Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2016

Στα 20 εκατομμύρια ευρώ το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Κοζάνης για το 2017

Στα 20 εκατομμύρια ευρώ είναι το ύψος του τεχνικού προγράμματος του Δήμου Κοζάνης για το 2017 και σε αυτό περιλαμβάνονται τα έργα και οι πρωτοβουλίες που πρέπει να πάρει η δημοτική αρχή για την καινούρια χρονιά. Το τεχνικό πρόγραμμα εγκρίθηκε στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου την Δευτέρα το βράδυ στην Αίθουσα του Κοβεντάρειου.


Από τη συζήτηση δεν έλειψε και η κριτική από την αντιπολίτευση για τον τρόπο που καταρτίζεται το τεχνικό πρόγραμμα και πως αυτό κατασπαταλείται σε μικρά έργα συντήρησης , μέσω του Τοπικού πόρου Ανάπτυξης. Ωστόσο, όπως ανέφερε ο  δήμαρχος, εκτός από τα εν λόγω μικρότερα έργα, προχωρούν κανονικά και μεγαλύτερα έργα στο δήμο, το μεγαλύτερο εξ αυτών είναι η μετεγκατάσταση της Ποντοκώμης.


Χαρακτηριστικά ο Λευτέρης Ιωαννίδης στις δηλώσεις του σημείωσε  πως: «Το Τεχνικό πρόγραμμα περιγράφει τα έργα και τις πρωτοβουλίες που πρέπει να πάρει η δημοτική αρχή για την καινούρια χρονιά . Παράλληλα, για πρώτη φορά κάνουμε έναν μικρό απολογισμό για το τι έγινε το 2016. Ποια έργα συζητούσαμε ότι θα γίνουν πράξη και ποια αό αυτά έγιναν. Η τεχνική υπηρεσία έχει επωμιστεί ένα μεγάλο μέρος του προγράμματος και παρότι έχει να αντιμετωπίσει το νομοθετικό πλαίσιο και τις αλλαγές, έχει να επιδείξει ένα σημαντικό βαθμό υλοποίησης , επίλυσης καθημερινών προβλημάτων και μεγάλων και δρομολόγηση μεγάλων έργων, όπως η δρομολόγηση των έργων στον νέο οικισμό της Ποντοκώμης.  Όπως τόνισε , όμως, ο δήμαρχος, ο σχεδιασμός είναι η μισή δουλειά, αφού η άλλη μισή δουλειά είναι η υλοποίησή του και αυτό είναι το ζητούμενο. επίσης, τόνισε πως για πρώτη φορά υπάρχει μια σαφή εικόνα για το τι έχει γίνει μέσα στη χρονιά, λέγοντας επίσης ότι η υλοποίηση του τεχνικού προγράμματος ξεπερνάει το 60%, σημειώνοντας πως από τον Αύγουστο και μετά δεν μπορούν να υλοποιηθούν έργα γιατί άλλαξε το θεσμικό πλαίσιο . Τέλος, ανέφερε πως τα μεγάλα έργα όπως η ανάπλαση του άλσους Κουρί και η μετεγκατάσταση της Ποντοκώμης προχωρούν κανονικά.

Στον τρόπο που αντιμετωπίζεται από τη δημοτική αρχή ο Τοπικός Πόρος ανάπτυξης, μέσα και από τα έργα που εντάσσονται στο τεχνικό πρόγραμμα, αναφέρθηκε από την πλευρά του ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Λάζαρος Μαλούτας ο οποίος άσκησε κριτική για την έλλειψη έργων ΕΣΠΑ . Όπως είπε, το τεχνικό πρόγραμμα χρηματοδοτείται στα 3/4 από τον Τοπικό Πόρο. Αυτό αναδεικνύει περίτρανα ότι δεν υπάρχουν έργα ΕΣΠΑ και πως ο Πόρος κατασπαταλείται σε έργα συντηρήσεων και δεν κατευθύνεεται σε αναπτυξιακές δράσεις για να δημιουργεί μια ευρύτερη εναλλακτική ανάπτυξη. Δεν υπάρχει κανένας στόχος, είναι ένα τεχνικό πρόγραμμα καθαρά διαχειριστικό , που έγινε ερήμην των τοπικών κοινοτήτων», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μαλούτας

Στα μεγαλύτερα έργα του τεχνικού προγράμματος είναι η ανάπλαση στο Κουρί με 2 εκ. ευρώ , η ολοκλήρωση ανάπλασης του δημοτικού κήπου Κοζάνης με 300.000 ευρώ, μια σειρά αναπλάσεων κοινόχρηστων χώρων, η ανάπλαση της πλατείας Αιανής με ποσό 700.000 ευρώ , μισό εκ. ευρώ στην ανάπλαση της ανατολικής εισόδου της Κοζάνης (οδός Βερμίου μέχρι Lidl), οι παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης του δημαρχείου , έργα ανάπλασης στην Αηλιόστρατα , Ξενία κ.ο.κ. με 1 εκ. ευρώ, οικιστική αναβάθμιση οικισμών, έργα αποκατάστασης από τις καταστροφικές πλημμύρες , οικιστική και περιβαλλοντική αναβάθμιση Ελλησπόντου, Υψηλάντη κ.α., καθώς και 1.3 εκ. ευρώ για το κέντρο ΕΚΒ Κοζάνης. Επίσης άνω των 8 εκ. ευρώ είναι η κατασκευή του πρότυπου βιοκλιματικού στη ΖΕΠ , στα 4 εκ. ευρώ η κατασκευή του βρεφονηπιακού, ενώ υπάρχουν και άλλα σημαντικά ποσά για σχολικές επεμβάσεις, όπως 500.000 ευρώ θα δοθούν για τη συντήρηση της στέγης στο Ειδικό Σχολείο Κοζάνης. Ποσά υπάρχουν και για βελτιώσεις χώρων αναψυχής αλλά και μικρότερα έργα αθλητικών υποδομών.

Εργασίες στον αύλειο χώρο του Δ.Α.Κ.

Παράλληλα, το δημοτικό συμβούλιο στη συνεδρίασή του ενέκρινε την προγραμματική σύμβαση με το υπουργείο Πολιτισμού, για έργα που θα γίνουν στο ΔΑΚ και συγκεκριμένα στις μπασκέτες. Ειδικότερα προχώρησε στην έγκριση υπογραφής Προγραμματικής Σύμβασης με το Ελληνικό Δημόσιο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού – Γενική Γραμματεία Αθλητισμού για το έργο: Ανακατασκευή αύλειου χώρου και χώρου γηπέδων μπάσκετ στο Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο Δήμου Κοζάνης . Όπως τόνισε ο δήμαρχος, πρόκειται για εργασίες που θα γίνουν στον εξωτερικό χώρο του γηπέδου, μιας και πρόκειται για έναν παλιό χώρο με πολλά προβλήματα και χρειάζονται παρεμβάσεις. Οι παρεμβάσεις θα γίνουν στην αυλή, στο χώρο μπάσκετ κ.α.




prlogos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου