Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2016

Ο πιο ακριβής χάρτης του πλανήτη που μάλλον δεν θα σου αρέσει

Ένας χάρτης που ανταποκρίνεται στα νέα δεδομένα όπως διαμορφώνονται βάσει κλιματικής αλλαγής και βάσει του πώς πραγματικά θα έπρεπε να απεικονίζεται ο πλανήτης ως προς τα μεγέθη ηπείρων και κρατών.

Ο Ιάπωνας αρχιτέκτονας και καλλιτέχνης Hajime Narukawa έδωσε στη δημοσιότητα ένα δισδιάστατο παγκόσμιο χάρτη που απεικονίζει πιο ρεαλιστικά από ποτέ τον πλανήτη μας.
Ο ορθογώνιος χάρτης προέκυψε μετά από διαίρεση του πλανήτη σε 96 ίσες τριγωνικές περιοχές, μεταφέροντας την απεικόνιση σε ένα μεγάλο τετράεδρο, διατηρώντας την ίδια ώρα τις αναλογίες των μεγεθών ηπείρων και κρατών.
Στόχος, η καλύτερη οπτικοποίηση των πραγματικών μεγεθών των κρατών του πλανήτη μας.
Η επαναστατική νέα σχεδίαση καταρρίπτει τη στεροτυπική χαρτογράφηση που ίσχυε μέχρι σήμερα, η οποία "μεγάλωνε" την Αμερική και μίκραινε άλλες περιοχές.

Η παλιά, γνωστή μας απεικόνιση του κόσμου:



Η ανανεωμένη οπτική του Hajime Narukawa:


Πρόκειται για μια οπτική που "ξενίζει" μιας και δεν την έχει συνηθίσει το μάτι μας. Όπως θα δείτε, η Αφρική στην πραγματικότητα είναι 14 φορές μεγαλύτερη από τη Γροιλανδία, η οποία παλαιότερα παρουσιαζόταν στο ίδιο μέγεθος με την αφρικανική ήπειρο.


Επίσης στην πραγματικότητα, η Βραζιλία είναι σχεδόν 5 φορές μεγαλύτερη από την Αλάσκα, αλλά στο χάρτη η Αλάσκα εμφανίζεται μεγαλύτερη. Επίσης ο παραδοσιακός χάρτης δείχνει ότι οι Σκανδιναβικές χώρες είναι μεγαλύτερες από την Ινδία, αλλά στην πραγματικότητα η Ινδία είναι τρεις φορές μεγαλύτερη από τις Σκανδιναβικές χώρες μαζί.
Όλα αυτά ίσχυαν στα όσα τουλάχιστον βλέπαμε, για 447 ολόκληρα χρόνια!
Η δημιουργία του χάρτη, βήμα - βήμα:




news247

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου