Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2017

Γκορμπατσώφ: Όλα δείχνουν πως ο κόσμος προετοιμάζεται για πόλεμο

«Φαίνεται σαν ο κόσμος να προετοιμάζεται για πόλεμο», τονίζει σε άρθρο του στο περιοδικό «Τime», ο πρώην ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης Μιχαήλ Γκορμπατσώφ, επισημαίνοντας πως «σήμερα, η πυρηνική απειλή μοιάζει να είναι πραγματική».

Μεταξύ άλλων, υποστηρίζει ότι Τραμπ και Πούτιν θα πρέπει να ενθαρρύνουν την υιοθέτηση ενός ψηφίσματος από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας πυρηνικής απειλής. «Ο κόσμος σήμερα κατακλύζεται από προβλήματα. Αυτοί που χαράσσουν πολιτική μοιάζει να βρίσκονται σε σύγχυση. Αλλά κανένα πρόβλημα δεν είναι πιο επείγον σήμερα από τη στρατιωτικοποίηση της πολιτικής και τη νέα κούρσα εξοπλισμών. Η βασική μας προτεραιότητα πρέπει να είναι η διακοπή και η αναστροφή αυτής της καταστροφικής κούρσας. Η παρούσα κατάσταση είναι υπερβολικά επικίνδυνη», σημειώνει ο Γκορμπατσώφ και συνεχίζει: «Περισσότερα στρατεύματα, άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού πηγαίνουν στην Ευρώπη. Το ΝΑΤΟ και οι ρωσικές δυνάμεις και τα όπλα που παλαιότερα αναπτύσσονταν σε απόσταση, τοποθετούνται τώρα πιο κοντά ο ένας στον άλλο, σαν να ήθελαν να πυροβολήσουν εξ επαφής.»

Ενώ οι κρατικοί προϋπολογισμοί αγωνίζονται για να χρηματοδοτήσουν βασικές κοινωνικές ανάγκες των πολιτών, οι στρατιωτικές δαπάνες αυξάνονται. Βρίσκονται εύκολα τα χρήματα για προηγμένα όπλα των οποίων η καταστρεπτική δύναμη είναι συγκρίσιμη με εκείνη των όπλων μαζικής καταστροφής, για υποβρύχια των οποίων μία μόνο εκπυρσοκρότηση είναι ικανή να καταστρέψει μισή ήπειρο, για συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας που υπονομεύουν τη στρατηγική σταθερότητα. »Οι πολιτικοί και στρατιωτικοί ηγέτες ακούγονται όλο και πιο φιλοπόλεμοι και τα αμυντικά δόγματα πιο επικίνδυνα. Οι σχολιαστές και οι τηλεοπτικές προσωπικότητες εντάσσονται και αυτοί στην πολεμοχαρή χορωδία. Όλα δείχνουν σαν ο κόσμος να ετοιμάζεται για πόλεμο».

Ο πρώην ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης σημειώνει πως στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του 1980, «μαζί με τις ΗΠΑ, ξεκινήσαμε μια διαδικασία μείωσης των πυρηνικών όπλων και μείωσης της πυρηνικής απειλής», και προσθέτει ότι μέχρι σήμερα το 80% των πυρηνικών όπλων που είχαν συσσωρευτεί κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου έχουν παροπλιστεί και καταστραφεί. «Αυτό κατέστη δυνατό, πάνω απ 'όλα, από την συνειδητοποίηση των ηγετών των μεγάλων πυρηνικών δυνάμεων ότι ο πυρηνικός πόλεμος είναι απαράδεκτος», υπογραμμίζει. Οι πολιτικοί και στρατιωτικοί ηγέτες ακούγονται όλο και πιο φιλοπόλεμοι και τα αμυντικά δόγματα πιο επικίνδυνα.

Ωστόσο, «σήμερα η πυρηνική απειλή μοιάζει να είναι πραγματική», τονίζει και προσθέτει: «Οι σχέσεις των μεγάλων δυνάμεων πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο εδώ και αρκετά χρόνια. Οι υπερασπιστές της συσσώρευσης όπλων και το στρατιωτικό-βιομηχανικό σύμπλεγμα τρίβουν τα χέρια τους. Πρέπει να βγούμε από αυτή την κατάσταση. Πρέπει να επαναλάβουμε τον πολιτικό διάλογο με στόχο τις από κοινού αποφάσεις και την κοινή δράση. »Υπάρχει μια άποψη ότι ο διάλογος πρέπει να επικεντρωθεί στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Αυτό είναι πράγματι μία σημαντική, επείγουσα αποστολή. Αλλά, ως πυρήνας μιας κανονικής σχέσης και τελικά μίας συνεργασίας, αυτό δεν είναι αρκετό. Το επίκεντρο πρέπει να είναι και πάλι η πρόληψη του πολέμου, η σταδιακή κατάργηση της κούρσας των εξοπλισμών, και η μείωση των οπλοστασίων. Ο στόχος πρέπει να είναι μια συμφωνία, όχι μόνο σχετικά με τα επίπεδα και τα όρια των πυρηνικών όπλων, αλλά και για την πυραυλική άμυνα και τη στρατηγική σταθερότητα.

Στον σύγχρονο κόσμο, οι πόλεμοι πρέπει να τεθούν εκτός νόμου, διότι κανένα από τα παγκόσμια προβλήματα που αντιμετωπίζουμε δεν μπορούν να επιλυθούν από τον πόλεμο -ούτε η φτώχεια, ούτε το περιβάλλον, ούτε η μετανάστευση, η αύξηση του πληθυσμού ή οι ελλείψεις πόρων».

Ο Γκορμπατσώφ καλεί τις μεγάλες δυνάμεις να κάνουν το πρώτο βήμα.

«Καλώ τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ -το όργανο που φέρει την κύρια ευθύνη για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια- να κάνουν το πρώτο βήμα. Συγκεκριμένα, προτείνω μια συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας σε επίπεδο αρχηγών κρατών για να υιοθετήσει ένα ψήφισμα που θα δηλώνει ότι ο πυρηνικός πόλεμος είναι απαράδεκτος και δεν πρέπει ποτέ να συμβεί.»

Πιστεύω ότι η πρωτοβουλία για την υιοθεσία ενός τέτοιου ψηφίσματος θα πρέπει να έρθει από τον Ντόναλντ Τραμπ και τον Βλαντιμίρ Πούτιν -τους προέδρους των δύο κρατών που κατέχουν πάνω από το 90% των πυρηνικών οπλοστασίων στον κόσμο και ως εκ τούτου φέρουν ιδιαίτερη ευθύνη». «Ο πρόεδρος Φραγκλίνος Ρούσβελτ είχε πει κάποτε ότι μία από τις βασικές ελευθερίες είναι η ελευθερία από τον φόβο.

Σήμερα, το βάρος του φόβου και το άγχος όσων τον φέρουν είναι αισθητά από εκατομμύρια ανθρώπων και ο κύριος λόγος για αυτό είναι ο μιλιταρισμός, οι ένοπλες συγκρούσεις, η κούρσα των εξοπλισμών και η πυρηνική Δαμόκλειος Σπάθη. Απαλλάσσοντας τον κόσμο από αυτό τον φόβο σημαίνει να κάνεις τους ανθρώπους πιο ελεύθερους. Αυτό θα πρέπει να γίνει ένας κοινός στόχος. Πολλά άλλα προβλήματα θα είναι πιο εύκολο να επιλυθούν τότε. Η στιγμή για να αποφασίσουμε και να ενεργήσουμε είναι τώρα», καταλήγει το άρθρο.


lifo

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου