Δευτέρα 3 Ιουλίου 2017

Όλοι οι φόροι που πρέπει να πληρώσουμε μέχρι το τέλος του 2017

Ο φορολογικός... καύσωνας αρχίζει από την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος τον Ιούλιο και συνεχίζεται με ΕΝΦΙΑ, ΕΦΚΑ και τέλη κυκλοφορίας
Μπορεί αυτές τις μέρες να καιγόμαστε από τις υψηλές θερμοκρασίες, λόγω καύσωνα, όμως ο καύσωνας της… τσέπης θα έρθει από το τέλος Ιουλίου για εκατομμύρια φορολογουμένους.


Σύμφωνα με το σχεδιασμό του οικονομικού επιτελείου, μέχρι το τέλος του 2017, το ταμείο του ελληνικού κράτους πρέπει να εισπράξει συνολικά περίπου 31 δισ. ευρώ, τα οποία θα προέλθουν από φόρους και εισφορές των φορολογουμένων και ασφαλισμένων.

Ήδη, από τα έως τώρα στοιχεία προκύπτουν τα εξής στοιχεία για το φόρο εισοδήματος: Για το 38,8% των φορολογουμένων (1.502.877 δηλώσεις) το εκκαθαριστικό της Εφορίας είναι χρεωστικό με τον μέσο φόρο να ανέρχεται σε 990 ευρώ, ενώ εκείνοι που έχουν επιστροφή φόρου είναι μόλις το 16,06% του συνόλου (623.080 δηλώσεις).

Η παράταση για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων έχει οριστεί μέχρι τις 14 Ιουλίου. Έτσι, από το τέλος του μήνα, οι φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος.

Το Σεπτέμβριο θα πρέπει να γίνει η πληρωμή της δεύτερης δόσης του φόρου εισοδήματος αλλά και της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ.

Τον Οκτώβριο είναι η προθεσμία πληρωμής της δεύτερης δόσης του ΕΝΦΙΑ.

Ενώ το Νοέμβριο είναι η τρίτη δόση του φόρου εισοδήματος, η τρίτη δόση του ΕΝΦΙΑ αλλά και ο μήνας που έρχονται τα ειδοποιητήρια πληρωμής των τελών κυκλοφορίας για τα ΙΧ αυτοκίνητα και τις μοτοσικλέτες (με διορία εμπρόθεσμης πληρωμής την 31η Δεκεμβρίου, εκτός αν δοθεί και φέτος παράταση).

Μέχρι το τέλος του χρόνου θα πρέπει να πληρωθεί και η τελευταία δόση του ΕΝΦΙΑ (κυβέρνηση εξετάζει την καταβολή του ΕΝΦΙΑ να πραγματοποιηθεί σε 5 δόσεις αλλά δεν υπάρχει ακόμη οριστική απόφαση).

Τα παραπάνω ισχύουν βεβαίως για όλες τις κατηγορίες φορολογουμένων.

Ακόμη μεγαλύτερη επιβάρυνση αναμένεται να αντιμετωπίσουν οι περίπου 57.000 ελεύθεροι επαγγελματίες – ασφαλισμένοι του ΕΦΚΑ, κοινώς τα μπλοκάκια, οι οποίοι θα κληθούν να καταβάλλουν αυξημένες εισφορές. Επιπλέον, μέσα στους επόμενους μήνες λήγουν οι προθεσμίες εξόφλησης των εισφορών του 2016 για ασφαλισμένους του τέως ΕΤΑΑ και τέως ΟΓΑ. Μετά τις ημερομηνίες που ανακοινώθηκαν, η εμπρόθεσμη εξόφληση των εισφορών αυτών θα γίνει μέχρι το Νοέμβριο. Στο ίδιο διάστημα θα φτάσουν και τα πρώτα ειδοποιητήρια για τις εισφορές υπέρ επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ (αφορά περίπου 250.000 ασφαλισμένους).

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι το τέλος του 2017 θα πρέπει, σύμφωνα με τις υποχρεώσεις που έχουν αναλάβει τα υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών (βάσει μνημονιακών συμβάσεων) να συγχωνευτούν οι μηχανισμοί είσπραξης των εισφορών στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ). Στο διάστημα αυτό πρέπει όλοι οι , οφειλέτες των Ασφαλιστικών Ταμείων να έχουν ενταχθεί στο Κέντρο Είσπραξης Ανεξόφλητων Οφειλών, μέσω της οποίας θα εντοπίζονται όσοι πρέπει να προχωρήσουν στην για εξόφληση των ληξιπρόθεσμων χρεών.

Η ρύθμιση οφειλών σε έως και 120 δόσεις (στο πλαίσιο του εξωδικαστικού συμβιβασμού) θα ισχύσει από τις 3 Αυγούστου.


Έρχεται και ο λογαριασμός για τα ΚΤΕΟ

Οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων και μοτοσικλετών παραμένουν στο στόχαστρο της εφορίας. Μετά τα ανασφάλιστα, έρχεται το σαφάρι για όσους δεν έχουν πληρώσει τα τέλη κυκλοφορίας ή δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ. Το χαράτσι που θα κληθούν να πληρώσουν όσοι εμφανίζονται να μην έχουν περάσει από τεχνικό έλεγχο το όχημά τους ανέρχεται στα 150 ευρώ.

Οι ιδιοκτήτες αυτών των οχημάτων υπολογίζεται πως είναι τουλάχιστον 800.000, αλλά δεν είναι καθόλου βέβαιο πως δεν υπάρχουν λάθη όπως και στην περίπτωση των ανασφάλιστων με οχήματα που έχουν κλαπεί, αποσυρθεί, πωληθεί κλπ.

Καθώς όμως ο έλεγχος επεκτείνεται και σε ιδιοκτήτες οχημάτων των οποίων η πρώτη άδεια κυκλοφορίας είναι πριν το 2010, τα οχήματα αυτά μπαίνουν στο στόχαστρο και για απλήρωτα τέλη κυκλοφορίας.

Και σε αυτή την περίπτωση θα αποσταλούν ειδοποιητήρια και το ερώτημα είναι πόσοι ακόμη ιδιοκτήτες οχημάτων που ενδεχομένως δεν τα έχουν πλέον στην κατοχή τους, θα βρεθούν αντιμέτωποι με νέες οφειλές.



news

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου