Τετάρτη 26 Απριλίου 2017

Οι καβαλάρηδες Ελάτης στο μοναστήρι του Αγίου Νικάνορα στη Ζάβορδα

Είναι γνωστό ότι η ζωή των κατοίκων της Ελάτης παλιότερα ήταν απόλυτα συνδεδεμένη με το μοναστήρι. Και βέβαια καταλυτικό ρόλο είχε η συχνή παρουσία της εικόνας ή των λειψάνων του αγίου που μεταφέρονταν στο χωριό με τα ζώα, για αντιμετώπιση ασθενειών -ανθρώπων ή ζώων- και άλλων προβλημάτων.


Η αναβίωση του εθίμου για φέτος ξεκίνησε από το πρωί (11:00πμ) του Σαββάτου 22 Απριλίου 2017 με τη μετάβαση των καβαλάρηδων, κυρίως νέων του χωριού, στο χώρο του μοναστηριού στη Ζάβορδα όπου και διανυκτέρευσαν. Το πρωί της Κυριακής του Θωμά – Γεωργίου μεγαλομάρτυρος 23 Απριλίου 2017, παρακολούθησαν τη Θεία Λειτουργία που για φέτος συνέπεσε με μια ιστορική μέρα, αφού τελέστηκε στο Ασκηταριό του Αγίου Νικάνορα, μετά από έναν αιώνα και πλέον, όπου στο τέλος παρέλαβαν από τον ηγούμενο της Ι. Μονής Αρχιμ. Σεραφείμ, με τη δέουσα ευλάβεια και επισημότητα, την λειψανοθήκη του αγίου.


Η μεγάλη πομπή από τους καβαλάρηδες -8 άλογα και περισσότεροι καβαλάρηδες ή «αμαζόνες» που εναλλάσσονταν- να προπορεύονται και τα αυτοκίνητα να ακολουθούν, πήρε το δρόμο της επιστροφής, κάτω από ιδανικές καιρικές συνθήκες. Η διαδρομή συνολικά 20 χιλιομέτρων μέσω της νέας γέφυρας Παναγιάς – Παλιουριάς, ήταν πράγματι μαγευτική. Στην είσοδο της Ελάτης τους επιφυλάχτηκε θερμή υποδοχή από τον ιερέα, τους τοπικούς άρχοντες (δήμαρχος, αντιδήμαρχος, πρόεδρος Τ.Κ. Ελάτης)  και πολλούς κατοίκους του χωριού και όλοι μαζί κατευθύνθηκαν στον ενοριακό ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου, όπου τελέστηκε ευχαριστήρια δέηση και τέθηκαν τα λείψανα σε προσκύνημα.


Τις επόμενες μέρες, κάθε οικογένεια της Ελάτης θα παραλάβει την οστεοθήκη με τα λείψανα στο σπίτι της για κάποιες ώρες, να προσκυνήσει και θα ζητήσει τη Θεία Χάρη του αγίου. Η επιστροφή των λειψάνων στο μοναστήρι θα γίνει -ως συνήθως- μετά ένα περίπου μήνα.

Η όλη διοργάνωση της αναβίωσης του εθίμου είναι μια πρωτοβουλία της ομάδας καβαλάρηδων του χωριού.


ΒΙΝΤΕΟ 20′: Ολοκληρωμένη παρουσίαση από τη μετάβαση των καβαλάρηδων στη Ζάβορδα,
την παραλαβή των λειψάνων του αγίου, την επιστροφή και την υποδοχή στην Ελάτη…






mikrovalto.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου