Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2017

Πτώση στους εμπορικούς συλλόγους της Δυτικής Μακεδονίας την εορταστική περίοδο

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΤΗΣ ΕΣΕΕ ΓΙΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ

Μεγάλη μείωση καταγράφουν τα στοιχεία της έρευνας της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου ΕΣΕΕ για την εορταστική περίοδο Χριστουγέννων και πρωτοχρονιάς, ιδίως σε ό,τι αφορά τη Δυτική Μακεδονία. Μάλιστα κατά περίπτωση, η πτώση του τζίρου για τις γιορτές φτάνει στην περιοχή στο 20%.
Πιο συγκεκριμένα, στην Καστοριά και την Πτολεμαΐδα έπεσε η κίνηση κατά 21-30% κάτω, όπως δείχνουν τα στοιχεία που έδωσαν στην ΕΣΕΕ οι τοπικοί εμπορικοί σύλλογοι, ενώ λίγο πιο κάτω ήταν η πτώση του τζίρου στη Φλώρινα, όπου έφτασε το 20%. Σε Κοζάνη η πτώση του τζίρου έφτασε στο 15%, όπως αναφέρει η ΕΣΕΕ, ενώ στα Γρεβενά κυμάνθηκε σε ποσοστά κάτω του 10%.

Αναλυτικά στοιχεία για την έρευνα και ο σχετικός πίνακας που αφορά τις περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας κάτω

Το ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ πραγματοποίησε από 12/12/16 έως 9/1/17 την περιοδική έρευνα για την κίνηση της αγοράς κατά την περίοδο των Χριστουγέννων της Πρωτοχρονιάς και των Φώτων. Για ακόμα μια χρονιά, η εμπορική κίνηση της εορταστικής αγοράς βαίνει μειούμενη. Κύρια ερμηνεία για την πορεία της αγοράς, είναι ότι η περιρρέουσα ατμόσφαιρα της δεύτερης αξιολόγησης, η συνεχής μείωση των εισοδημάτων των καταναλωτών αλλά και οι αυξανόμενοι φόροι, δε δίνουν περιθώρια ιδιαίτερης αισιοδοξίας, καθώς δημιουργούν  αρνητικό κλίμα στην αγορά.  Στα παραπάνω έρχεται να προστεθεί το 2016 τόσο η νεοφερμένη πρακτική της «Black Friday», η οποία προηγήθηκε της εορταστικής περιόδου και στην ουσία απορρόφησε σημαντικό τμήμα του διαθέσιμου εισοδήματος- όσο και οι επικείμενες χειμερινές εκπτώσεις του 2017 που ξεκίνησαν αμέσως μετά τις γιορτές. Ενδιαφέρον εύρημα της έρευνας είναι ότι η εικόνα των επιχειρήσεων που μετέχουν στα ΑΚΕ (open malls) ήταν ελαφρώς καλύτερη σε σύγκριση με το σύνολο των επιχειρήσεων.

O Πρόεδρος της ΕΣΕΕ, κ. Βασίλης Κορκίδης, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Ελπίζουμε πως οι 50 ημέρες των χειμερινών εκπτώσεων με συνολικό τζίρο 5,4 δις ευρώ, που έχουν ήδη ξεκινήσει, θα μπορέσουν να καλύψουν ένα μεγάλο μέρος του χαμένου τζίρου από τα 4 δις ευρώ, των 15 ημερών της εορταστικής περιόδου, που δυστυχώς δε δικαίωσε, για άλλη μια χρονιά, τις αρχικές προσδοκίες του εμπορικού κόσμου. Το 2017 ξεκίνησε με αντιφατικές συνθήκες, δεδομένα προβλήματα και 17 μεγάλες αλλαγές σε φορολογικό & ασφαλιστικό που επηρεάζουν την καθημερινότητα χιλιάδων συναδέλφων μας. Ωστόσο, ευελπιστούμε πως ο δυναμικός χαρακτήρας της ελληνικής αγοράς, η ευελιξία των Ελλήνων εμπόρων και το πνεύμα συνεργασίας μεταξύ των επιχειρήσεων και των καταναλωτών θα αποτελέσουν τα απαραίτητα εχέγγυα για την αναστροφή της υφιστάμενης αρνητικής συγκυρίας».

Πίνακας 1: Συγκριτικές εκτιμήσεις των Εμπορικών Συλλόγων για την πορεία των πωλήσεων στα καταστήματα σε 83 περιοχές στη διάρκεια των Εορτών (2016/2015)
Εμπορικοί ΣύλλογοιΕΚΤΙΜΩΜΕΝΟ  ΠΟΣΟΣΤΟ (%) μείωσης/αύξησης
34.  Ε.Σ Γρεβενών ≤10%
35.  Ε.Σ Καστοριάς 21-30%
38.  Ε.Σ Πτολεμαΐδας 21-30%
39.  Ε.Σ Φλώρινας 11-20%
83.  Ε.Σ. Κοζάνης– 15%


prlogos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου