Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2016

Χειμωνιάτικο σκηνικό σε ολόκληρη τη χώρα. Πού θα χιονίσει την Τετάρτη

Χειμωνιάτικο είναι το σκηνικό στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας, με χιονοπτώσεις και βροχοπτώσεις που σε πολλές περιπτώσεις έχουν δημιουργήσει προβλήματα.
Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν και σήμερα, Τετάρτη, σε όλα τα ορεινά, τα ημιορεινά της κεντρικής και νότιας Ελλάδας, καθώς και σε πεδινές περιοχές στα βόρεια.


Ισχυρές καταιγίδες αναμένονται στα νότια θαλάσσια τμήματα, κυρίως τις πρωινές ώρες, ενώ ο καιρός θα αρχίσει να βελτιώνεται σταδιακά από τα δυτικά και βόρεια.

Ισχυροί θα είναι και οι άνεμοι, όπου στο Αιγαίο θα φτάνουν τοπικά τα 8 με 9 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε χαμηλά επίπεδα, ενώ κατά τόπους τη νύχτα προς την Πέμπτη θα σημειωθεί παγετός.

Ολοκληρώνεται σήμερα η πρώτη φετινή ψυχρή εισβολή επαληθεύοντας με ακρίβεια και την λαϊκή παροιμία «του Αγίου Ανδρέου ανδριεύει το κρύο». Το κύμα της κακοκαιρίας που ξεκίνησε το Σαββατοκύριακο από τα δυτικά, φέρνοντας ουσιαστικά τον χειμώνα συνεχίζει την «επέλασή» του.

Οπως εξηγεί στο Real.gr ο μετεωρολόγος Παναγιώτης Γιαννόπουλος, τα κύρια στοιχεία του καιρού σήμερα θα είναι οι χαμηλές θερμοκρασίες, οι χιονοπτώσεις και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο κυρίως στα ανατολικά ηπειρωτικά και οι πολύ θυελλώδεις βοριάδες στο Αιγαίο.

Στη δυτική και κεντρική Μακεδονία, όπου χθες χιόνισε σε αρκετές πόλεις, αναμένονται πρόσκαιρες χιονοπτώσεις τις πρωινές ώρες. Ο καιρός, όμως, γρήγορα θα βελτιωθεί, ωστόσο καθ’όλη τη διάρκεια της ημέρας το θερμόμετρο θα δε θα ξεπεράσει τους 6 βαθμούς, (στη δυτική Μακεδονία και το μεσημέρι κοντά στο μηδέν).

Στα ανατολικά ηπειρωτικά αναμένεται βροχή ή χιονόνερο στα παραθαλάσσια, χιόνια στα ορεινά και ημιορεινά (κυρίως Κεντρική Στερεά, Πήλιο, Φθιώτιδα, ορεινή Πελοπόννησο). Από το μεσημέρι, πάντως, τα φαινόμενα θα περιορίζονται στα νοτιότερα και θα εξασθενήσουν.

Σε Κρήτη και Δωδεκάνησα θα εκδηλώνονται ακόμα καταιγίδες τις πρωινές ώρες, ενώ στα ορεινά της Κρήτης αναμένονται και χιονοπτώσεις.

Στην Αττική προβλέπεται συννεφιά με βροχή ή χιονόνερο αλλά και χιονοπτώσεις στα γύρω ορεινά και πιθανόν στα βόρεια σε περιοχές με υψόμετρο πάνω από 500 μέτρα. Η θερμοκρασία σήμερα το μεσημέρι στο κέντρο της Αθήνας δεν θα ξεπεράσει τους 8 βαθμούς, στα ανατολικά και βόρεια αναμένεται να είναι έως 3 βαθμούς χαμηλότερη. Οι άνεμοι στον Ευβοϊκό θα πνέουν με ένταση έως 8 μποφόρ.

Στην Θεσσαλονίκη τα φαινόμενα (χιονόνερο,χιόνι) γρήγορα θα σταματήσουν και αναμένεται να βγει και ήλιος με πολύ κρύο βέβαια (μέγιστη 5 βαθμοί).



Από την Πέμπτη ο καιρός αναμένεται να είναι ηλιόλουστος στις περισσότερες ηπειρωτικές περιοχές με πολύ κρύο στα κεντρικά και βόρεια (ακόμα και -10 στη Φλώρινα), κρύο και στις υπόλοιπες περιοχές με συννεφιά και κάποια ασθενή φαινόμενα κυρίως σε ορεινές περιοχές της Κρήτης που γρήγορα θα σταματήσουν και ο καιρός θα βελτιωθεί.

Σημαντική άνοδος της θερμοκρασίας προβλέπεται από την Παρασκευή με το θερμόμετρο στα νότια να ξαναφτάνει τους 15-17 βαθμούς.

Στα ίδια επίπεδα αναμένεται να κυμανθεί η θερμοκρασία και το Σαββατοκύριακο.

Το «έστρωσε» στη βόρεια Ελλάδα

Από το λευκό πέπλο του χιονιού έχουν καλυφθεί οι περιοχές της Ηπείρου, της Μακεδονίας και της Θράκης.

Στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης η χιονόπτωση ξεκίνησε από χθες το βράδυ, ενώ σε Κοζάνη, Μέτσοβο, Πτολεμαΐδα, Ξάνθη είχε χιονίσει από το μεσημέρι της Τρίτης. Σταδιακά το κύμα του πολικού ψύχους κατευθύνεται νοτιότερα στην Ελλάδα.

Χιόνισε στο Μέτσοβο

Στον κλοιό της κακοκαιρίας μπήκε η Ήπειρος με την πτώση της θερμοκρασίας να είναι ήδη αισθητή. Από νωρίς το μεσημέρι της Τρίτης εκδηλώθηκαν χιονοπτώσεις στα ορεινά του Μετσόβου, του Ζαγορίου και της Κόνιτσας.

Χιονόπτωση έχει ξεσπάσει από χθες το βράδυ στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης.
Ειδικά στα βόρεια του πολεοδομικού συγκροτήματος. Στον δρόμο Πανοράματος - Χορτιάτη η κυκλοφορία γίνεται με δυσκολία, καθώς και στις περιοχές βόρεια της λίμνης Βόλβης (Λαγκαδίκια, Περιστερώνας, Γερακαρού).

Βουτιά κοντά στο μηδέν, έκανε το θερμόμετρο και σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα. Η Αρναία στη Χαλκιδική ντύθηκε στα λευκά, στη Φλώρινα οι στέγες των σπιτιών άσπρισαν από το χιόνι και στα χιονοδρομικά κέντρα της Βασιλίτσας Γρεβενών και της Βίγλας Πισοδερίου το χιόνι έχει ξεπεράσει τα επτά εκατοστά.

Στην Φλώρινα χιόνισε ακόμα και στο κέντρο της πόλης. Χιόνι έπεσε και στην πόλη της Κοζάνης, στη Σιάτιστα, τη Βάστη και τη Σαμαρίνα. Στα ορεινά της δυτικής Μακεδονίας και ειδικά πάνω από τα 1000 μέτρα η χιονόπτωση είναι πιο πυκνή. Μέχρι στιγμής δεν καταγράφονται προβλήματα στην κίνηση των οχημάτων τόσο στο εθνικό όσο και στο επαρχιακό δίκτυο της δυτικής Μακεδονίας.

Χιόνισε και στην Ξάνθη
Στα λευκά ξύπνησε το πρωί της Τρίτης ένα μεγάλο τμήμα της ορεινής Ξάνθης, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις των μετεωρολόγων για μεταστροφή του καιρού και εκδήλωση έντονων καιρικών φαινομένων στην περιοχή.

Το χιόνι έκανε την εμφάνισή του σε ορισμένους εκ των ορεινών οικισμών, ενώ παράλληλα σε όλη την Ξάνθη επικρατούσαν από νωρίς άσχημες καιρικές συνθήκες με βροχές και ισχυρούς ανέμους. Μέσα στην πόλη εκτός των ισχυρών ανέμων, έκανε την εμφάνισή του το χιονόνερο αλλά και μερικές νυφάδες χιονιού το μεσημέρι σε ορισμένες περιοχές της πόλης.

Θερμαινόμενοι χώροι στη Θεσσαλονίκη
Συνεχίζονται από τον Δήμο Θεσσαλονίκης τα έκτακτα μέτρα για την προστασία των ευπαθών ομάδων, και κυρίως των αστέγων, τα οποία τέθηκαν σε εφαρμογή από σήμερα, στο πλαίσιο του πολιτικού σχεδιασμού για την αντιμετώπιση ακραίων καιρικών φαινομένων.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε η δημοτική αρχή, από σήμερα, Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2016 έως και αύριο την Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2016, θα παραμείνουν προσβάσιμοι και διαθέσιμοι οι θερμαινόμενοι χώροι του 4ου και 5ου Κ.Α.Π.Η. (Γρ. Λαμπράκη 42, τηλ. 2310212002, 2310245242 και Αλεξανδρείας 27, τηλ. 2310820110, 2310863038), ώστε να παρασχεθεί προσωρινή φιλοξενία για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα που οι θερμοκρασίες αναμένεται να είναι ιδιαίτερα χαμηλές.

Τα παραπάνω παραρτήματα του Κ.Α.Π.Η. θα παραμείνουν ανοικτά κατά τις ώρες 09.00 έως 19.00 και θα λειτουργήσουν παράλληλα με τις ήδη υφιστάμενες δομές του Δήμου Θεσσαλονίκης, που παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε όλη τη διάρκεια του έτους και είναι: το Υπνωτήριο Αστέγων σε συνεργασία με τη ΜΚΟ ΑΡΣΙΣ (Ανδρέου Γεωργίου 13, τηλ. 2310 528811) από τις 17.00 έως την επομένη ημέρα στις 11.00 και το Κέντρο Ημερήσιας Υποδοχής Αστέγων σε συνεργασία με τη ΜΚΟ PRAKSIS (Μοναστηρίου 62, τηλ. 2310527938) από τις 10.00 έως τις 20.00.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου