Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2017

Κίντσαμι! Όλα έτοιμα για τη Κοζανίτικη Αποκριά 2017

Λευτέρης Ιωαννίδης: Η Αποκριά στην Κοζάνη είναι μοναδική εμπειρία 
Κίντσαμι! Μια ανάσα πριν την έναρξη της Κοζανίτικης Αποκριάς , ο δήμος Κοζάνης στοχεύει και εφέτος σε μια επιτυχημένη διοργάνωση που θα στηρίζεται στο έθιμο των φανών και στην παρέλαση και πλαισιωμένο με άλλες πολιτιστικές δράσεις, θα
προσφέρει στον επισκέπτη μια μοναδική εμπειρία γλεντιού και
 διασκέδασης όλο το δωδεκαήμερο.
Η φετινή διοργάνωση θα έχει και κάποιες καινοτομίες, ενώ στόχος του δήμου είναι να στηριχθεί το ξεχωριστό έθιμο των φανών, ενσωματώνοντας στη συνολική διοργάνωση και κάποια καινοτόμα στοιχεία.

Ο Δήμαρχος Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης αναφερόμενος στη φετινή διοργάνωση της Αποκριάς στο πλαίσιο της συνέντευξης τύπου που παραχωρήθηκε στο δημαρχείο, σχολίασε ότι πρόκειται για ένα σημαντικό γεγονός για την πόλη και την περιοχή με ευρύτερο εκτόπισμα, κάνοντας λόγο για μια «εμπειρία» που αξίζει κανείς να τη ζήσει.

«Ο Δήμος Κοζάνης έχει αγκαλιάσει την Κοζανίτικη αποκριά και προσπαθεί με διάφορους τρόπους να την αναδείξει και να την προβάλει ως ιδιαίτερο έθιμο και στοιχείο της ταυτότητας της Κοζάνης», σημείωσε χαρακτηριστικά, κάνοντας αναφορά σε ένα έθιμο που διατηρείται ανά τους αιώνες και διατηρήθηκε χάρη στην αφοσίωση των κατοίκων της Κοζάνης.
«Όλα αυτά τα έθιμα έχουν να κάνουν με τις σχέσεις των ανθρώπων και αυτό αναδεικνύει ένα στοιχείο της Κοζανίτικης ταυτότητας .
 Ο Δήμος παρουσιάζει ένα πολύ ενδιαφέρον πρόγραμμα εκδηλώσεων και καιρού επιτρέποντος θα έχουμε τη δυνατότητα να νοιώσουμε μια μοναδική εμπειρία που θα μας προσφέρουν οι άνθρωποι των φανών «, είπε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος, καλώντας όλο τον κόσμο να βιώσουν την εμπειρία της Κοζανίτικης Αποκριάς.

Από την πλευρά της η πρόεδρος του ΟΑΠΝ Φάνη Φτάκα – Τσικριτζή μίλησε για τις καινοτομίες της φετινής διοργάνωσης, λέγοντας μεταξύ άλλων πως πρόκειται για το μεγαλύτερο πολιτιστικό γεγονός της Δυτικής Μακεδονίας που ξεπερνάει τα 400 χρόνια διοργάνωσης και έχει μεγάλη χρονική διάρκεια εκδηλώσεων. Φέτος στην κεντρική πλατεία θα χορέψουν πάνω από 100 χορευτικοί όμιλοι, ενώ ξεκίνησαν από τα τέλη Αυγούστου οι δράσεις προβολής και οι σχετικές διοργανωτικές συναντήσεις. Επίσης, φέτος θα συμμετέχουν και οι χορευτικοί σύλλογοι που πέρυσι διαφωνούσαν , ενώ οι χορευτικές βραδιές πλαισιώθηκαν και φέτος ενισχύονται.

Καινοτομίες

Στις καινοτομίες είναι: Η αναβίωση του φανού νεολαίας, η καρναβαλική παρέλαση νεολαίας (την Παρασκευή πριν τη Μεγάλη Αποκριά), η γαστρονομική βραδιά (τη Μικρή Αποκριά στην Πεζόδρομο με τη συμμετοχή 20 εστιατορίων της πόλης) , η προώθηση των τοπικών προϊόντων μέσα από δράσεις γευσιγνωσίας (το πρωί της Κυριακής της Μεγάλης Αποκριάς), το μουσικό αφιέρωμα στους παλιούς κοζανίτικες οργανοπαίκτες (την ίδια ημέρα) . Επίσης, πριν το Πάρτυ Νεολαίας θα γίνει συναυλία τοπικής εμβέλειας με τοπική μπάντα , ενώ θα πλαισιωθεί η παρέλαση της Μικρής Αποκριάς.

Το κοζανίτικο καρναβάλι στην Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Καρναβαλιού

Παράλληλα, ετοιμάζονται τα άρματα για την παρέλαση (περί τα 22 άρματα εκ των οποίων τα 14 από φανούς της πόλης). Επίσης, έγινε η προμήθεια του κρασιού (από τον μακεδονικό οίνο Αμυνταιου, με ροζέ κρασί όπως και πέρυσι). Ακόμη, στο πλαίσιο δράσεων εξωστρέφειας προς τα Βαλκάνια, ο δήμος καλεί ομίλους από τα Βαλκάνια και τη FYROM, με παράδοση σε αγροτικού κυρίως χαρακτήρα καρναβάλια, για αυτό και επιλέγονται, όπως είπε η κ. Φτάκα. «Στους βαλκανικούς γείτονες βρίσκουμε ρίζες από το παλιό καρναβάλι τα Ραγκουτσάρια», σημείωσε η ίδια, προσθέτοντας πως έγινε ήδη σχετική αίτηση ώστε το κοζανίτικο καρναβάλι να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Καρναβαλιού , στην οποία συμμετέχουν πόλεις με φημισμένα καρναβάλια και εκτός Ευρώπης. Μέχρι στιγμής είναι θετική η ανταπόκριση από το αρμόδιο όργανο και στόχος είναι να αποκτήσει το κοζανίτικο καρναβάλι μεγαλύτερη εμβέλεια και να προχωρήσει σε ανταλλαγή πολιτιστικών περιεχομένων.

Επίσης, η αποκριά απέκτησε το δικό της site (kozanitikiapokria.gr), καθώς και σελίδα στο facebook , ενώ υπάρχει συντονισμός με το Συμβούλιο Νεολαίας για τον συντονισμό των sourd games και όχι μόνο, καθώς και στην περιφρούρηση της Αποκριάς στην Πλατεία.

«Όλα αυτά συνθέτουν μια αποκριά με ένα μοντέρνο προφίλ, κρατώντας τα βασικά στοιχεία του παρελθόντος, που είναι η ρίζες της, γιατί θεωρούμε ότι είναι μια μοναδική γιορτί, στην οποία οι κοζανίτικες καταθέτουν τον δικό τους ξεχωριστό τρόπο γλεντιού και ξεφαντώματος, τη μοναδική σάτιρα», είπε τέλος  η κ. Φτάκα, καλώντας τον κόσμο να επισκεφθεί τη φετινή Κοζανίτικη Αποκριά.

Ακολουθούν αναρτήσεις με όλα τα επί μέρους ζητήματα που τέθηκαν από τους δημοσιογράφους για τη φετινή διοργάνωση.
  .

prlogos
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟΚΡΙΑΣ 2017

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου