Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2017

Προχωρούν οι διαδικασίες ανέγερσης της Πανεπιστημιούπολης Δυτικής Μακεδονίας

ΓΕΩΦΥΣΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΣΤΗ ΣΤΑΘΜΗ ΘΕΜΕΛΙΩΣΗΣ ΤΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ ΘΑ ΕΓΚΡΙΘΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

 Ο Πρύτανης Αντώνης Τουρλιδάκης  για τις εργασίες ανέγερσης και τα τωρινά προβλήματα του ιδρύματος



Σε καλό δρόμο βρίσκεται η διαδικασία ανέγερσης της Πανεπιστημιούπολης Δυτικής Μακεδονίας , ενώ όπως λέει ο πρύτανης Αντώνης Τουρλιδάκης, το φθινόπωρο του 2019 αν όλα πάνε καλά θα είναι έτοιμο για να δοθεί το κτήριο προς δοκιμαστική χρήση.

Εντωμεταξύ την ερχόμενη Τετάρτη στο Περιφερειακό συμβούλιο με βάση την εισήγηση του Γενικού Διευθυντή Τεχνικών Έργων, αναμένεται να ζητηθεί η Έγκριση όρων Σχεδίου Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και του Ειδικού Λογαριασμού  Κονδυλίων Έρευνας που εδρεύει στην Πανεπιστημιούπολη Θεσσαλονίκης ΑΠΘ, που αφορά την πραγματοποίηση  ΓΕΩΦΥΣΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΣΤΗ ΣΤΑΘΜΗ ΘΕΜΕΛΙΩΣΗΣ ΤΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ ΣΤΟ ΕΡΓΟ: «ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥΠΟΛΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΖΕΠ ΚΟΖΑΝΗΣ».
Το έργο είναι ενταγμένο στο Ε.Π Δυτικής Μακεδονίας 2014-2020 με Προϋπολογισμό εκτέλεσης σύμβασης:   18.600,00 € ( με το  Φ.Π.Α.) . Η διάρκεια της σύμβασης είναι τρίμηνη .
Η σύμβαση θα χρηματοδοτηθεί από ΚΑΠ λειτουργικά έτους 2017,  ΚΑΕ 9789, φορέας 073 της Περιφέρειας  Δυτικής  Μακεδονίας (απόφαση Οικονομικής Επιτροπής Π.Δ.Μ. 80/17/26-01-2017).

Σχολιάζοντας ειδικότερα στο τι σημαίνει για τη ίδρυμα η ανέγερση της Πανεπιστημιούπολης , ο πρύτανης Αντώνης Τουρλιδάκης απάντησε σε σχετική ερώτηση του Λύσανδρου Ρήγα στο ράδιοΛόγος: «Πρόκειται για μια πάρα πολύ σημαντική εξέλιξη το ό,τι έχει ξεκινήσει και βρίσκεται σε διαδικασία κατασκευής η Πανεπιστημιούπολη στην Κοζάνη. Το σημαντικό είναι ότι οι εγκαταστάσεις της πολυτεχνικής σχολής που αυτή τη στιγμή είναι διάσπαρτες μέσα στην πόλη θα εγκατασταθούν μόνιμα σε ένα σύγχρονο χώρο και εκεί θα συγκεντρωθούν όλες οι ερευνητικές δραστηριότητες και οι διοικητικές υπηρεσίες. Πρόκειται για πολύ σημαντική προσπάθεια , αποτέλεσμα ομαδικής διαδικασίας, αφού πρώτα ξεπεράστηκαν πολλές δυσκολίες και προβλήματα ιδιοκτησιακά, χρηματοδοτικά κ.α. Βρισκόμαστε σε πολύ καλό δρόμο».

Σε ό,τι αφορά τη συγκεκριμένη μελέτη, γίνεται με αφορμή ότι προχώρησαν πολύ οι διαδικασίες εκσκαφής. Σχεδόν, έχει ολοκληρωθεί η εκσκαφή του κτηρίου εκπαίδευσης, όπου θα γίνονται τα μαθήματα και σε μια από τις πτέρυγες κατά τη διάρκεια της εκσκαφής βρέθηκε μια κοιλότητα του εδάφους. Προκειμένου να σιγουρευτούν οι αρμόδιοι φορείς πριν προχωρήσουν στη θεμελίωση, αποφασίστηκε από τις τεχνικές υπηρεσίες σε συνεργασία με τους κατασκευαστές, η ανάθεση μιας έρευνας στο τμήμα Γεωλογίας του ΑΠΘ, που είχε κάνει και την αρχική γεωφυσική έρευνα , για το αν χρειάζεται κάποια επιπρόσθετη απαίτηση.

Επίσης, για το δεύτερο κτήριο, αυτό της διοίκησης που θα προχωρήσει η κατασκευή, έχουν ξεπεραστεί προβλήματα διέλευσης αγωγών της ΔΕΥΑΚ και έγιναν οι σχετικές παρακάμψεις, άρα είναι όλα έτοιμα για τη συνέχιση της εκσκαφής. Σε γενικές γραμμές, όπως τόνισε ο κ. Τουρλιδάκης, το έργο προχωράει, παρά την κακοκαιρία του χειμώνα και τις δυσκολίες.

Το νέο κτήριο θα είναι έτοιμο στους 36 μήνες κατασκευής, με το Φθινόπωρο του 2019 να προβλέπεται το κτήριο να δοθεί προς χρήση. Θα ακολουθήσει ένας χρόνος δοκιμαστικής λειτουργίας για να γίνει η τελική παραλαβή. Ήδη έχουν κυλήσει οι πρώτοι 4 μήνες εκτέλεσης του έργου και υπάρχει αισιοδοξία για την ομαλή έκβασή του, σύμφωνα με τον Πρύτανη.


Μέχρι να γίνει η Πανεπιστημιούπολη τα προβλήματα παραμένουν

Εντωμεταξύ, εμμένουν τα προβλήματα οικονομικής κυρίως φύσεως στο ίδρυμα, μετά και τη μειωμένη χρηματοδότηση που λαμβάνει το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Το ίδρυμα στέκεται μέχρι τώρα, καταβάλλοντας μεγάλη προσπάθεια και κάνοντας οικονομία και χρησιμοποιώντας ιδίους πόρους από μεταπτυχιακά κ.α.

Νέα μέλη ΔΕΠ

Από πλευράς προσωπικού, το ίδρυμα σύμφωνα με τον κ. Τουρλιδάκη, βρίσκεται σε καλό επίπεδο, αφού θα διορίζει 16 θέσεις ΔΕΠ (6 εκ των οποίων είναι σε φάση προκήρυξης και ακόμη 10 είναι σε φάση κατανομής στα τμήματα), ενώ από παλαιότερο διαγωνισμό ΑΣΕΠ έρχονται στο πανεπιστήμιο 4 διοικητικοί υπάλληλοι. Επίσης, μέσω του προγράμματος απόκτησης διδακτικής εμπειρίας, 25 νέοι επιστήμονες λαμβάνουν εκπαιδευτικοί εμπειρία.
Σε ό,τι αφορά τη σίτιση, υπάρχει πληρότητα πάνω από το 90%, παρά το ό,τι στην αρχή υπήρξε πρόβλημα, με βάση το ποσό που αναλογεί ανά μερίδα. μετά από διαπραγμάτευση με τον εργολάβο , καλύφθηκε ένα μεγάλο κενό.


Τι περιλαμβάνει η μελέτη

Κατά την πραγματοποίηση των εκσκαφών θεμελίωσης στα κτίρια Εκπαίδευσης, των εκσκαφών των δικτύων ύδρευσης-αποχέτευσης  και των λοιπών διαμορφώσεων τους βρέθηκαν έγκοιλα. Η φύση του εδάφους (ασβεστολιθικό) αυξάνει την πιθανότητα ύπαρξης τέτοιων εγκοίλων.  Για την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων όσο αφορά την θεμελίωση των κτιριακών εγκαταστάσεων της Πανεπιστημιούπολης απαιτείται λεπτομερής Γεωφυσική Έρευνα στην επιφάνεια θεμελίωσης των κτιρίων ώστε να διαπιστωθεί επαρκώς η ύπαρξη η μη εγκοίλων. Τα συμπεράσματα της έρευνας θα ληφθούν υπόψη κατά την πραγματοποίηση των εργασιών θεμελίωσης όλων των κτιρίων συμβάλλοντας στην ασφάλεια των κατασκευών από σκυρόδεμα.  Το Τμήμα Δομών Περιβάλλοντος/ΔΤΕ (έδρας) ζήτησε την επιστημονική συμβολή του Τμήματος Γεωλογίας του Α.Π.Θ από το οποίο είχαν πραγματοποιηθεί και οι αρχικές γεωφυσικές έρευνες στο γήπεδο της Πανεπιστημιούπολης. Μετά από αυτοψία και λήψη αρχικών στοιχείων από το τμήμα Γεωλογίας υποβλήθηκε πρόταση Γεωφυσικής Έρευνας στις επιφάνειες θεμελίωσης των κτηριακών εγκαταστάσεων της Πανεπιστημιούπολης. Σύμφωνα με την πρόταση απαιτείται έγκριση δαπάνης 18.600,00€ συμπεριλαμβανομένης και της δαπάνης του Φ.Π.Α 24%.



Πρωϊνός λόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου