Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2016

Δέκα ενδείξεις ότι το κινητό ή το tablet σας έχει παραβιαστεί

Τα σημερινά smartphones και tablets είναι στην ουσία πανίσχυροι υπολογιστές, αφού πλέον μπορούν και διεκπεραιώνουν εργασίες, τις οποίες μερικά χρόνια πριν θα τις θεωρούσαμε επιστημονική φαντασία.

Τις συσκευές αυτές τις χρησιμοποιούμε καθημερινά, οπότε αναπόφευκτα έχουν αποθηκεύσει στην μνήμη τους πολλά σημαντικά δεδομένα, όπως μηνύματα και email, καθώς και τα συνθηματικά από πολλούς λογαριασμούς μας. Όμως, αυτό το γεγονός τις καθιστά νούμερο 1 στόχο για κάθε επίδοξο hacker. Πως γίνεται να ξέρουμε αν η συσκευή μας είναι στόχος κάποιου hacker; Ποια είναι τα συμπτώματα που πρέπει να μας υποψιάσουν;

Το smartphone ή tablet αρχίζει να ανταποκρίνεται με καθυστέρηση

Κάποιο malware, το οποίο τρέχει στο background μπορεί να έχει αισθητή επίδραση στη λειτουργία της συσκευής σου. Επιπλέον, τέτοιου είδους προγράμματα χρησιμοποιούν τη σύνδεση σου για να αποστείλουν δεδομένα, οπότε μπορεί να επηρεάσουν την ταχύτητα με την οποία σερφάρεις στο internet. Φυσικά, τα προαναφερθέντα μπορεί να προκαλούνται και από άλλες αιτίες, αλλά καλό είναι να είμαστε υποψιασμένοι.

Η συσκευή σου στέλνει ή δέχεται περίεργα μηνύματα

Αν φίλοι σου δεχτούν μηνύματα, τα οποία εσύ δεν έχει στείλει, κάτι δεν πάει καλά. Το ίδιο ισχύει και με τα email. Παρομοίως, το να λαμβάνεις μηνύματα τα οποία δεν προορίζονται για σένα είναι ένα σημάδι αρνητικό.

Γίνεται εγκατάσταση νέων εφαρμογών, χωρίς να το έχεις επιλέξει

Παρόλο που ο κατασκευαστής της συσκευής σου έχει το δικαίωμα να εγκαταστήσει κάποια νέα εφαρμογή, κατά την διάρκεια ενός update του λογισμικού σου, αν κάποια εμφανιστεί σε άσχετο χρόνο τότε θα πρέπει να υποπτευθείς ότι κάτι δεν πάει καλά. Καλό θα είναι να μην ανοίξεις την νέα εφαρμογή, μέχρι να κάνεις ένα Google Search και να βεβαιωθείς περί τίνος πρόκειται.

Η μπαταρία της συσκευής σου τελειώνει πολύ γρήγορα

Σίγουρα, η διάρκεια ζωής της μπαταρίας πέφτει με τον καιρό, αλλά αν παρατηρήσουμε μια απότομη αλλαγή, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι κάποιο κακόβουλο λογισμικό τρέχει στο background, καταναλώνοντας πιο γρήγορα την μπαταρία.

Η συσκευή σου ζεσταίνεται πιο πολύ από το συνηθισμένο

Όπως και πριν, όταν κάποιο κακόβουλο λογισμικό τρέχει συνεχώς στο background, προκαλεί την θέρμανση του επεξεργαστή, σε επίπεδα που πλέον γίνεται αντιληπτό ότι κάτι συμβαίνει.

Μερικά websites φαίνονται διαφορετικά από πριν

Πολλά malware προγράμματα «διαμεσολαβούν» ανάμεσα στον browser της συσκευής σας και το διαδίκτυο, «διαβάζοντας» έτσι όλα τα δεδομένα που στέλνετε και λαμβάνετε. Αυτή η λειτουργία μπορεί να επηρεάσει το πώς φαίνονται μερικά websites.

Μερικές εφαρμογές σταματούν να λειτουργούν κανονικά

Αν αυτό συμβεί, μπορεί το malware να προσπαθεί να υποκλέψει δεδομένα από αυτές, επηρεάζοντας έτσι την ομαλή λειτουργία τους.

Ο λογαριασμός της κινητής τηλεφωνίας έρχεται «φουσκωμένος»

Οι επιτήδειοι hacker μπορούν να εκμεταλλευτούν κάποια αδυναμία της συσκευής σου και να κάνουν κλήσεις σε γραμμές του εξωτερικού που χρεώνουν υπέρογκα ποσά. Το ίδιο ισχύει και για τα μηνύματα.

Παράθυρα «pop-up» εμφανίζονται χωρίς κανέναν λόγο

Όπως και στα PC μας, έτσι και στις φορητές συσκευές μας, τα προγράμματα malware χρησιμοποιούν «pop-up» παράθυρα για να ζητήσουν από τον χρήστη να προβεί σε κάποιες ενέργειες.

Τα email που στέλνεις από την συσκευή αυτή μπλοκάρονται από spam filters

Τότε κατά πάσα πιθανότητα οι ρυθμίσεις email της συσκευής σου έχουν αλλάξει, με τα email σου να προωθούνται από μη εγκεκριμένους servers, οι οποίοι έχουν πρόσβαση στα δεδομένα που στέλνεις.

Αν έχετε βάσιμες υποψίες η συσκευή σας είναι θύμα κακόβουλου λογισμικού, τότε από τις πρώτες κινήσεις που θα πρέπει να κάνετε, είναι να εγκαταστήσετε κάποια anti-malware εφαρμογή. Αν και αυτό δεν λύσει το πρόβλημα, θα πρέπει να επισκεφθείτε κάποιον ειδικό. Τέλος, εφόσον κάνουμε backup με ασφάλεια τα δεδομένα μας, ένα factory reset με ταυτόχρονο σβήσιμο των δεδομένων μέσα στη συσκευή θα βοηθήσει.



techblog

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου