Κυριακή 25 Ιουνίου 2017

6 συνήθειες που σε γερνούν γρηγορότερα

Δεν υπάρχει γυναίκα που δεν θα ευχόταν να ήταν ένα, δύο (μπορεί και πέντε ή δέκα) χρόνια νεότερη. Η αναζήτηση της αιώνιας νιότης τροφοδοτεί συνεχώς τη βιομηχανία της ομορφιάς για νέες έρευνες και ακόμα περισσότερες επενδύσεις. Και ενώ μπορεί να φαίνεται ότι οι κρέμες, τα peeling και τα λέιζερ είναι η μόνη λύση, υπάρχουν πολλά που μπορούμε να κάνουμε για να αναστρέψουμε τη διαδικασία γήρανσης από μέσα προς τα έξω.



Το τηλέφωνό σου

Ο εθισμός στο κινητό αποτελεί πλέον ιατρικό θέμα στην επιστημονική βιβλιογραφία. Κορυφαίοι νευρολόγοι παγκοσμίως περιγράφουν τη "ψηφιακή άνοια" ως αποτέλεσμα του υπερβολικού χρόνου χρήσης και έκθεσης. Αποδεικνύεται ότι το να κοιτάς όλη ημέρα την οθόνη του κινητού σου, μπορεί να διαταράξει την κανονική επικοινωνία μεταξύ των δύο ημισφαιρίων του εγκεφάλου και να είναι επιζήμιο για το τμήμα του εγκεφάλου που είναι αρμόδιο για το βλέμμα, την ακοή, τη μνήμη, τα συναισθήματα, τον έλεγχο και τη λήψη αποφάσεων. Μήπως να αρχίσεις να κάνεις αποτοξίνωση από το κινητό σου;

Το στρες

Το περιστασιακό στρες είναι καλό, όμως το χρόνιο στρες – αυτή η αίσθηση ότι ζεις σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από το πρωί που ξυπνάς μέχρι την ώρα που κοιμάσαι – είναι τοξικό για τον οργανισμό σου. Το άγχος δημιουργεί κορτιζόλη, μια ορμόνη των επινεφριδίων. Όταν η κορτιζόλη είναι για χρόνια υψηλή, αυξάνει το σάκχαρο του αίματος, γεγονός που οδηγεί σε αύξηση του σωματικού βάρους, διαταραχές του ύπνου και καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος, καθιστώντας πιο δύσκολη την καταπολέμηση της λοίμωξης και επιβραδύνοντας τη θεραπεία του σώματος.

Οι margaritas

Η συχνή κατανάλωση αλκοόλ επιταχύνει το γήρας. Κατά την αφυδάτωση, οι ηπατικές καταστροφικές επιδράσεις της ακεταλδεΰδης και η αρνητική επίδραση που έχει το αλκοόλ στον ποιοτικό ύπνο, δεν είναι καθόλου περίεργο ότι φαινόμαστε πιο φρέσκοι όταν δεν έχουμε πιει. Στα παραπάνω, πρόσθεσε και όλα τα μείγματα που είναι φορτωμένα με ζάχαρη, και η "μαργαρίτα" κερδίζει με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα.

Ενεργειακά ποτά

Μπορεί να στρέφεσαι σε αυτά για να σου δώσουν ενέργεια, όμως τα energy drinks είναι ουσιαστικά νερό με καφεΐνη και ζάχαρη – δύο συστατικά που σε γερνούν γρηγορότερα. Μελέτες δείχνουν ότι τα κοινά ενεργειακά ποτά, ανεξάρτητα από οποιαδήποτε πρόσθετα θρεπτικά συστατικά, έχουν το ίδιο ερεθιστικό αποτέλεσμα στον εγκέφαλο όπως ένα φλιτζάνι καφεϊνούχο νερό. Σε αντίθεση όμως με τον καφέ, ένα ενεργειακό ποτό είναι γεμάτο με γλυκαντικές ουσίες, καθώς έχει σχεδιαστεί ώστε να είναι ελκυστικό. Η κατανάλωσή τους μπορεί να αυξήσει το σάκχαρο στο αίμα και να οδηγήσει σε αύξηση βάρους, προ-διαβήτη, αϋπνία και, μερικές φορές, άγχος και διαταραχές της διάθεσης. Έχει αποδειχθεί ότι η ζάχαρη βλάπτει άμεσα τις κυτταρικές πρωτεΐνες, γεγονός που προωθεί τη διαδικασία γήρανσης.

Έλλειψη ύπνου

Όλοι έχουμε αυτή τη φίλη που δηλώνει πώς αισθάνεται τέλεια μετά από 6 ώρες ύπνου, αλλά πριν ζηλέψεις, είναι καλό να ξέρεις ότι η στέρηση ύπνου επιταχύνει τη διαδικασία της γήρανσης. Ο ύπνος ομορφιάς είναι πραγματικότητα. Ο ύπνος αποκαθιστά την υγρασία στο δέρμα και η έλλειψη ύπνου απαγορεύει αυτή τη διαδικασία. Το ξηρό δέρμα φαίνεται πιο σκούρο και πιο γερασμένο. Επίσης, η έλλειψη ύπνου δυσκολεύει την εστίαση και ενισχύει την απώλεια μνήμης, ενώ σε ωθεί στην κατανάλωση ζάχαρης και καφεϊνης (με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος).

Η καθιστική ζωή

Θα θέλεις μάλλον να καθίσεις για να μάθεις τα νέα (μην μείνεις όμως για πολύ ώρα καθιστή). Μέχρι την ηλικία των 75 ετών, έχουμε χάσει το ήμισυ της μυϊκής μάζας που είχαμε στα 25, πράγμα που σημαίνει ότι ο μεταβολισμός μας είναι πιο αργός, είμαστε πιο επιρρεπείς σε θραύση των οστών και κυριολεκτικά δεν μπορούμε να σηκωθούμε τόσο εύκολα από τον καναπέ. Εάν έχεις υιοθετήσει έναν καθιστικός τρόπος ζωής, αυτή η απώλεια μυϊκής μάζας επιταχύνεται. Προπονήσου δύο έως τρεις φορές την εβδομάδα, ανεξάρτητα από την ηλικία σου, για να διατηρήσεις τους μυς σου. Είναι ο καλύτερος τρόπος για να παραμείνεις νέα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου