Τετάρτη 14 Ιουνίου 2017

Αμύνταιο και Πτολεμαΐδα μπροστά στον κίνδυνο ενός χειμώνα χωρίς τηλεθέρμανση

Ανυπολόγιστης αξίας η καταστροφή στο ορυχείο Αμυνταίου από την πρωτοφανή σε μέγεθος κατολίσθησε που άλλαξε τα δεδομένα του γεωλογικού χάρτη, αλλά και του σχεδίου αναδιάταξης της ΔΕΗ. Μέσα σε όλα το Αμύνταιο που μέτραγε ακόμα δύο χρόνια λειτουργίας της τηλεθέρμανσης βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο μη τροφοδοσίας του, αν και οι επίσημες δηλώσεις της ΔΕΗ μιλούν για μερική λειτουργία του ορυχείου από τον Οκτώβριο.

Κάτι ανάλογο συμβαίνει και στην Πτολεμαΐδα, η οποία αν δεν τροφοδοτηθεί από τον ΑΗΣ Καρδιάς, θα μείνει και πάλι στα κρύα του λουτρού. Η Κοζάνη βρίσκεται σε πλεονεκτικότερη θέση, μιας και ο ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου δεν υπόκειται σε καθεστώς περιορισμένου χρόνου λειτουργίας. Παράλληλα η λειτουργία της «Πτολεμαΐδας 5» θα αποτελέσει βάλσαμο για την εναλλακτική τροφοδότηση των πόλεων, κάτι όμως που αργεί να γίνει και μέχρι τότε χρειαζόμαστε εναλλακτικές πηγές συμπληρωματικής τροφοδότησης.
Η έλευση του φυσικού αερίου, την οποία βεβαίωσε ο περιφερειάρχης Θόδωρος Καρυπίδης πάνω στα ερείπια της ΔΕΗ, αποτελεί μια εναλλακτική. Την ίδια ώρα το Αμύνταιο αναμένει στο ακουστικό του για μια μικρή μονάδα βιομάζας από τη «ΔΕΗ Ανανεώσιμες». Η ξαφνική αποβιομηχανοποίηση της περιοχής μας θα έχει αντίκτυπο και στις τηλεθερμάνσεις, οι οποίες έχουν και αυτές ορισμένο χρόνο λειτουργίας και σίγουρα έχουν ανάγκη από ενίσχυση με παράπλευρες πηγές τροφοδοσίας.





πρωινός λόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου