Τρίτη 11 Απριλίου 2017

Τέσσερα ροφήματα και ποτά που προστατεύουν από την άνοια

Ερευνητές από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης ανακοίνωσαν πρόσφατα ότι ένα φλιτζάνι τσάι την ημέρα μειώνει τον κίνδυνο άνοιας σε σημαντικό βαθμό, ακόμη και σε άτομα που έχουν γενετική προδιάθεση απέναντι στο σύνδρομο.



«Η μελέτη μας υποδεικνύει ότι ένα πολύ απλό και καθόλου δαπανηρό μέτρο όπως η καθημερινή κατανάλωση τσαγιού μπορεί να περιορίσει τις πιθανότητες εκδήλωσης νευροεκφυλιστικών διαταραχών στο μέλλον» δηλώνει ο Λέι Φενγκ, επίκουρος καθηγητής στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης.

Η τακτική κατανάλωση τσαγιού, σύμφωνα με τη σχετική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Journal of Nutrition, είτε πρόκειται για πράσινο είτε για μαύρο τσάι, συσχετίζεται κατά μέσο όρο με 50% λιγότερες πιθανότητες γνωστικής κατάπτωσης και έως και 86% μικρότερο κίνδυνο άνοιας στα άτομα με κληρονομική προδιάθεση απέναντι στις νευροεκφυλιστικές διαταραχές.

Η προστατευτική δράση του τσαγιού για τον εγκέφαλο θεωρείται ότι πηγάζει από τα βιοενεργά συστατικά που υπάρχουν στα φύλλα του, όπως οι κατεχίνες, οι θεαφλαβίνες και η L-θεανίνη. «Τα συστατικά αυτά έχουν αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες που προστατεύουν τον εγκέφαλο από τις αγγειακές βλάβες και τη νευροεκφύλιση».

Το τσάι όμως δεν είναι το μόνο... υγρό μέσο πρόληψης της άνοιας! Δείτε τρία ακόμη ροφήματα και ποτά που αποδεδειγμένα θωρακίζουν τον εγκέφαλο ενάντια στη νευροεκφύλιση.

- Καφές

Το πιο αγαπημένο ρόφημα στον πλανήτη έχει ευεργετική επίδραση στον εγκέφαλο, κυρίως χάρη στην καφεΐνη που περιέχει. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2016 στην επιθεώρηση The Journals of Gerontology, οι γυναίκες ηλικίας 65-80 ετών που κατανάλωναν πάνω από 261 mg καφεΐνης την ημέρα (ποσότητα που αντιστοιχεί περίπου σε 2,5 φλιτζάνια καφέ) για διάστημα 10 ετών είχαν 36% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν άνοια.

- Μπίρα

Ο λυκίσκος από τον οποίο φτιάχνεται η μπίρα περιέχει ξανθοχουμόλη (Xn), ένα φλαβονοειδές που μπορεί να καθυστερήσει ή ακόμη και να αποτρέψει την εκδήλωση της άνοιας και άλλων μορφών γνωστικής κατάπτωσης, δείχνει μελέτη του 2015 στην επιθεώρηση Journal of Agriculture and Food Chemistry. Η ξανθοχουμόλη έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες και επίσης δρα ενάντια στις φλεγμονές, στον καρκίνο και στην καρδιοπάθεια.

- Σαμπάνια

Όσοι έχουν πιο... ακριβά γούστα μπορούν να προτιμήσουν τη σαμπάνια ως μέτρο πρόληψης της άνοιας! Μελέτη του 2013 στην επιθεώρηση Antioxidants and Redox Signaling έδειξε ότι τρία ποτήρια σαμπάνια την ημέρα προλαμβάνουν άνοια και Αλτσχάιμερ. Η σαμπάνια θεωρείται ότι προστατεύει τον εγκέφαλο χάρη στα φαινολικά οξέα που περιέχει –φυτικές ουσίες με αντιοξειδωτική δράση.

Ανάλογα με τις προτιμήσεις –αλλά και το... πορτοφόλι– σας μπορείτε να επιλέξετε όποιο από τα παραπάνω ροφήματα και ποτά επιθυμείτε για να προστατεύσετε τον εγκέφαλό σας από το σύνδρομο που πλήττει 47,5 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.



onmed



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου