Πέμπτη 20 Ιουλίου 2017

Μελέτη του σεισμολόγου Ευθύμιου Λέκκα για τους γεωλογικούς κινδύνους στις περιοχές γύρω από το ορυχείο Αμυνταίου

Έρευνα στα χωριά της περιοχής Αμυνταίου, πέριξ του ορυχείου, στο οποίο συνέβη η μεγάλη κατολίσθηση το προηγούμενο διάστημα, ξεκινάει ο σεισμολόγος Ευθύμιος Λέκκας, με προγραμματική σύμβαση που υπογράφει η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας , για μετρήσεις που θα γίνουν στις κοινότητες Βαλτονέρων, Φανών κ.α., μετά και από επιστημονική τεκμηρίωση και καταγραφή μελετών που ήδη έχουν γίνει στις εν λόγω περιοχές.


ΕΥΘΥΜΙΟΣ ΛΕΚΚΑΣ: «ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΑΜΕΣΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΥ ΛΟΓΩ ΒΡΟΧΩΝ» ΓΙΑ ΤΟ ΡΗΓΜΑ

-Πρόεδρος Βαλτόνερων: «Είχαμε κατολίσθηση στο χωριό μας πριν από 14 μήνες χωρίς να δοθεί διάσταση»


Όπως ανέφερε στη συνεδρίαση ο αντιπεριφερειάρχης Φλώρινας κ. Μπίρος: «Ξεκίνησε μια προσπάθεια προστασίας των κατοίκων και των περιουσιών τους. Στο πλαίσιο αυτό, σε συνεργασία με την πολιτική προστασία, ζητήθηκε να προσεγγιστούν τα ζητήματα της λεκάνης Χειμαδίτιδας, από κατολισθήσεις εδαφών και προβλήματα που ανέκυψαν την τελευταία περίοδο. Ο σεισμολόγος κ. Λέκκας απεφάνθη για την απαλλοτρίωση του οικισμού των Αναργύρων . Στις κοινότητες Βαλτονέρων, Φανών χρειάζεται μια τεκμηριωμένη επιστημονική μελέτη για τις εκεί καθιζήσεις, ενώ ήδη έχουν γίνει δύο μελέτες για τα γεωλογικά φαινόμενα της περιοχής. Το καποδιστριακό πανεπιστήμιο μπορεί να αποδώσει το φαινόμενο και να μας δείξει το πρόβλημα που δημιουργήθηκε». Ο ίδιος ζήτησε την Έγκριση σχεδίου και υπογραφή προγραμματικής σύμβασης, για τη σύμβαση – μελέτης των γεω-κινδύνων στην περιοχή , μια μελέτη 47.000 ευρώ, με στόχο να υλοποιηθεί σε 18 μήνες.


Από την πλευρά του ο σεισμολόγος κ. Λέκκας είπε ότι ήρθε αμέσως στην περιοχή μετά την κατολίσθηση και έγιναν όλες οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να ληφθεί μέριμνα για τους κατοίκους των Αναργύρων. «Αξιολογώντας όλα τα δεδομένα διαπιστώσαμε να διερευνήσουμε όλα τα υφιστάμενα πεδία , ώστε να διαμορφωθούν οι θέσεις της περιφέρειας για να έχει συντεταγμένες προτάσεις και να παρέμβει όπου χρειαστεί. θεωρήσαμε σκόπιμο, μέσα από αξιολόγηση όλων των υφιστάμενων μελετών, να κάνουμε προτάσεις ώστε να έχουμε ένα χρήσιμο εργαλείο, για να ζητήσουμε στο μέλλον πράγματα», τόνισε ο ίδιος. Όπως ξεκαθάρισε ο κ. Λέκκας, διαμορφώνεται ένα μέτωπο μεταξύ ελληνικής πολιτείας, ΔΕΗ και της τοπικής κοινωνίας, ώστε η περιφέρεια να έχει προτάσεις για να αποκομίσει οφέλη για την περιοχή.
Θα πρέπει να σημειωθεί πως στην περίμετρο του ορυχείου στα χωριά Φανός και Βαλτόνερα κ.α. υπάρχουν καθιζήσεις καθώς και ρωγμές σε υποδομές και σπίτια.


Ο κ. Λέκκας είπε ότι μέχρι τον Σεπτέμβριο αναμένεται να υπάρξει μια διαδικασία μετατόπισης του ρήγματος στο Αμύνταιο και από τότε και μετά αναμένεται με βάση τα στοιχεία, να υπάρξει άμεση και καθοριστική διαδικασία εξέλιξης του φαινομένου, λόγω των βροχών. Αυτό θα επηρεάσει, σαφώς, τον οικισμό των Αναργύρων, ο οποίος έχει κηρυχθεί σε εκκένωση από την πρώτη στιγμή.

Το λόγο είχε και ο πρόεδρος της κοινότητας των Βαλτονερίων, Γιώργος Παναγιωτίδης, λέγοντας πως στο χωριό του έγινε κατολίσθηση προ 14 μηνών, χωρίς να δοθούν διαστάσεις. «Είμαστε τυχεροί που δεν θρηνήσαμε θύματα. Εμείς θα κινηθούμε νομικά κατά της ΔΕΗ, γιατί δεν είναι σεισμικά τα φαινόμενα, δεν είναι σεισμογενή περιοχή και θέλω να υποσχεθείτε ότι θα ξεκινήσετε από εμάς, γιατί είμαστε στα 1000 μέτρα από το ορυχείο», είπε χαρακτηριστικά.





prlogos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου