Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2017

Οι συνήθειες του ύπνου αποκαλύπτουν την ευφυΐα σας

Λένε ότι το πρωινό πουλί πιάνει το σκουλήκι, φαίνεται όμως ότι οι «κουκουβάγιες» κερδίζουν σε εξυπνάδα! Αυτό δείχνει τουλάχιστον μια νέα βρετανική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Personality and Individual Differences.



Σύμφωνα με τα ευρήματα των ερευνητών, οι «νυκτόβιοι» τύποι τείνουν να υπερτερούν σε ευφυΐα έναντι όσων προτιμούν να ζουν με... της μέρας τα μάτια. Επίσης, η μελέτη υπέδειξε ότι τα παιδιά που κοιμούνται σχετικά αργά είναι πιο έξυπνα ως ενήλικες.

Η ερμηνεία που δίνουν οι ερευνητές στα ευρήματά τους σχετίζεται με την εξέλιξη του ανθρώπινου είδους, αφού, όπως υποστηρίζουν, όσοι πάνε κόντρα στο παραδοσιακό μοτίβο «κοιμάμαι νωρίς-ξυπνάω νωρίς» των προγόνων μας είναι πιο ευέλικτοι και μπορούν να προσαρμοστούν πιο εύκολα στους ρυθμούς της σύγχρονης ζωής και αυτό, εκτιμούν, αποτελεί ένδειξη ευφυΐας σε σύγκριση με τον μέσο άνθρωπο.

Η εξυπνάδα όμως δεν είναι το μοναδικό πλεονέκτημα των... ξενύχτηδων. Σύμφωνα με μια άλλη μελέτη, αυτή τη φορά από το Πανεπιστήμιο της Μαδρίτης, οι έφηβοι που προτιμούν να κοιμούνται αργά και να ξυπνούν αργά καταφέρνουν αργότερα στη ζωή τους να βρουν δουλειές με μεγαλύτερο κύρος και υψηλότερο εισόδημα. Βέβαια, η ίδια μελέτη έδειξε ότι οι πρωινοί τύποι τα πηγαίνουν καλύτερα στις εξετάσεις, πιθανότατα επειδή παραδοσιακά προγραμματίζονται τις πρωινές ώρες.






onmed

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου