Παρασκευή 16 Ιουνίου 2017

Οι τραγικές ιστορίες των ανθρώπων που αγνοούνται στον Πύργο της Κολάσεως

Λίστα με 65 ανθρώπους που εξακολουθούν να αγνοούνται μετά τη φονική πυρκαγιά στον πύργο Γκρένφελ του Λονδίνου δημοσιεύει η εφημερίδα The Sun. Την ίδια ώρα ο διοικητής της Μητροπολιτικής Αστυνομίας εκφράζει την ελπίδα οι νεκροί να μην φτάσουν σε τριψήφιο αριθμό και προειδοποιεί πως είναι πιθανό να μην αναγνωριστούν ποτέ όλα τα θύματα.


Ο επίσημος απολογισμός εξακολουθεί να μετρά 17 νεκρούς, αν και εκφράζονται ανοιχτά φόβοι για πολλούς περισσότερους.

Η εφημερίδα Sun δημοσιεύει τραγικές ιστορίες ανθρώπων που παραμένουν αγνοούμενοι και προφανώς οι ελπίδες να βρεθούν ζωντανοί έχουν εκμηδενιστεί.

Οι Ιταλοί Gloria Trevisan και Marco Gottardi πέρασαν τις τελευταίες τους στιγμές τηλεφωνώντας στους δικούς τους στην Ιταλία, ενώ βρίσκονταν παγιδευμένοι στο διαμέρισμά τους στον 23ο όροφο του Πύργου. «Σε ευχαριστώ για ό,τι έκανες για μένα» ήταν η τελευταία κουβέντα της Gloria ενώ και ο Marco είπε στην απελπισμένη οικογένειά του πως έβλεπε τις φλόγες να σκαρφαλώνουν στο κτίριο.

Οι γονείς του άτυχου ζευγαριού ήξεραν πως δεν υπήρχε καμία ελπίδα για τα παιδιά τους. Οι δύο νεαροί αρχιτέκτονες μετακόμισαν στο Λονδίνο πριν από τρεις ημέρες για να βρουν δουλειά αλλά το πολυπόθητο νέο τους σπίτι αποδείχθηκε η τελευταία τους κατοικία.

Η Gloria είπε στην οικογένειά της πως είχε ξεσπάσει φωτιά στο κτίριο και πως η ίδια και ο σύντροφός της περίμεναν να φτάσει βοήθεια.

«Ήθελαν να κατέβουν αλλά έβλεπαν τις φλόγες να ανεβαίνουν στις σκάλες και τον καπνό να πυκνώνει» περιέγραψε συντετριμμένος ο πατέρας της στην ιταλική εφημερίδα Il Mattino di Padova.

Λίγο μετά η γραμμή κόπηκε και παρά τα εκατοντάδες τηλεφωνήματά τους δεν μπόρεσαν να ξαναεπικοινωνήσουν με την κόρη τους.

Ο Marco τηλεφώνησε στην οικογένειά του δύο φορές, στις 4 παρά τέταρτο και ξανά στις 4. «Την πρώτη φορά μας είπε να μην ανησυχούμε και πως όλα είναι υπό έλεγχο» περιέγραψε ο πατέρας του Giannino. «Δεν ήθελε να μας ανησυχήσει. Αλλά στο δεύτερο τηλεφώνημα έλεγε πως υπήρχε πολύς καπνός. Μιλούσαμε μέχρι και την τελευταία στιγμή, μας είπε πως το διαμέρισμά τους γέμισε καπνό και πως η κατάσταση ήταν πολύ δύσκολη. Μετά η γραμμή έπεσε και δεν ξαναείχαμε καμία επικοινωνία»».

Η νεαρή μητέρα Zainab Dean τηλεφώνησε στον αδελφό της καθώς οι φλόγες τύλιγαν το διαμέρισμά της στον 14ο όροφο, όπου ζούσε με τον 2χρονο γιο της.

«Η αδελφή μου μου τηλεφώνησε και μου είπε πως είχε ξεσπάσει φωτιά, ήρθα όσο πιο γρήγορα μπορούσα» αφηγείται ο 47χρονος Francis. «Της είπα να κατέβει από τα σκαλιά αλλά μου είπε πως της είχαν πει να μείνει μέσα στο διαμέρισμα».

Ένας πυροσβέστης, που βρισκόταν επίσης έξω από το κτίριο, την καθησύχαζε και της έλεγε πως θα ανέβαιναν να την πάρουν. «αλλά μετά μου έδωσε το τηλέφωνο και μου είπε να της πω πως την αγαπώ. Τότε ήξερα πως έπρεπε να φοβάμαι για τα χειρότερα. Η γραμμή χάθηκε και δεν της ξαναμίλησα».

Η Genet Shawo δεν έχει δει τον μικρότερο γιο της Isaac από την ώρα που προσπαθούσαν να γλιτώσουν από τις φλόγες. Η ίδια με τον σύζυγό της και τους δυο γιους τους έτρεχαν για να γλιτώσουν αλλά χωρίστηκαν. Το τελευταίο πράγματα που της είχε πει ήταν πως δεν ήθελε να πεθάνουν.

«Βοηθούσα τον γείτονά μου να καλύψει με πετσέτες τα παιδιά του κι αρχίσαμε να κατεβαίνουμε όλοι μαζί. Ο γείτονάς μου μου είπε πως τον κρατάει και τον κατεβάζει, αλλά όταν φτάσαμε έξω ο Isaac δεν ήταν εκεί. Ο γείτονάς μου μου είπε πως τον έχασε κατεβαίνοντας και δεν μπορούσε να τον βρει…» περιγράφει.

Ο ίδιος γείτονας πάντως υποστήριξε πως κατάφερε να σώσει τον μικρό αδελφό του αλλά όχι και τον Isaac.

Στους αγνοούμενους είναι και η πενταμελής οικογένεια της Nura Jamal, ο σύζυγός της Hashim Kedir και τα τρία παιδιά της ηλικίας 13, 13 και έξι ετών. Πιστεύεται πως βρίσκονταν στο διαμέρισμά τους στους υψηλότερους ορόφους του πύργου όταν ξέσπασε η φωτιά.






newsbeast

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου