Τρίτη 9 Μαΐου 2017

Η Πλατεία Λασσάνη το 1965

Η Πλατεία Λασσάνη όπως δεν την έχετε δει ποτέ, τουλάχιστον οι νεότερες γενιές!

Μία φωτογραφία του 1965 του αείμνηστου Αργύρη Κούντουρα (1929-2010), του ανθρώπου που με το φακό του μας συνδέει με τρόπο μοναδικό με την αρχιτεκτονική μας ιστορία. Η φωτογραφία είναι τραβηγμένη από το ξενοδοχείο "Άνεσις" και στα δεξιά είναι η άνοδος, όπως έρχεται η ροή των αυτοκινήτων από την Ολύμπου και στα αριστερά η κάθοδος από την Ερμού.
Σ' αυτά τα 5 κτίσματα στεγαζόταν η κλειστή δημοτική αγορά της Κοζάνης (Μισκιάθκα στην ντοπιολαλιά), η οποία λειτουργούσε και καθημερινές, με μανάβικα, ιχθυοπωλεία και κρεοπωλεία ως επί το πλείστον. Κατασκευάστηκαν το 1956 επί δημαρχίας Βασίλειου Ματιάκη, αφού απομακρύνθηκαν τα μέχρι τότε παραπήγματα ή αλλιώς οι παράγκες, και κατεδαφίστηκαν το 1984 επί δημαρχίας Ιωάννη Παγούνη για να γίνει η σημερινή πλατεία Λασσάνη. Από το κάτω αριστερά σημείο, όπως βλέπουμε τη φωτογραφία, ξεκινούσε η λαϊκή αγορά του Σαββάτου για να καταλήξει στην πλατεία της Γιτιάς.


Η φωτογραφία, πραγματικό ντοκουμέντο για την ιστορία της Κοζάνης, προέρχεται από το προσωπικό μου λεύκωμα "Κοζάνη-Οδοιπορικό στο Χρόνο" (σελ.215). Σας ευχαριστώ πολύ.

Γιάννης Τσιομπάνος

1 σχόλιο: