Πέμπτη 11 Μαΐου 2017

«Όχι» στο ξεπούλημα της ΔΕΗ είπαν περιφερειακοί σύμβουλοι και εργαζόμενοι

Συμβολικός αποκλεισμός της πύλης του Αγίου Δημητρίου

Το πρωί της Τετάρτης πραγματοποιήθηκε στον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου συμβολικός αποκλεισμός της πύλης με τη διαμαρτυρία των περιφερειακών συμβούλων της αντιπολίτευσης και των ανεξάρτητων συμβούλων της Δυτικής Μακεδονίας, παρουσία εργαζομένων της ΔΕΗ και φορέων της περιοχής.
Στόχος ήταν να περάσει ένα ηχηρό μήνυμα αντίδρασης στα σχέδια ξεπουλήματος της ΔΕΗ , του 40% λιγνιτικών μονάδων. Παρόλα αυτά δεν έλειψαν από πλευράς αντιπολίτευσης και τα βέλη κατά του περιφερειάρχη, τον οποίο και κατηγόρησαν για απουσία ενεργειών και αντιδράσεων.

Ειδικότερα, την απουσία του περιφερειάρχη και την έλλειψη κινητοποιήσεων ενώ η ΔΕΗ ξεπουλιέται,  κατήγγειλαν οι περιφερειακοί σύμβουλοι. Όπως είπε από την πλευρά του ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο περιφερειακό συμβούλιο, Γιώργος Δακής, «εκφράζουμε σήμερα συμβολικά την αντίθεσή μας στο ξεπούλημα των ζωτικών συμφερόντων της Δυτικής Μακεδονίας , προς την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που χωρίς το παραμικρό σχέδιο, με ψεύδη, θέλει να διαλύσει όλες τις δομές. Είμαστε απέναντι, αγωνιζόμαστε για να υπάρξει καθαρή θέση, με σχέδιο και προγραμματισμό, που να διασφαλίζει επενδύσεις στον τόπο μας, λειτουργία των δομών, διασφάλιση θέσεων εργασίας και βέβαια περιβαλλοντική ευαισθησία και αποκατάσταση εγκαταλειμμένων τόπων. Σε όλο αυτό η κοινωνία είναι ομόθυμη στην προσπάθειά μας να δεχθούμε με καθαρούς όρους και να ενεργοποιήσουμε την καθαρή απουσία του κ. Καρυπίδη , μέσα από τις κομματικές εντολές των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ». Επίσης, μίλησε για «ξεπούλημα» της ΔΕΗ, και για πρόταση της ΝΔ που δεν έχει καμία σχέση με αυτή της κυβέρνησης «τον εφιάλτη που ζούμε σήμερα», όπως τόνισε. Επίσης, κατήγγειλε την απουσία «όλων όσων κραύγαζαν τα προηγούμενα χρόνια», λέγοντας πως αυτή θα καταγραφεί με μελανά γράμματα.

Μάλιστα, κληθείς να σχολιάσει τα όσα ανέφερε ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ Γιώργος Αδαμίδης περί «μικροπολιτικών συμφερόντων» , ο κ. Δακής απάντησε πως δεν υπάρχει η παραμικρή μικροκομματική σκοπιμότητα , αλλά πρόκειται για μια συλλογική προσπάθεια εκπροσώπων διαφόρων πολιτικών τάσεων και θέσεων, με στόχο την προάσπιση των ζωτικών συμφερόντων του τόπου.

Η Γεωργία Ζεμπιλιάδου της παράταξης ΕΛΠΙΔΑ, μίλησε για «ξεπούλημα της ΔΕΗ», σημειώνοντας πως «πουλιούνται η ΔΕΗ, ο ΑΔΜΗΕ, εκχωρούνται πελάτες και μπροστά σε αυτή τη συμφωνία που δεν προβλέπει τίποτα για την αναβάθμιση του Αμυνταίου και των 4 μονάδων του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου που στηρίζουν τις τηλεθερμάνσεις, δεν προβλέπεται τίποτα. Η αντιπρόταση του προέδρου της ΔΕΗ δεν έχει νόημα , η συμφωνία έκλεισε. Μπροστά σε αυτό που θα αντιμετωπίσει η περιοχή που θα χάσει 11000 θέσεις εργασίας, τηλεθερμάνσεις, θα πάψει να είναι ενεργειακό κέντρο, η τοπική οικονομία θα χάσει 1 δις ευρώ. μπροστά σε αυτή την απόλυτη καταστροφή εμείς είμαστε αποφασισμένοι να αντιδράσουμε και θα είμαστε δίπλα σε όποια πρωτοβουλία αντίδρασης». Ευχαρίστησε όλους όσους στηρίζουν τον κοινό αγώνα και είπε τέλος με νόημα πως «η ιστορία γράφεται από τους παρόντες», λέγοντας πως «η ώρα της αντίδρασης είναι τώρα».

Η ανεξάρτητη περιφερειακή σύμβουλος Ελισάβετ Παναγιωτίδου αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία αυτή , για μια σειρά κινητοποιήσεων που θα εκφράζουν την αντίθεση στο ξεπούλημα της ΔΕΗ, θέτοντας τον περιφερειάρχη προ των ευθυνών του. «Η έναρξη έγινε στην συμβολική διαμαρτυρία στις πύλες του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου΄. Είναι απίστευτο το γεγονός ότι όλο αυτό το διάστημα παρά τις αρνητικές εξελίξεις για την περιοχή, μιλάμε όχι για σχέδια μικρής ΔΕΗ αλλά για σχέδια μισής ΔΕΗ  και δεν κουνιέται φύλλο.
 Η περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, πέρα από τις προεκλογικές της δεσμεύσεις περί παραίτησης δεν έχει προχωρήσει σε καμία κίνηση που θα αποτρέψει τους βουλευτές της περιοχής στην ψήφιση αυτού του νόμου, που σηματοδοτεί το τέλος της Δυτικής Μακεδονίας», τόνισε χαρακτηριστικά. Επίσης απάντησε στον «μικροπολιτικό» χαρακτήρα της κινητοποίησης, που καταλογίστηκε από τη ΓΕΝΟΠ, λέγοντας πως «τουλάχιστον αυτή τη στιγμή να μη βασανίζει κανένας το ερώτημα αυτό. Όλοι μαζί να δώσουμε έναν αγώνα ότι η ΔΕΗ δεν είναι μόνο των εργαζομένων και δεν μπορούμε σήμερα να αφυπνίζουμε τέτοιες τακτικές πολιτικού αυτοματισμού που έχουν ως βασική σκέψη ότι κανείς άλλος δεν έχει δικαίωμα να αγωνίζεται πέρα από τα συνδικάτα». Η ίδια κατηγόρησε επίσης τους περιφερειακούς συμβούλους της συμπολίτευσης στο περιφερειακό συμβούλιο για «εκκωφαντική απουσία» , καλώντας τους να αναλάβουν τις ¨»ιστορικές» ευθύνες τους, μακριά από κομματικά χρώματα.

Η διαμαρτυρία στηρίχθηκε μεταξύ άλλων από συνδικάτα της ΔΕΗ, εκπροσώπους από φορείς όπως το εργατικό κέντρο Κοζάνης αλλά και φορείς – συνδικάτα από άλλες περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας. Επίσης, υπήρξε παρόν και η δημοτική αρχή Κοζάνης, με παρόντα τον αντιδήμαρχο Κοζάνης Τέλη Πουτακίδη.
  .
  .




prlogos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου