ. Νικολούλη στην υπόθεση αυτή , είχα σκοπό να θέσω και εγώ δημόσια ένα ερώτημα προς τις Αρμόδιες Αρχές εάν πραγματικά δεν υπάρχει κανένα φως και περπατάμε στο σκοτάδι , ή αν κάτι άλλο συμβαίνει. Κάναμε τρισάγιο για τον Κωστή στην εκκλησία με την ελπίδα ο Θεός να αναπαύσει την ψυχή του και από την άλλη μεριά να αποκαλυφθεί επιτέλους τι συμβαίνει σε αυτή την ιστορία. Είναι μια υπόθεση που δίνει την εντύπωση ότι αδικαιολόγητα έχει χρονίσει».





anikolouli



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου