Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2016

Έφυγε ο Leonard Cohen .Η συγκλονιστική ιστορία πίσω από το "Dance me to the end of Love"

Ο θρυλικός τραγουδιστής, συνθέτης και ποιητής «έφυγε» σήμερα Παρασκεύη (11/11) σε ηλικία 82 ετών.
Μια δύσκολη χρονιά για το παγκόσμιο καλλιτεχνικό στερέωμα και δη για το τραγούδι αν αναλογιστεί κανείς ότι μέσα στο 2016 έχουν «φύγει» άλλοι δύο γίγαντες της μουσικής, ο David Bowie και ο Prince.

Και τελικά, πριν φύγει η χρονιά, γίνεται γνωστή η είδηση για τον θάνατο ενός ακόμα σημαντικού καλλιτέχνη, του γεννημένου στον Καναδά Leonard Cohen, του οποίου το σπουδαίο έργο καταπιάνεται με θέματα όπως η θρησκεία, η πολιτική, η απομόνωση, η σεξουαλικότητα και φυσικά, οι διαπροσωπικές σχέσεις.

Το γεγονός του θανάτου του έγινε γνωστό από τη σελίδα του στο Facebook, όπου αναφέρεται το εξής: «Με βαθύτατη λύπη ανακοινώνουμε ότι ο θρυλικός ποιητής, τραγουδοποιός και καλλιτέχνης Λέοναρντ Κόεν απεβίωσε. Έχουμε χάσει έναν από τους πιο αξιοθαύμαστους και παραγωγικούς οραματιστές. Η κηδεία θα γίνει στο Λος Άντζελες. Η οικογένειά του ζητά να σεβαστείτε την ιδιωτική της ζωή κατά τη διάρκεια του πένθους της».

It is with profound sorrow we report that legendary poet, songwriter and artist, Leonard Cohen has passed away.
We have lost one of music’s most revered and prolific visionaries.
A memorial will take place in Los Angeles at a later date. The family requests privacy during their time of grief.

Το ειρωνικό της υπόθεσης είναι ότι τον προηγούμενο μήνα, σε συνέντευξή του στο περιοδικό New Yorker, δήλωσε πως είναι έτοιμος να πεθάνει αν και υπάρχουν πολλά που θα ήθελε ακόμα να κάνει. Τελικά, όμως, γνώριζε πολύ περισσότερα απ’ όλους για τη σοβαρότητα των προβλημάτων υγείας του. «Η μεγάλη αλλαγή είναι να συνειδητοποιείς πόσο κοντά είσαι στο θάνατο», έλεγε σχεδόν προφητικά, βλέποντας το επερχόμενο τέλος ίσως και μέσα από το τελευταίο τραγούδι που κυκλοφόρησε, το «You want it darker», στον ομώνυμο δίσκο.


Dance me to the end of Love

Ο Λέοναρντ Κοέν κυκλοφόρησε το 1984 το τραγούδι Dance me to the end of Love, ένα πραγματικό αριστούργημα το οποίο έκτοτε έχει ντύσει χιλιάδες ερωτικές στιγμές της ανθρωπότητας και της Τέχνης.

Σε συνέντευξη του όμως ο θρυλικός Κοέν είχε αποκαλύψει την έμπνευση του πίσω από αυτό το τραγούδι, η οποία είναι πολύ πιο τραγική από ότι θα πίστευε κανείς.

Αναλυτικά είπε:

«Είναι περίεργο το πώς γράφονται τα τραγούδια γιατί κάθε τραγούδι προέρχεται από ένα «σπόρο» που σου δίνει κάποιος ή που σου δίνει ο κόσμος και αυτό είναι που κάνει τη διαδικασία σύνθεσης ενός τραγουδιού τόσο μυστηριακή. Το συγκεκριμένο τραγούδι προήλθε από πράγματα που άκουσα ή διάβασα για τα στρατόπεδα συγκέντρωσης του Β’ παγκοσμίου πολέμου. Σε κάποια από αυτά, ακριβώς δίπλα στα κρεματόρια, υπήρχε ένα κουαρτέτο μουσικών το οποίο εξαναγκαζόταν να παίζει κλασσική μουσική ενώ οι άνθρωποι δίπλα τους καιγόταν ζωντανοί. Οπότε ο στίχος «dance me to your beauty with a burning violin» εννοεί την ομορφιά του να είσαι παρόν στην ολοκλήρωση μιας ζωής, στο τέλος της ύπαρξης της. Βέβαια, η γλώσσα είναι ίδια με αυτή που θα χρησιμοποιούσε κάποιος για να «παραδοθεί» σε ένα αγαπημένο πρόσωπο. Οπότε, αφού η γλώσσα είναι η ίδια δε χρειάζεται να ξέρει κάποιος την πραγματική σημασία του τραγουδιού, αφού μπορεί εξίσου να χρησιμοποιηθεί για οποιονδήποτε παθιασμένο σκοπό».








ourlife - city.sigmalive

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου