Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2016

Τα λέπια ψαριών είναι η ανανεώσιμη πηγή ενέργειας του μέλλοντος;

Στο πλαίσιο εντατικών προσπαθειών της παγκόσμιας κοινότητας για εύρεση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, οι ερευνητές του πανεπιστημίου Jadvapur στην Ινδία ισχυρίζονται ότι ανακάλυψαν έναν νέο τρόπο παραγωγής ενέργειας από λέπια ψαριών.

Πρόσφατα μάλιστα είδαμε ανάλογες προσπάθειες που βρήκαν εφαρμογή στο Albertville, της Σαβοΐας, όπου στήθηκε μια μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, όπου πρώτη ύλη της παραγωγικής διαδικασίας ήταν το αποβουτυρωμένο τυρόγαλα, υποπροϊόν ξακουστού γαλλικού τυριού.

Η εκμετάλλευση βιο- απορριμάτων όπως αποκαλούνται τρόφιμα που καταλήγουν στα σκουπίδια λόγω του ότι δεν μπορούν να καταναλωθούν, προϋποθέτει την υιοθέτηση νέου σκεπτικού σχετικά με τη διαδικασία παραγωγής ενέργειας και φυσικά εύρεση νέων οικονομικών πόρων προκειμένου να στηθούν ολοκληρωμένες εγκαταστάσεις διαχείρισης της πρώτης ύλης που χρησιμοποιείται ανά περίπτωση. Εξάλλου, η διαδικασία έχει οικολογική προσέγγιση όμως είναι εξαιρετικά πολύπλοκη.

Όπως αναφέρεται στη Eurekalert, «Το κολλαγόνο με τα επεξεργασμένα λέπια ψαριών λειτουργεί ως ενεργό πιεζοελεκτρικό στοιχείο που σημαίνει ότι συγκεντρώνει ενέργεια από την κίνηση των μηχανών, τις δονήσεις κ.ά.
Περιμένουμε η δουλειά μας να έχει σημαντική επίδραση σε επιστημονικά πεδία με ανάλογο αντικείμενο ενασχόλησης», είπε σχετικά ο Dipankar Mandal, καθηγητής στην επιστημονική ομάδα που ανέλαβε την έρευνα επισημαίνοντας επίσης ότι σκοπός εγχειρημάτων τέτοιου τύπου είναι στο προσεχές μέλλον να χρησιμοποιείται αυτό το είδος ενέργειας σε αυτοφορτιζόμενες συσκευές ενώ είναι ένας αξιόλογος τρόπος μείωσης της σπατάλης της τροφής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου