Πέμπτη 16 Μαρτίου 2017

Συναγερμός για την βόμβα στον Σόιμπλε. Πως πέρασε το πακέτο - Τα σενάρια

Δυναμική επανεμφάνιση της ελληνικής νεοτρομοκρατίας σήμανε συναγερμό στην Αντιτρομοκρατική μετά την αποκάλυψη ότι εστάλη από την Ελλάδα παγιδευμένο δέμα στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών που είχε παραλήπτη τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.



Ως αποστολέας φερόταν ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αδωνις Γεωργιάδης, ενώ ως διεύθυνση αποστολής αναγραφόταν η διεύθυνση του πολιτικού του γραφείου στην οδό Ακαδημίας 84 στο κέντρο της Αθήνας. Η σφραγίδα που έφερε το τρομοπακέτο είναι από υποκατάστημα των ΕΛΤΑ στην Αθήνα, ενώ στην εξωτερική πλευρά του δέματος αναγραφόταν: «Γεωργιάδης Σπυρίδων Αδωνης, Νέα Δημοκρατία, Ακαδημίας 84, 10678, Αθήνα, Ελλάδα».

Στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ο κ. Γεωργιάδης σχολίασε χθες το βράδυ: «Δυστυχώς είναι αλήθεια και καθόλου αστείο πλέον. Η στοχοποίησή μου από τρομοκράτες είναι συνεχής». Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι ίσως δεν είναι τυχαίο ότι λίγες ώρες πριν εντοπιστεί το τρομοπακέτο στο Βερολίνο σημειώθηκε έκρηξη στο βιβλιοπωλείο του κ. Γεωργιάδη στην Κηφισιά. Δεν μπορεί να αποκλειστεί δηλαδή να πρόκειται για συντονισμένες ενέργειες.

Στην Αντιτρομοκρατική ξύπνησαν μνήμες από τον Νοέμβριο του 2010 όταν η «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς» απέστειλε συνολικά 14 παγιδευμένα δέματα σε πρεσβείες στην Ελλάδα αλλά και σε στόχους του εξωτερικού, ανάμεσά τους η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, ο τότε πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί και ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Μάλιστα, ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Τόμας Ντε Μεζιέρ είχε κάνει τότε συγκεκριμένη αναφορά στην Ελλάδα και την τρομοκρατική οργάνωση «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς», η οποία και περίπου τρεις εβδομάδες αργότερα ανέλαβε την ευθύνη για τα εν λόγω δέματα.

Η Αστυνομία είχε συλλάβει μέλη των «Πυρήνων της Φωτιάς» που βρίσκονταν πίσω από την αποστολή των πακέτων. Φαίνεται, ωστόσο, ότι το φαινόμενο δεν ξεριζώθηκε. Μάλιστα, έχει σημάνει συναγερμός για επανάληψη του φαινομένου του 2010 όταν αποκαλύφθηκε αρχικά ένα τρομοπακέτο και στη συνέχεια διαπιστώθηκε ότι είχαν σταλεί συνολικά 14. Ετσι, οι Αρχές βρίσκονται σε εγρήγορση για τυχόν εντοπισμό και άλλων παγιδευμένων δεμάτων, ενώ αναμένεται να δοθούν και σχετικές εντολές για μέτρα ασφαλείας σε πρεσβείες και νευραλγικούς στόχους.

Ενα από τα σενάρια που εξετάζονται είναι η εντολή για την αποστολή της βόμβας στο Βερολίνο να δόθηκε μέσα από τη φυλακή και να εκτελέστηκε από άτομα που στρατολογήθηκαν λόγω της λειψανδρίας των τρομοκρατικών οργανώσεων από τις συλλήψεις των τελευταίων ετών. Σε μία προσπάθεια της Αντιτρομοκρατικής να εντοπίσει την οργάνωση που μπορεί να συνδέεται με το δέμα στον Σόιμπλε θα ζητηθούν από τις γερμανικές Αρχές περισσότερες λεπτομέρειες για τη συνδεσμολογία του πακέτου. Δεδομένο θεωρείται ότι θα γίνει σύγκριση με τα παγιδευμένα δέματα του 2010.

Το τρομοπακέτο εντοπίστηκε χθες στις 10.00 το πρωί στο Βερολίνο και κινητοποίησε τη γερμανική Αντιτρομοκρατική και τους πυροτεχνουργούς που το εξουδετέρωσαν. Οι συνεργάτες του υπουργού Οικονομικών αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα γραφεία τους για πολλές ώρες, ενώ στη συνέχεια οι γερμανικές Αρχές ενημέρωσαν τις ελληνικές για τον Ελληνα αποστολέα.

Πως “τύφλωσαν” τα συστήματα σε Ελλάδα και Γερμανία

Το τρομο-δέμα περιείχε ένα βιβλίο που στο εσωτερικό του έκρυβε έναν εκρηκτικό μηχανισμό. Μοιάζει απίστευτο αλλά η βόμβα πέρασε τους ελέγχους απ' την Αθήνα ως το Βερολίνο χωρίς να εντοπιστεί. Την τελευταία στιγμή, στον τελευταίο έλεγχο στο ταχυδρομείο του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας αποκαλύφθηκε το περιεχόμενο.

Από τη στιγμή εκείνη οι υπεύθυνοι ασφαλείας των δυο χωρών με τρόμο διαπίστωσαν ότι υπάρχει κενό ασφαλείας το οποίο μάλιστα δημιουργεί εκτός απ' την ανάγκη αναθεώρησης των μέτρων και μια σειρά από ερωτήματα.

Πρώτα απ' όλα πως οι τρομοκράτες γνώριζαν τόσα πολλά για τους ελέγχους ώστε να καταφέρουν να περάσουν τη βόμβα σχεδόν μέχρι τον στόχο τους.

Τα ευρήματα, τουλάχιστον σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες που έχουν δώσει οι Γερμανοί, δείχνουν ότι μιλάμε για μια βόμβα τοποθετημένη μέσα σε βιβλίο. Ο μηχανισμός περιγράφεται ως ισχυρός, αλλά εξαιρετικά απλός στην κατασκευή.

Κάπου εκεί “κρύβεται” και το μυστικό. Ο τρομοκράτης που την κατασκεύασε γνώριζε ότι δεν πρέπει να βάλει πυροκροτητή. Οι πυροκροτητές ανιχνεύονται από τα μηχανήματα ασφαλείας.

Δεν ήταν όμως το μόνο που γνώριζε ο τρομοκράτης. Ήξερε ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιήσει συγκεκριμένες εκρηκτικές ύλες οι οποίες είναι επίσης ανιχνεύσιμες. Έτσι φαίνεται ότι χρησιμοποίησε ισχυρό εκρηκτικό, αλλά από εκείνα που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή βεγγαλικών και δεν “χτυπούν” τον συναγερμό στους περισσότερους ανιχνευτές.

Επίσης ο μηχανισμός δεν ήταν “βαρύς” και πολύπλοκος για να χωράει στο εσωτερικό του βιβλίου μαζί με ποσότητα εκρηκτικού ικανή να σκοτώσει.

Κάπου εδώ οι αστυνομικοί υποψιάζονται ότι εκτός από καλές γνώσεις για τα συστήματα ανίχνευσης ο τρομοκράτης-κατασκευαστής της βόμβας γνώριζε καλά και τον τρόπο κατασκευής. Είναι έμπειρος. Εδώ εύκολα μπορεί να γίνει μια σύγκριση με τις παρόμοιες βόμβες που είχαν αποσταλεί με πακέτα σε Μέρκελ, Σαρκοζί και Μπερλουσκόνι το 2010.

Οι τρομοκράτες έκαναν ακόμη δυο κινήσεις που φαίνεται ότι έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη μη ανίχνευση του μηχανισμού πιο νωρίς. Δεν παρέδωσαν το πακέτο εντός του υποκαταστήματος, αλλά στο κιβώτιο για τα δέματα που βρίσκεται εκτός, σε μια προσπάθεια να αποφύγουν τον εντοπισμό, ενώ χρησιμοποιώντας το όνομα και τη διεύθυνση του γραφείου του Αντιπροέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Άδωνι Γεωργιάδη, θέλησαν να μειώσουν τις πιθανές υποψίες για τον αποστολέα ενός πακέτου προς τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας.

Η βόμβα μπορεί να εντοπίστηκε στον τελευταίο έλεγχο πριν αποσταλεί στο γραφείο του Β. Σόμπλε, ωστόσο οι τρομοκράτες κατάφεραν έστω και με τον τρόπο αυτό να “χτυπήσουν”. Παράλληλα θεωρείται δεδομένο από τους ειδικούς τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Γερμανία ότι στόχος τους δεν ήταν απαραίτητα ο υπουργός Οικονομικών αλλά ο οποιοσδήποτε εντός του κτηρίου που θα έκανε το λάθος να ανοίξει το πακέτο. Η πυροδότηση, άσχετα από την ταυτότητα του πιθανού θύματος, θα είχε το επιθυμητό για τους τρομοκράτες αποτέλεσμα. Οι ειδικοί επίσης “βλέπουν” πρόθεση να σκοτώσουν, καθώς η εκρηκτική ύλη ήταν σημαντική και αυτό είναι που έχει σημάνει διπλό συναγερμό.



etypos, newsit






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου