Τετάρτη 24 Μαΐου 2017

Σαλμάν Αμπεντί: Αυτός είναι ο μακελάρης του Μάντσεστερ

Ο δράστης της επίθεσης αυτοκτονίας στο Μάντσεστερ, από την οποία έχασαν τη ζωή τους 22 άνθρωποι, ήταν ένας 22χρονος λιβυκής καταγωγής, ανακοίνωσε η αστυνομία της πόλης.
Σύμφωνα με βρετανικά μέσα ενημέρωσης ο Σαλμάν Αμπέντι, 22 ετών, είχε γεννηθεί στο Μάντσεστερ το 1994 από Λίβυους γονείς. Η εφημερίδα Daily Telegraph ανέφερε ότι ήταν το τρίτο από τα τέσσερα παιδιά της οικογένειας.


"Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι ο άνδρας που φέρεται ότι διέπραξε αυτή τη θηριωδία χθες το βράδυ είναι ο Σαλμάν Αμπέντι" είπε ο αστυνομικός διευθυντής του Μάντσεστερ, Ίαν Χόπκινς, μιλώντας στους δημοσιογράφους.

Οι γονείς του δράστη είχαν γεννηθεί και οι δύο στη Λιβύη. Έφυγαν από τη χώρα τους και κατέφυγαν στη Βρετανία για να γλιτώσουν από το καθεστώς του Μουάμαρ Καντάφι. Αρχικά εγκαταστάθηκαν στο Λονδίνο και κατόπιν στο Μάντσεστερ, στο προάστιο Φάλοουφιλντ.

Νωρίτερα σήμερα αστυνομικοί έκαναν έρευνα σε ένα σπίτι αυτής της συνοικίας και προχώρησαν σε μια "ελεγχόμενη έκρηξη" ώστε να αποκτήσουν πρόσβαση στο οίκημα, σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian. Έρευνα πραγματοποιήθηκε επίσης και στο σπίτι του αδελφού του Σαλμάν Αμπέντι, επίσης στο νότιο Μάντσεστερ. Οι δύο αδελφοί σύχναζαν στο τοπικό τζαμί του Ντίντσμπερι.

Όπως μεταδίδουν βρετανικά ΜΜΕ ο Αμπέντι ήταν γνωστός στις βρετανικές αρχές χωρίς, ωστόσο, να είναι αντικείμενο κάποιες ενεργής έρευνας αλλά πιθανότατα αντιμετωπιζόταν σαν περιφερειακό πρόσωπο όπως ο Χαλίντ Μασούντ ο άνδρας που επιτέθηκε με μαχαίρι στη βρετανική Βουλή.

Τόσο ο Σαλμάν όσο και ο αδερφός του Ισμαήλ, που φέρεται να έχει συνελήφθη λίγες ώρες μετά το μακελειό, ήταν συχνοί επισκέπτες στο τζαμί του Ντίντσμπουρι ενώ ο πατέρας του ήταν γνωστή φιγούρα στην τοπική κοινότητα.

Όπως αποκαλύπτει άτομο του στενού φιλικού του περιβάλλοντος, ο 22χρονος ήταν μπλεγμένος για χρόνια με συμμορίες και μόλις το τελευταίο διάστημα «επέστρεψε» στο Ισλάμ και ριζοσπαστικοποιήθηκε. Η δε οικογένειά του ήταν βαθιά θρησκευόμενη και μοναχική.


Η οικογένεια αναχώρησε πριν τα Χριστούγεννα για τη Λιβύη, αφήνοντας πίσω της τον 22χρονο και τον μεγαλύτερο αδελφό του Ισμαΐλ. Ο «καμικάζι» του Μάντσεστερ Αρίνα γεννήθηκε το 1995 και το πλήρες όνομά του είναι Σαλμάν Ραμαντάν Αμπέντι. Είχε δηλωθεί, μαζί με τον αδελφό του Ισμαΐλ και τη μητέρα του Σάμια, ότι ζούσαν στο σπίτι της οδού Έλσμορ, στο Μάντσεστερ. Στο δεύτερο σπίτι της οικογένειας, καθώς στο άλλο, στην περιοχή Fallowfield, είχαν δηλωθεί ο πατέρας και τα υπόλοιπα παιδιά.

Μέχρι τον Ιανουάριο, ο 23χρονος αδελφός του Ισμαΐλ εργαζόταν στο Park Cake Bakery. Η εταιρεία δήλωσε ότι δεν υπάρχει πλέον στο προσωπικό της, ενώ η αστυνομία ανακοίνωσε πως συνελήφθη για την επίθεση που πραγματοποιήθηκε στο Όλνταμ. Άλλη αναφορά ήθελε τον Ισμαΐλ να έχει προσληφθεί στο τζαμί του Μάντσεστερ.

Καθώς αναγνωρίζονται κι άλλα θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης, έρχονται στο φως νέες πληροφορίες για τον άνθρωπο που μπήκε στον συναυλιακό χώρο και πυροδότησε τον εκρηκτικό μηχανισμό. Μια βόμβα που είχε φτιαχτεί με τέτοιο τρόπο ώστε να προκαλέσει όσο το δυνατόν περισσότερα θύματα. Καρφιά, μπουλόνια και βίδες είχαν χρησιμοποιηθεί και οι μαρτυρίες πως έβγαζαν καρφιά από τα πρόσωπα παιδιών λίγο μετά την έκρηξη, συγκλονίζουν.

Η Sun αποκαλύπτει πως ο Αμπεντί είχε εκπαιδευτεί υπό άκρα μυστικότητα από τζιχαντιστές κατά τη διάρκεια οικογενειακών ταξιδιών στη Συρία και αυτό προκαλεί ακόμη περισσότερο τρόμο. Και φόβο πως δεν έδρασε μόνος του, στο όνομα του Ισλαμικού Κράτους (που έσπευσε να αναλάβει την ευθύνη και να απειλήσει με νέες επιθέσεις).

O Αμπεντί γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Βρετανία. Οι γονείς του έφυγαν από τη Λιβύη το 1994 για να ξεφύγουν από το καθεστώς Καντάφι. Πιστεύεται ότι ο 22χρονος βομβιστής αυτοκτονίας είχε ταξιδέψει στη Λιβύη, όπου επίσης δρα ο ISIS, πολλές φορές τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα μάλιστα με μαρτυρία φίλου του, «είχε πάει στη Λιβύη πριν από 3 εβδομάδες και επέστρεψε πρόσφατα, πριν από μερικές μέρες».

Οι βρετανικές αρχές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να χρησιμοποίησε τα ταξίδια αυτά για να πάει στη Συρία χωρίς να γίνει αυτό αντιληπτό από τις μυστικές υπηρεσίες. Ο 22χρονος καμικάζι φέρεται να ήταν γνωστός ακόμη και στην MI5, τη μυστική υπηρεσία της Βρετανίας.

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση αυτή υποστηρίζοντας ότι "στρατιώτες του χαλιφάτου τοποθέτησαν βόμβες ανάμεσα στο πλήθος".

Στο ανώτατο επίπεδο συναγερμού η Βρετανία

Το επίπεδο τρομοκρατικής απειλής στη Βρετανία ανέβηκε από «σοβαρό» σε «κρίσιμο», το υψηλότερο επίπεδο συναγερμού στην πεντάβαθμη κλίμακα της χώρας, δήλωσε αργά το βράδυ η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, μια μέρα μετά την επίθεση αυτοκτονίας μετά τη συναυλία της αμερικανίδας τραγουδίστριας Αριάνα Γκράντε, που είχε αποτέλεσμα 22 νεκρούς.

«Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε την πιθανότητα ότι υπάρχει μια μεγαλύτερη ομάδα ατόμων που συνδέονται με την τρομοκρατική επίθεση στο Μάντσεστερ», τόνισε η Μέι με δήλωσή της που μεταδόθηκε τηλεοπτικά.

Όπως τόνισε το επίπεδο τρομοκρατικής απειλής «δεν σημαίνει απλά ότι μια επίθεση είναι πολύ πιθανή, αλλά μια επιπλέον επίθεση μπορεί να είναι άμεση».

Η βρετανίδα πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις θα υποστηρίξουν το έργο της αστυνομίας για την ασφάλεια βασικών τοποθεσιών και στρατιώτες θα παραταχθούν σε δημόσιες εκδηλώσεις, όπως συναυλίες και αθλητικά γεγονότα.

Βρετανία: Περιπολίες του στρατού στους δρόμους

Στρατιώτες θα αναπτυχθούν σήμερα στους δρόμους της Βρετανίας πραγματοποιώντας περιπόλους, μετά την αναβάθμιση του επιπέδου ασφάλειας από «σοβαρό» σε «κρίσιμο».

Αυτός είναι ο τζιχαντιστής που αιματοκύλισε το Μάντσεστερ – Το προφίλ και οι κινήσεις του

Σε «κόκκινο» συναγερμό η Μ. Βρετανία - Αμεσος ο κίνδυνος νέας επίθεσης

Σύμφωνα με τις απόψεις που διαμορφώνονται στο Λονδίνο, η εξέλιξη αυτή σημαίνει ότι η κυβέρνηση θεωρεί ως πιθανή την εκδήλωση κι άλλης τρομοκρατικής επίθεσης.

Τα αυστηρά μέτρα ασφάλειας εφαρμόζονται στον τραγικό απόηχο της αιματηρής επίθεσης στο στάδιο του Μάντσεστερ, με συνέπεια το θάνατο 22 ανθρώπων και των τραυματισμό άλλων 59.




tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου