Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2016

Τα μηνύματα και τα παραλειπόμενα από την επίσκεψη Ομπάμα στην Αθήνα

Με ηχηρό μήνυμα για ανάγκη ελάφρυνσης του χρέους, στήριξη στο προσφυγικό και τις διαδικασίες επίλυσης του Κυπριακού ολοκληρώθηκε η πρώτη ημέρα της επίσκεψης του Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα.



Το βράδυ της Τρίτης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος παρέθεσε δείπνο προς τιμήν του Αμερικανού Προέδρου.

Στο δείπνο παρακάθησαν 130 άτομα, και σύμφωνα με το Πρωτόκολλο, εκτός του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, του Προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, παρέστησαν ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, καθώς και ο πρόεδρος της ΝΔ και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, από την κυβέρνηση έδωσαν το «παρών» ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, Επικρατείας Δημήτρης Τζανακόπουλος, Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου, Τουρισμού Έλενα Κουντουρά και Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Νίκος Τόσκας, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης και ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης.

Στο δείπνο παρέστησαν επίσης, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών, οι πρέσβεις των ΗΠΑ στην Αθήνα και της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον, υπηρεσιακοί παράγοντες του ΥΠΕΞ και πρυτάνεις πανεπιστημίων.

Μεταξύ των προσκεκλημένων ήταν ο γγ Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Γ. Τσίπρας, ο γγ της κυβέρνησης Μ. Καλογήρου, ο δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης, ο πρώην υπ. Εξωτερικών Π. Μολυβιάτης, καθώς και παράγοντες της οικονομικής ζωής του τόπου, όπως οι Κ. Μίχαλος (ΕΒΕΑ), Α. Ανδρεάδης (ΣΕΤΕ) και οι κυρίες Μαριάννα Βαρδινογιάννη και Μαριάννα Λάτση.

Επίσης, σύμφωνα με το πρωτόκολλο είχαν κληθεί οι πρώην πρόεδροι Δημοκρατίας, ενώ δεν είχαν προσκληθεί βουλευτές και πρώην πρωθυπουργοί.

Σημειώνεται ότι το δείπνο ήταν άνευ συζύγων, όπως προβλέπει το πρωτόκολλο, επειδή η Μισέλ Ομπάμα δεν συνοδεύει τον απερχόμενο Αμερικανό Πρόεδρο στο ταξίδι του.

Ευχάριστη έκπληξη της βραδιάς αποτέλεσαν τα παιδιά της Λυρικής Σκηνής, που τραγούδησαν τέσσερα τραγούδια : Το "imagine" του Τζον Λένον, και το "Sound of Silence» των Simon και Garfunkel, καθώς και το «Της Δικαιοσύνης Ήλιε Νοητέ» σε στίχους Οδυσσέα Ελύτη και Μουσική Μίκη Θεοδωράκη, καθώς και το «Χρυσοπράσινο Φύλλο» σε στίχους Λεωνίδα Μαλένη και Μουσική Μίκη Θεοδωράκη.

Το δείπνο ξεκίνησε με την ανάκρουση των Εθνικών Ύμνων των ΗΠΑ και της Ελλάδας και ακολούθησαν η προσφώνηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου και η αντιφώνηση του Αμερικανού Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά την προσφώνησή του στο δείπνο αναφέρθηκε στην ανάγκη προάσπισης του Κοινωνικού Κράτους Δικαίου, υψώνοντας «τείχος αναχαίτισης» των ακραίων ανισοτήτων που απειλούν ευθέως την κοινωνική συνοχή.
Ακολούθως, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε τρεις θεσμικές επισημάνσεις, τονίζοντας:
Πρώτον, ότι «σεβόμαστε βαθιά την Αντιπροσωπευτική Δημοκρατία και μάλιστα στο σύνολο των θεσμικών της διαστάσεων και πρόσθεσε ότι «εμπνεόμαστε ιδιαιτέρως από την δική μας εμβληματική συνταγματική παράδοση, την παράδοση των «θεσμικών αντιβάρων». Η οποία, «μέσω του Κράτους Δικαίου και της αρχής της νομιμότητας, θωρακίζει την λαϊκή κυριαρχία και την δημοκρατική αρχή του Κοινοβουλίου, καθώς και την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης από τις ενδεχόμενες αυθαίρετες παρεμβάσεις τόσο της Εκτελεστικής Εξουσίας όσο και -κατά κύριο λόγο- των κάθε είδους οργάνων της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας που στερούνται οιασδήποτε δημοκρατικής νομιμοποίησης».
Δεύτερον, υπογράμμισε ότι «και δίχως να μας κάμπτει το βαρύτατο οικονομικό και κοινωνικό κόστος μιας εν πολλοίς λανθασμένης και αδιέξοδης πολιτικής λιτότητας, συνεχίζουμε αταλάντευτοι την πορεία μας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του σκληρού πυρήνα της, της Ευρωζώνης. Κι αγωνιζόμαστε, μαζί μ' όλους εκείνους τους Εταίρους μας που συμμερίζονται τον γνήσιο και ανιδιοτελή ευρωπαϊκό προσανατολισμό, προκειμένου το Ευρωπαϊκό Οικοδόμημα να ξαναβρεί τις αρχές και τις αξίες πάνω στις οποίες θεμελιώθηκε, κυρίως δε τις αρχές και τις αξίες του σεβασμού του Ανθρώπου και της Κοινωνικής Δικαιοσύνης Δηλαδή τις αρχές και τις αξίες οι οποίες καθιστούν στο διηνεκές ζοφερό παρελθόν τους εφιάλτες του φασισμού και του ναζισμού που άφησε πίσω του ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος».
Τρίτον, επεσήμανε ότι, «ανταποκρινόμαστε με αδιαπραγμάτευτη αξιοπρέπεια στο τεράστιο Προσφυγικό ζήτημα, το οποίο έχει ως κύρια αιτία τον πόλεμο στην Συρία και την ευρύτερη περιοχή και το οποίο κάθε άλλο παρά οφείλεται σε δικά μας λάθη.

Από την πλευρά του ο Αμερικανός Πρόεδρος κατά την αντιφώνησή του, αφού ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο και τον ελληνικό λαό για την θερμή υποδοχή και την φιλοξενία, τόνισε ότι:
«Θα έχετε πάντα την υποστήριξη και την φιλία των Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς εργάζεσθε για να πάει η χώρα μπροστά».
Ο απερχόμενος Πρόεδρος των ΗΠΑ σημείωσε ότι «είμαστε ευγνώμονες για την συμμαχία μας με τον Ελληνικό Λαό, έχουμε εμπνεύσει ο ένας τον άλλο στους αγώνες μας για την ανεξαρτησία, έχουμε σταθεί με αλληλεγγύη σε καιρούς πολέμου και ειρήνης, σε εποχές καλές και κακές, συμπεριλαμβανομένων των τελευταίων ετών, που ξέρω ότι ήταν εξαιρετικά δύσκολα για τον Ελληνικό Λαό».
Μάλιστα, μετά την ολοκλήρωση της αντιφώνησής έκανε μια πρόποση στα ελληνικά. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ είπε χαρακτηριστικά «στην υγειά σας» με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να χαμογελά.




Τι δήλωσαν Ομπάμα- Τσίπρας στην κοινή συνέντευξη Τύπου
Οι δύο ηγέτες παραχώρησαν κοινή συνέντευξη Τύπου, κατά τη διάρκεια της οποίας δέχθηκαν τέσσερις ερωτήσεις.
Τσίπρας: Η Ελλάδα δικαιούται ουσιαστική απομείωση του χρέους
«Η ουσιαστική απομείωση του χρέους, ο επανακαθορισμός των συμφωνηθέντων πλεονασμάτων και η ένταξη και της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης είναι όλα όσα δικαιούται η Ελλάδα και ο χρόνος για να εκπληρωθούν είναι τώρα», τόνισε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.
«Η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός βρέθηκαν τα τελευταία χρόνια αντιμέτωποι με τις πιο σκληρές συνέπειες της κρίσης. Αντιμετωπίσαμε ένα πρόγραμμα καταστροφικής λιτότητας που όξυνε αντί να λύσει τα προβλήματα. Η ελληνική οικονομία αλλά και η κοινωνία μας μετά από επτά ολόκληρα χρόνια δεν αντέχουν άλλη λιτότητα» σημείωσε ο κ. Τσίπρας.
«Αναγνωρίζω τον ρόλο και την συνεισφορά του Προέδρου Ομπάμα κατά την διαπραγμάτευση του Ιουλίου του 2015, την ηθική και πολιτική στήριξη που πρόσφερε για να παραμείνει η Ελλάδα στην ΕΕ» υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι θεωρεί «όχι μόνο ιστορικά συμβολική, αλλά και καθόλα ουσιαστική την επίσκεψη Ομπάμα σε Ελλάδα και Γερμανία καθώς επίκεινται κρίσιμες αποφάσεις» .
«Η Ελλάδα αξιοποιεί τον ρόλο της στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ για την προώθηση της ειρήνης της σταθερότητας και της ασφάλειας στην περιοχή» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Τσίπρας.
Ενώ αναφερόμενος στο Κυπριακό δήλωσε ότι «εκφράσαμε τη στήριξή μας στις εξαιρετικά κρίσιμες συνομιλίες που διεξάγονται. Απαιτούν εξαιρετική προσοχή καθώς σημαντικά ζητήματα είναι ανοιχτά. Στόχος να είναι η λύση προς όφελος του λαού και αυτό δεν  μπορεί να συμβεί χωρίς την αποχώρηση των στρατευμάτων και κατάργηση των αναχρονιστικού συστήματος των εγγυήσεων».
Ομπάμα: Η λιτότητα δεν είναι συνταγή ανάπτυξης
«Ο κόσμος οφείλει τα μέγιστα στην Ελλάδα και στον ελληνικό λαό», δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα ξεκινώντας την ομιλία του στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
Μάλιστα, ευχαρίστησε  τον "Αλέξη", όπως αποκάλεσε τον κ. Τσίπρα, για την συνεργασία τους και πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα συνεχίζει τον δύσκολο δρόμο για την ανάπτυξη» και ότι «η λιτότητα δεν είναι συνταγή ανάπτυξης».
«Ξέρω ότι τα πράγματα είναι πάρα πολύ δύσκολα. Η κρίση ανέτρεψε εκ βάθρων τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων στη χώρα. Για να είναι βιώσιμα τα πράγματα στην Ελλάδα, πρέπει να υπάρξει επιστροφή στην ανάπτυξη» επεσήμανε.
Ο Αμερικανός Πρόεδρος, τόνισε επίσης, ότι θα συνεχίσει να βοηθά όσο μπορεί την Ελλάδα για να επιστρέψει στην ανάπτυξη και να αντιμετωπίσει το προσφυγικό. «Σας ευχαριστώ επίσης για την στήριξη των προσφύγων, εν μέσω δεινών. Το προσφυγικό είναι διεθνές πρόβλημα. Θα συνεχίσουμε να βοηθούμε όπως μπορούμε» είπε.
«Η Ελλάδα παρά τις δυσκολίες παραμένει ένας από τους πιο αξιόπιστους συμμάχους και τους καλύτερους φίλους των ΗΠΑ», δήλωσε χαρακτηριστικά, και πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα βρίσκεται στον σωστό δρόμο, πολλές πολιτικές που ακολουθήθηκαν δεν ήταν οι ορθότερες, αλλά η ελληνική οικονομία έπρεπε να κάνει διαρθρωτικές αλλαγές».
Για το Κυπριακό σημείωσε: «Συζητήσαμε και για την Κύπρο. Οι συνθήκες για μια διζωνική λύση είναι καλύτερες από ποτέ».
Δείτε εδώ ολόκληρη τη συνέντευξη Τύπου




Η συνάντηση στο Μαξίμου
Είχε προηγηθεί συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα και του Μπαράκ Ομπάμα στο Μέγαρο Μαξίμου. Και εκεί ο Αμερικανός πρόεδρος υπογράμμισε ότι θα πρέπει να υπάρξει ελάφρυνση του χρέους για να υπάρξει μια βιώσιμη ανάπτυξη.
Ο Ομπάμα στον Τσίπρα: Θα πρέπει να υπάρξει ελάφρυνση του χρέους - ΒΙΝΤΕΟ
«Είναι για εμάς μεγάλη η χαρά και η τιμή να έχεις επιλέξει την Ελλάδα ως έναν από τους σταθμούς του τελευταίου ευρωπαϊκού ταξιδιού σου και αυτό μπορεί να δώσει από μόνο του σημαντικά μηνύματα τόσο στην Ευρώπη όσο και στη διεθνή κοινότητα», είπε ο κ. Τσίπρας.
«Παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπισε η χώρα στάθηκε όρθια» τόνισε ο Πρωθυπουργός.
Πρόσθεσε ότι ελπίζουμε οι κόποι του λαού να βρουν σύντομα ανταπόκριση και να έχουμε θετική εξέλιξη στα σημαντικά θέματα που έχουμε μπροστά μας στις διαπραγματεύσεις που αφορούν στην κρίση του χρέους και μια θετική εξέλιξη με τους εταίρους μας που αφορά σε όλη την Ευρώπη και την παγκόσμια οικονομία, αλλά και το Κυπριακό στο οποίο όλοι ελπίζουμε σε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση.
Ο Μπαράκ Ομπάμα από την πλευρά του ευχαρίστησε τον κ. Τσίπρα και τον ελληνικό λαό για τη θερμή υποδοχή.
«Εμμένουμε στην θέση μας ότι μόνο με τη λιτότητα δεν γίνεται τίποτα. Θα πρέπει να υπάρξει ελάφρυνση του χρέους για να υπάρξει μια βιώσιμη ανάπτυξη», υπογράμμισε.
Ο Μπαράκ Ομπάμα ευχαρίστησε, επίσης, τον ελληνικό λαό για τη στάση του απέναντι στους πρόσφυγες και τον πρωθυπουργό για τις θέσεις που ανέπτυξε στη Σύνοδο Κορυφής γι' αυτό το ζήτημα.
Όσον αφορά στο Κυπριακό, είπε, «πιστεύουμε ότι η Ελλάδα μαζί με την Τουρκία και τη βοήθειά μας θα μπορέσουν να βρουν μια δίκαιη και βιώσιμη λύση».




Ικανοποίηση της κυβέρνησης για τη συνάντηση
Απολύτως ικανοποιημένη είναι η ελληνική κυβέρνηση από τις συνομιλίες με τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα, ισχυρισμό τον οποίον στηρίζει η Αθήνα στο γεγονός ότι πρώτη φορά έγιναν τέτοιου είδους δηλώσεις από αμερικανικά χείλη σε θέματα οικονομικής πολιτικής (για λιτότητα, χρέος κ.ο.κ.). Αυτή είναι και η πρώτη αποτίμηση, έτσι όπως έγινε από κυβερνητική πηγή.
Βέβαια, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ το εξαιρετικό κλίμα αποτυπώθηκε και στο διάλογο των δύο ηγετών μπροστά στις κάμερες, εκεί όπου ο ένας αποκαλούσε τον άλλον με το μικρό του όνομα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο υψηλός προσκεκλημένος ήταν πρόσχαρος καθόλη τη διάρκεια της συνάντησης, ενώ έδειξε ενδιαφέρον να μάθει και ελληνικές λέξεις, ακόμη και την μάλλον δύσκολη φράση, «καλός καγαθός», όπως φάνηκε και στη συνέντευξη Τύπου. Επίσης, η μεγάλη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι κ.κ. Ομπάμα και Τσίπρας επεκτάθηκαν σε ευρεία γκάμα θεμάτων «προδίδει» επίσης το άνετο κλίμα που κυριάρχησε στις συνομιλίες πριν τη συνέντευξη Τύπου.
Επιστρέφοντας στον απολογισμό της συνάντησης από πηγή της ελληνικής κυβέρνησης, επισημαίνεται ειδικότερα η δήλωση του Μπαράκ Ομπάμα ότι η λιτότητα δεν μπορεί να συνεχιστεί στην Ελλάδα, όπως και ότι «όσα μέτρα λιτότητας πάρθηκαν, πάρθηκαν». Δηλώσεις που πρέπει να συνδυάσει κανείς με τη θέση της αμερικανικής κυβέρνησης ότι πρέπει να λυθεί το θέμα του χρέους. Δηλώσεις που πρώτη φορά διατυπώνονται από τον αμερικανικό παράγοντα και ενώ νωπές είναι ακόμη οι μνήμες από δηλώσεις του τύπου, «οι Έλληνες πρέπει πρώτα να κάνουν τα μαθήματά τους». Οι δηλώσεις αυτές συνιστούν «πολύ σημαντική εξέλιξη» ως προς τις θέσεις των Η.Π.Α., ήταν το συμπέρασμα από το Μέγαρο Μαξίμου.
Καθόλου τυχαίο εξάλλου, το γεγονός ότι η μεγαλύτερη διάρκεια της κατ' ιδίας συνάντησης του Αμερικανού Προέδρου και του Έλληνα πρωθυπουργού αφορούσε το χρέος και τη γενικότερη οικονομική ατζέντα: περίπου 20' -25' αφιερώθηκαν στα θέματα αυτά, στην ημίωρη τετ-α-τετ συζήτηση (στον υπόλοιπο χρόνο, προσφυγικό, Κυπριακό αλλά και θέματα ασφάλειας -τρομοκρατίας απασχόλησαν τους δύο άνδρες).
Όμως η ελληνική πλευρά αποδίδει μεγάλη σημασία στην τήρηση του χρονοδιαγράμματος της αξιολόγησης, τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά. Συγκεκριμένα, η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί ολοκλήρωση της β' αξιολόγησης μέσα στο υπάρχον χρονοδιάγραμμα (ως το τέλος Νοεμβρίου, ώστε να πάει με λυμένα τα χέρια στο Eurogroup του Δεκεμβρίου), και εν συνεχεία να δοθεί το πράσινο φως εκκίνησης της συζήτησης για το χρέος. Επιπλέον, η Αθήνα δεν θέλει να προστεθούν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης άλλα θέματα, από αυτά που έχουν συμφωνηθεί.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ελληνική θέση για απρόσκοπτη, χωρίς εμπόδια, διαπραγμάτευση έγινε «απολύτως δεκτή» από την άλλη πλευρά: ειδικότερα, όπως προέκυψε από τις σημερινές συνομιλίες, ο Πρόεδρος Ομπάμα και η αμερικανική πλευρά θα εργαστούν για να μην υπάρξουν εμπόδια.
Όπως επίσης έγινε γνωστό από την ελληνική πλευρά, ο Πρόεδρος Ομπάμα είχε σύντομο διάλογο με τους υπουργούς Οικονομίας, κ. Δ. Παπαδημητρίου, και Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μουζάλα. Μεταξύ των θεμάτων που απασχόλησαν τις διμερείς συζητήσεις ήταν οι επενδύσεις στη χώρα μας (από Αμερικανούς, και όχι μόνο Ελληνο-αμερικανούς επιχειρηματίες) κυρίως σε χώρους καινοτομίας, και start up εταιρειών.
Ουδεμία πίεση ασκήθηκε, τέλος, από την αμερικανική πλευρά στην Αθήνα για το Κυπριακό, διευκρίνισε εξάλλου η ίδια κυβερνητική πηγή, η οποία υπογράμμισε ότι η ελληνική κυβέρνηση επέμεινε, όπως και στις δηλώσεις του πρωθυπουργού, σε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση που θα λαμβάνει υπόψη της τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, ενώ δεν έγινε εκτενής συζήτηση στα ελληνο-τουρκικά.
Δεν συζητήθηκε, τέλος, η πρόσφατη εκλογική νίκη του Τραμπ.
Η συνάντηση Παυλόπουλου-Ομπάμα
Νωρίτερα, ο Μπαράκ Ομπάμα έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο Προεδρικό Μέγαρο. «Σας καλωσορίζω στην Αθήνα και σας υποδέχομαι ως τον Πρόεδρο της μεγάλης και φίλης χώρας των ΗΠΑ ο οποίος διακρίθηκε διεθνώς για την υπεράσπιση του ανθρώπου, της Δημοκρατίας και της Δικαιοσύνης» είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος υποδεχόμενος τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα στο Προεδρικό Μέγαρο.
Ο κ. Παυλόπουλος ευχαρίστησε θερμά τον Πρόεδρο των ΗΠΑ για την συμπαράσταση του προς την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό σε αυτή την περίοδο που αντιμετωπίζουμε μια βαθιά κρίση. Παράλληλα ο κ. Παυλόπουλος εξέφρασε τη βεβαιότητα του ότι και ο επόμενος Πρόεδρος των ΗΠΑ θα συνεχίσει στην ίδια κατεύθυνση.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τόνισε ότι το ευρωπαϊκό ιδεώδες είναι εκείνο που μας εμπνέει και μίλησε στον Μπαράκ Ομπάμα για τα εθνικά θέματα της χώρας.
Ως προς το Κυπριακό, ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι είναι βεβαίως πρωτίστως διεθνές και ευρωπαϊκό ζήτημα, είμαστε υπέρ της ταχείας επίλυσης και της εξεύρεσης μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης, όμως αυτή πρέπει να είναι σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό θεσμικό κεκτημένο. Το θεσμικό κεκτημένο της Ευρώπης, υπογράμμισε, δεν αποδέχεται λύσεις συνομοσπονδιακής μορφής, δεν αποδέχεται στρατεύματα κατοχής, ούτε αναχρονιστικές εγγυήσεις, δεδομένου ότι κάτι τέτοιο είναι αντίθετο με την έννοια της κυριαρχίας κατά το πρωτογενές ευρωπαϊκό δίκαιο. Θα ήθελα να καταστεί σαφές, σημείωσε ο κ. Παυλόπουλος, ότι αν δεχόμασταν οποιαδήποτε λύση του Κυπριακού αντίθετη με το ευρωπαϊκό θεσμικό κεκτημένο θα δημιουργούσαμε ένα εξαιρετικά αρνητικό προηγούμενο για όλες τις χώρες της ΕΕ, και βεβαίως ένα προηγούμενο που δεν θα σεβόταν την έννοια της κυριαρχίας των κρατών-μελών της ΕΕ
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι θεωρούμε αδιανόητη και απαράδεκτη οποιαδήποτε αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάννης. Η Συνθήκη της Λωζάννης, τόνισε, είναι μέρος του διεθνούς δικαίου, οποιαδήποτε αμφισβήτηση της θα σήμαινε αμφισβήτηση των συνόρων της Ελλάδας αλλά και της ΕΕ, γιατί, όπως επεσήμανε, τα σύνορα της ΕΕ είναι τα σύνορα των κρατών-μελών.
Ο κ. Παυλόπουλος είπε επίσης πως «το γεγονός ότι γειτονικό κράτος διεκδικεί ένα όνομα που εκτός από την παραχάραξη της ιστορίας αποπνέει αλυτρωτισμό και σημαίνει εμμέσως αλλαγή συνόρων, είναι κάτι αντίθετο προς το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο και αυτή ακριβώς η διεκδίκηση αυτού του ονόματος για τους λόγους που εξήγησα υπονομεύει την ευρωπαϊκή προοπτική αυτού του κράτους-μέλους».
Ο Μπαράκ Ομπάμα ευχαρίστησε από την πλευρά του τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το θερμό καλωσόρισμα στην Αθήνα και όλο τον ελληνικό λαό.
«Θεώρησα ότι στο τελευταίο ταξίδι μου πριν αποχωρήσω από την Προεδρία έπρεπε να επισκεφθούμε την χώρα που γέννησε την Δημοκρατία» σημείωσε.
«Καταλαβαίνουμε ότι στη δύσκολη οικονομική συγκυρία ο ελληνικός λαός έχει υπομείνει αρκετά αλλά είμαστε σε συνεργασία και βλέπουμε ότι ξεκινάει μια περίοδος που η κατάσταση καλυτερεύει. Θα συνεργαστούμε μαζί αλλά υπάρχει αρκετός δρόμος που πρέπει να καλυφθεί ακόμα» τόνισε.
«Η ΕΕ είναι κάτι καλό όχι μόνο για τις ΗΠΑ, αλλά και για ολόκληρο τον κόσμο» επεσήμανε ο Πρόεδρος Ομπάμα.
Παράλληλα ο Μπαράκ Ομπάμα συνεχάρη την Ελλάδα για την συμπόνια και την ανθρωπιά με την οποία χειρίζεται τους πρόσφυγες που φθάνουν στην χώρα.«Το θέμα των προσφύγων δεν είναι μόνο ενός κράτους, αλλά όλων μας και γι' αυτό συνεργαζόμαστε με όλες τις χώρες, ώστε να υπάρξει ένας διαχειρίσιμος τρόπος και αυτό το πράγμα να συνεχιστεί με κάποια τάξη» επεσήμανε.
Καταλήγοντας ο κ. Ομπάμα είπε ότι «προσβλέπω στην επίσκεψή μου στην Ακρόπολη, καθώς από την στιγμή που κάποιος είναι στην Ελλάδα, είναι ένα μέρος που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθεί».
Δείτε το βίντεο της ΕΡΤ:



Η απορία του Ομπάμα στον Παυλόπουλο για το Προεδρικό Μέγαρο
«Συγγνώμη, είναι εδώ η προεδρική κατοικία;», ρώτησε ο Μπαράκ Ομπάμα τον Προκόπη Παυλόπουλο. «Ναι», απάντησε ο Προκόπης Παυλόπουλος, «Άρα μένετε εδώ», συνέχισε ο Αμερικανός Πρόεδρος. «Μένω στο σπίτι μου», απάντησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. «Μακάρι να είχα και εγώ αυτή την επιλογή», σχολίασε ο Ομπάμα.




Η άφιξη στην Αθήνα
Ο Μπαράκ Ομπάμα έφτασε λίγο μετά τις 10:30 το πρωί της Τρίτης στην Αθήνα.  Ο Αμερικανός Πρόεδρος προσγειώθηκε με το Air Force One στο «Ελευθέριος Βενιζέλος», όπου τον υποδέχτηκε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος. Στρατιωτικό άγημα απέδωσε τιμές στον Αμερικανό Πρόεδρο ο οποίος αμέσως μετά αναχώρησε για το ξενοδοχείο του.


Το απρόοπτο με το κόκκινο χαλί κατά την άφιξη του Air Force One
Μάλιστα, συνέβη και ένα απρόοπτο περιστατικό συνέβη κατά την προσγείωση τοu Air Force One.
Όπως βλέπουμε και στο βίντεο, η θέση που σταμάτησε το Προεδρικό Αεροσκάφος των ΗΠΑ που μεταφέρει τον Μπαράκ Ομπάμα, δεν ήταν στην ευθεία που είχε τοποθετηθεί το κόκκινο χαλί στο οποίο θα περπατούσε ο Αμερικανός Πρόεδρος.





enikos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου