Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2017

Πανελλήνιες 2017: Δείτε όλο το πρόγραμμα των εξετάσεων. Στις 7 Ιουνίου οι πανελλαδικές, στις 11 Μαΐου οι ενδοσχολικές εξετάσεις

Στις 7 Ιουνίου ανοίγει η αυλαία των πανελλαδικών εξετάσεων, ενώ από χθες «τρέχει» και η διαδικασία υποβολής αιτήσεων των ενδιαφερομένων. Ενδεικτικά πέρσι είχαν δηλώσει συμμετοχή 105.548 υποψήφιοι, με τις διαθέσιμες θέσεις στα ελληνικά αμφιθέατρα να φτάνουν τις 69.985.Με σημαντικότερη αλλαγή τη μετάθεση της ημερομηνίας τον Ιούνιο, το φετινό σχολικό έτος για τα Λύκεια είναι ένα από τα πιο σύντομα των τελευταίων ετών, με τα σχολεία να κλείνουν στις 9 Μαΐου. Δύο μέρες μετά ξεκινούν οι ενδοσχολικές εξετάσεις, ενώ οι μαθητές θα έχουν περίπου 10 μέρες «διάλειμμα» μεταξύ των δύο εξεταστικών διαδικασιών. Οι υποψήφιοι για τις Πανελλαδικές στα Γενικά Λύκεια για πρώτη φορά φέτος δεν θα έχουν δικαίωμα σε δεύτερη ευκαιρία, μιας και οι επαναληπτικές Πανελλαδικές καταργούνται, γεγονός που έχει προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων από μαθητές και γονείς, ενώ αύριο ένα από τα αιτήματα των εκπαιδευτικών που ετοιμάζουν διαμαρτυρία έξω από το υπουργείο Παιδείας είναι και η επιστροφή των επαναληπτικών.

Οι πανελλαδικές εξετάσεις θα ολοκληρωθούν στις 19 Ιουνίου βάσει του αναλυτικού χρονοδιαγράμματος που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας. Το αναλυτικό πρόγραμμα των πανελλαδικώς εξεταζόμενων μαθημάτων δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα, ενώ μετά και την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής συμμετοχής στις εισαγωγικές εξετάσεις (σ.σ.: στις 2 Μαρτίου), σειρά έχει η ανακοίνωση του αριθμού εισακτέων σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ καθώς και το αναλυτικό πρόγραμμα των εξετάσεων.

Δείτε ΕΔΩ το Χρονοδιάγραμμα των εξετάσεων σε Γυμνάσια, Λύκεια και ΕΠΑΛ

Παράλληλα με τις αιτήσεις, το υπουργείο Παιδείας συνεχίζει να προχωράει αλλαγές τις οποίες οι υποψήφιοι θα πρέπει να έχουν υπ’ όψιν για την υποβολή αίτησης συμμετοχής στις Πανελλαδικές:

-Σήμερα, καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα ανακοινωθούν τα πεδία καθώς και οι κοινές ομάδες στις οποίες θα έχουν πρόσβαση κατά 1% οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ σε πανεπιστήμια. Οπως έχει γίνει και στα ΓΕΛ, το υπουργείο Παιδείας σχεδιάζει να ανοίξει μια σειρά κοινών σχολών για τους υποψηφίους των επαγγελματικών λυκείων απ’ όλα τα πεδία και τις ειδικότητες, ανάμεσά τους τα ΤΕΦΑΑ, οι θεατρικές σχολές καθώς και οι μουσικές. Βέβαια, οι υποψήφιοι θα πρέπει να γνωρίζουν από νωρίς τις σχολές στις οποίες έχουν πρόσβαση, καθώς κάποιες περιλαμβάνουν δοκιμασίες αλλά και ειδικά μαθήματα τα οποία θα πρέπει να δηλωθούν στην αίτηση συμμετοχής.

-Ειδικό μάθημα προβλέπεται για το ΤΕΙ που εντάχθηκε μόλις πριν από δύο μέρες στο μηχανογραφικό δελτίο, το τμήμα Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής, Διακόσμησης και Σχεδιασμού Αντικειμένων, ειδικότερα το ελεύθερο και γραμμικό σχέδιο. Για τα υπόλοιπα οκτώ -μέχρι πρότινος υπό κατάργηση- ΤΕΙ δεν προβλέπεται ειδικό μάθημα.

-Αντίθετα, για το τμήμα Τουριστικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Πειραιά και το Τμήμα Οικονομικής και Διοίκησης Τουρισμού στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου δεν προβλέπεται κατ’ εξαίρεση για φέτος η εξέταση σε ειδικό μάθημα, και ειδικότερα αυτό της αγγλικής γλώσσας, καθώς τα δύο τμήματα εισήχθησαν μεσούσης της σχολικής χρονιάς στο μηχανογραφικό δελτίο.

Υπενθυμίζεται ότι φέτος έχουν γίνει διορθωτικές ρυθμίσεις στο μηχανογραφικό δελτίο με προσθήκες στα πέντε επιστημονικά πεδία (σ.σ.: σε αυτή την περίπτωση είχαν ανακοινωθεί από την αρχή της σχολικής χρονιάς). Οι επωφελούμενοι είναι κυρίως οι υποψήφιοι του 2ου, του 3ου και του 5ου επιστημονικού πεδίου.

Tο πρόγραμμα των εξετάσεων

Το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε το αναλυτικό πρόγραμμα των εξετάσεων σε γυμνάσια, λύκεια και ΕΠΑΛ της χώρας αλλά και το πρόγραμμα για τις πανελλαδικές εξετάσεις του 2017 (δείτε όλο το πρόγραμμα στο συνημμένο αρχείο στο τέλος του κειμένου)
Οι πανελλαδικές εξετάσεις ξεκινούν στις 6 Ιουνίου για τα Επαγγελματικά Λύκεια (ΕΠΑΛ) και στις 7 Ιουνίου, για τα Γενικά Λύκεια (ΓΕΛ).
Ειδικότερα, για τα ΓΕΛ, οι πανελλαδικές θα διαρκέσουν από τις 7 έως και τις 19 Ιουνίου, ενώ για τα ΕΠΑΛ, από τις 6 έως τις 21 Ιουνίου. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου, τα αποτελέσματα (βαθμολογία) θα ανακοινωθούν στις 29 Ιουνίου.
Για τα ειδικά μαθήματα οι εξετάσεις θα διεξαχθούν μεταξύ 22 και 30 Ιουνίου.
Ενώ οι πρακτικές δοκιμασίες, μεταξύ 20 και 30 Ιουνίου.
Όπως ήταν ήδη γνωστό, πριν τις πανελλαδικές, θα διεξαχθούν οι απολυτήριες εξετάσεις. Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο «οι πανελλαδικές εξετάσεις έχουν πλέον αποσυνδεθεί από τις απολυτήριες και αφορούν αποκλειστικά την εισαγωγή σε πανεπιστημιακά και τεχνολογικά ιδρύματα. Κατά συνέπεια, είναι λογικό να έπονται των απολυτηρίων».
Έτσι, τα μαθήματα θα τελειώσουν στις 9 Μαΐου και οι απολυτήριες εξετάσεις σε ΓΕΛ και ΕΠΑΛ θα διεξαχθούν στο διάστημα 11-26 Μαΐου 2017. Οι προαγωγικές εξετάσεις στα λύκεια θα διεξαχθούν στο διάστημα 11 Μαΐου - 2 Ιουνίου 2017.
Επίσης, σύμφωνα με το υπουργείο, η διενέργεια των απολυτηρίων το Μάιο επιτρέπει να δοθεί, πριν την κατάθεση των μηχανογραφικών, δεύτερη ευκαιρία για λήψη απολυτηρίου σε όσους μαθητές δεν μπορέσουν να προαχθούν. Σύμφωνα, άλλωστε με τον ν.4452/2017 που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή, προβλέπεται στο τέλος Ιουνίου εξεταστική περίοδος για τους μετεξεταστέους της Γ΄ τάξης αλλά και των υπόλοιπων τάξεων. Στο νόμο προβλέπεται, επίσης, τρίτη εξεταστική περίοδος για τους τελειόφοιτους του λυκείου, η οποία τοποθετείται στις αρχές Σεπτεμβρίου. Έτσι τους δίνεται η δυνατότητα, αφού θα λάβουν έγκαιρα το απολυτήριό τους, να εγγραφούν, αν το επιθυμούν, σε ΙΕΚ ή στη Β΄ των ΕΠΑΛ, για να λάβουν κάποια ειδικότητα.

Μέχρι πότε θα γίνονται μαθήματα

Όσον αφορά τα γυμνάσια, τα μαθήματα θα συνεχίζονται έως τις 26 Μαΐου, ενώ προβλέπονται και τρεις ημέρες (29-31 Μαΐου), που θα είναι αφιερωμένες στην επανάληψη της διδακτέας ύλης ή/και σε εκδηλώσεις των σχολείων, αλλά και στην παράδοση των ελέγχων.
Έτσι, από την 1η Ιουνίου έως και την 9η Ιουνίου θα διεξαχθούν οι προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις και στις 12 Ιουνίου θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των εξετάσεων. Στη συνέχεια, και για πρώτη φορά φέτος, από τις 13 έως και τις 23 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί ενισχυτική διδασκαλία για τους μετεξεταστέους, οι οποίοι θα εξεταστούν στις επαναληπτικές εξετάσεις, στις 26 και 27 Ιουνίου.
Σημειώνεται, επίσης, ότι οι ανάλογες αλλαγές με αυτές που εφαρμόζονται φέτος στα γυμνάσια, μελετώνται για την ερχόμενη σχολική χρονιά, στη Β' και Γ' λυκείου. Για παράδειγμα, μείωση των μαθημάτων που θα εξετάζονται στις προαγωγικές-απολυτήριες εξετάσεις και αξιοποίηση των συνθετικών εργασιών στη διαδικασία αξιολόγησης. Παράλληλα, ωστόσο, εξελίσσεται η συζήτηση στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής για την αναμόρφωση του λυκείου. Στόχος του υπουργείου, όπως έχει ξαναειπωθεί, προτού τελειώσει η τρέχουσα σχολική χρονιά, να έχουν ενημερωθεί σχετικά οι απόφοιτοι των γυμνασίων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου