Δευτέρα 15 Μαΐου 2017

Κλιμακώνει την ένταση η Τουρκία - Δεσμεύει την περιοχή ανοιχτά της Σαμοθράκης

H Άγκυρα ανήγγειλε νέα άσκηση αυτή την φορά στην περιοχή της Σαμοθράκης, ανατολικά της βραχονησίδας Ζουράφας για τις 15-18 Μαΐου

Με την NAVTEX 492/17 δεσμεύεται για ασκήσεις περιοχή η οποία μερικώς βρίσκεται εντός του FIR Αθηνών και πολύ κοντά στην βραχονησίδα Ζουράφα, η οποία αμφισβητείται από την Τουρκία.



Να σημειώσουμε οτι ο Σταθμός της Λήμνου ενημέρωσε τους ναυτιλομμένους ότι η τουρκική NAVTEX 492/17 συμπεριλάμβανε και περιοχή Ελληνικής ευθύνης παροχής υπηρεσιών Navtex και συνεπώς εχει εκδοθεί από μη αρμόδιο σταθμό. Το μήνυμα παρακάτω όπως αναρτήθηκε στην ελληνική υδρογραφική υπηρεσία.


Αξίζει να αναφέρουμε οτι  απο σήμερα 15 Μαΐου ξεκινά και σε περιοχή του Κεντρικού Αιγαίου η τουρκική άσκηση Ναυτικής Συνεργασίας και Κατεύθυνσης Πλοίων (NCAGS) DENİZ KURDU-2017.

Η DENİZ KURDU-2017 (NAVTEX 474/17) προβλέπει την «κατεύθυνση» εμπορικών πλοίων και αλιευτικών που πλέουν στις περιοχες αυτές των διεθνών υδάτων του Κεντρικού Αιγαίου και καλούνται τα σκάφη να συμμορφώνονται με τις οδηγίες που θα λαμβάνουν από το Κέντρο της Σμύρνης.

Η τουρκική άσκηση δεσμεύει, χωρίς αναφορά συγκεκριμένων συντεταγμένων ολη την θαλάσσια περιοχή βόρεια της Αμοργού.

Επιπλέον την Παρασκευή ο Σταθμός της Λήμνου ενημέρωσε γα άλλη μια φορά τους ναυτιλομμένους ότι η τουρκική NAVTEX 488/17 που δέσμευε περιοχή του Κεντρικού Αιγαίου για ασκήσεις στο διάστημα 05-08, 12-15, 19-22, 28-29 Ιουνίου, συμπεριλάμβανε και περιοχή Ελληνικής ευθύνης παροχής υπηρεσιών Navtex και συνεπώς εχει εκδοθεί από μη αρμόδιο σταθμό.

Η Τουρκία αντέδρασε την Κυριακή με την NAVTEX 490/17 με την οποία επαναφέρει τους γνωστούς τουρκικούς ισχυρισμούς ότι δεν υπάρχουν συμφωνημένες περιοχες παροχής υπηρεσιών NAVTEX, τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Μεσόγειο, που να έχουν εγκριθεί από τον ΙΜΟ και τον ΙΗΟ και για τον λόγο αυτό η ελληνική αναγγελία είναι «άκυρη». Η Τουρκία μάλιστα «ενημερώνει» ότι οι Σταθμοί της Σμύρνης και της Αττάλειας θα συνεχισθούν να εκδίδουν μηνύματα NAVTEX για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας.

Με πληροφορίες απο mignatiou.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου