Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2016

Είδος πολυτελείας η βενζίνη και το πετρέλαιο θέρμανσης στο Νομό Κοζάνης

Πτώση στην τιμή της βενζίνης παρατηρείται και σε τοπικό επίπεδο τις τελευταίες ημέρες, με τους καταναλωτές ωστόσο να είναι επιφυλακτικοί στις μετακινήσεις τους, μιας και οι τιμές των καυσίμων παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα. Την ίδια ώρα, αν και ημερολογιακά βρισκόμαστε στο φθινόπωρο και η θερμοκρασία πέφτει, οι παραγγελίες για πετρέλαιο θέρμανσης στη Δυτική Μακεδονία είναι ελάχιστες!

Όπως είπε χαρακτηριστικά  ο Κώστας Δάλλας, μέλος του σωματείου πρατηριούχων υγρών καυσίμων Νομού Κοζάνης, η πτώση στην τιμή της αμόλυβδης οφείλεται στη γενικότερη πτώση στις διεθνείς τιμές καυσίμων: «Οι διεθνείς τιμές του βαρελιού έχουν πέσει πάρα πολύ και αυτό είχε σαν συνέπεια να μετακυληθεί στον καταναλωτή. Αυτό ισχύει ποιο πολύ για άλλα κράτη , και όχι για την Ελλάδα, η οποία για τα δεδομένα της εξακολουθεί να έχει πολύ ακριβή τιμή βενζίνης,.
Οι φόροι είναι υψηλοί.
 Η τιμή του καυσίμου μπορεί μεν να πέφτει, αλλά ο φόρος που έχει επιβληθεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια στο καύσιμο, δεν πέφτει. Αυτό έχει σαν συνέπεια η βενζίνη να είναι ακριβή», τόνισε χαρακτηριστικά.

Σήμερα η βενζίνη στο Νομό Κοζάνης κυμαίνεται από 1.35 μέχρι 1.39 ευρώ το λίτρο σε όλα τα πρατήρια της του Νομού Κοζάνης. Σαν παράδειγμα, ο ίδιος αναφέρει πως η πτώση της τιμής του καυσίμου είναι από 3 μέχρι 5 λεπτά το λίτρο. Αν κάποιος αγόραζε τη βενζίνη με 1.39, σήμερα την αγοράζει με 1.36, έπεσε 3 λεπτά το λίτρο.
 Για τον κόσμο, ώστε να καταλάβει, στα 1000 λίτρα έκαναν 1390 ευρώ και τώρα κάνουν 1360.
Τα 1000 λίτρα κάποιος κερδίζει 30 ευρώ.  Για κάποιον που κάνει πολλές μετακινήσεις είναι σημαντική μείωση αλλά ο κόσμος δεν μετακινείται, ενώ και οι εταιρείες εμπορίας που δούλευαν με πλασιέ, δουλεύουν πλέον μέσω τηλεφώνου, σημείωσε.

Εντωμεταξύ, ο κόσμος δυσκολεύεται στην Κοζάνη:  «Εμείς σαν επαγγελματίες έ χουμε να κάνουμε με την τοπική οικονομία, με τον απλό καταναλωτή. Δυστυχώς στο νομό μας τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. Το μεγάλο πρόβλημα με τη ΔΕΗ, αφού σταμάτησαν οι εργολάβοι και η ΔΕΗ κόβει σαββατοκύριακα και βάρδιες, οδηγεί σε μείωση εισοδημάτων του κόσμου, υπάρχει μείωση στην καταναλωτική ικανότητα του κόσμου. Όλα αυτά συνέπεσαν στο ήδη βεβαρυμμένο οικονομικά περιβάλλον του καταναλωτή. Δουλειές δεν υπάρχουν, ούτε άλλοι πόροι. Δεν είμαστε τουριστική περιοχή, περιοχή με βιομηχανία και βιοτεχνία», ανέφερε.




Πολύ ακριβό είδος «πολυτελείας» το πετρέλαιο θέρμανσης!

Εντωμεταξύ για το πετρέλαιο θέρμανσης, απάντησε πως  τα τελευταία χρόνια δεν υφίσταται καν σαν αγορά: «Δεν αγοράζει κανείς. Αυτό έγινε εφέτος με το πετρέλαιο. Ξεκίνησε από 91-93 λεπτά και κάποιος μπορεί να το βρει από 87 μέχρι 90 λεπτά.
Τα εισοδήματα του κόσμου συρρικνώνονται και βρίσκουν εναλλακτικές μορφές θέρμανσης. Αυτές , δημιουργούν ένα άσχημο οικολογικό περιβάλλον. Ο κόσμος πρέπει να ζεσταθεί αλλά δεν μπορεί να το πληρώσει το πετρέλαιο».
Η πρόταση του σωματείου για τις περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας που περνούν τον πιο δύσκολο χειμώνα είναι να υπάρχει ένας ειδικός φόρος και να πωλείται στα 30 λεπτά του ευρώ, με τον κ. Δάλλα να μην παραλείπει να επισημάνει ότι με τη χρήση άλλων μορφών θέρμανσης το ήδη επιβαρυμένο περιβάλλον λόγω των εργοστασίων της ΔΕΗ, επιβαρύνεται ακόμη παραπάνω.
Αναφορικά με το επίδομα θέρμανσης , βγήκε η ειδική φόρμα , αλλά για να πάρει κάποιος το επίδομα, θα πρέπει να έχει κάνει παραγγελίες, άρα να βάλει και πετρέλαιο θέρμανσης. Παραγγελίες, όμως, δεν γίνονται, γιατί ο κόσμος δεν έχει χρήματα. ..




prlogos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου