Δευτέρα 3 Ιουλίου 2017

Καταιγίδες, μποφόρ και ραγδαία πτώση της θερμοκρασίας τη Δευτέρα

Άστατος θα είναι ο καιρός σε αρκετές περιοχές της χώρας τη Δευτέρα, σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ, ενώ θα υπάρξει και πτώση της θερμοκρασίας, με το κύμα καύσωνα να υποχωρεί.

Αναλυτικά:


Στη βόρεια χώρα άστατος καιρός με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες οι οποίες στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη πιθανώς να είναι ισχυρές. Βαθμιαία βελτίωση από το απόγευμα.

Βόρειοι άνεμοι 5 με 6 και τοπικά στα πελάγη 7 μποφόρ.

Πτώση της θερμοκρασίας.

Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες οι οποίες στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη πιθανώς να είναι πρόσκαιρα ισχυρές. Βαθμιαία βελτίωση από το απόγευμα και από τα δυτικά.

Ανεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ.

Θερμοκρασια: από 18 έως 32 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: στην Ήπειρο και πιθανόν στην Κέρκυρα λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με σποραδικούς όμβρους η καταιγίδες και βαθμιαία βελτίωση. Στις υπόλοιπες περιοχές αίθριος.

Ανεμοι: βορειοδυτικοί 4 με 6 και στο Ιόνιο τοπικά 7 μποφόρ.

Θερμοκρασια: από 21 έως 33 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: στη Θεσσαλία λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικοί όμβροι η καταιγίδες κυρίως στα ορεινά με βελτίωση από το απόγευμα. Στις υπόλοιπες περιοχές αίθριος με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις στα ηπειρωτικά κυρίως ορεινά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.

Ανεμοι: δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 6 και σταδιακά στα ανατολικά 7 μποφόρ.

Θερμοκρασια: από 23 έως 36 βαθμούς Κελσίου.

Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: αίθριος.

Ανεμοι: δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.

Θερμοκρασια: από 26 έως 34 και στη νότια Κρήτη έως 36 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: στα βόρεια λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πιθανότητα τοπικών όμβρων η μεμονωμένων καταιγίδων. Στις υπόλοιπες περιοχές γενικά αίθριος.

Ανεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ.

Θερμοκρασια: από 26 έως 34 και στα νότια έως 36 βαθμούς Κελσίου.

Αττική

Καιρός: αίθριος. Λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα βόρεια.

Ανεμοι: δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασια: από 24 έως 35 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη

Καιρός: λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πιθανότητα τοπικών όμβρων η μεμονωμένων καταιγίδων στα ανατολικά. Βελτίωση από το απόγευμα.

Ανεμοι: βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.

Θερμοκρασια: από 20 έως 31 βαθμούς Κελσίου.

Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιας τα επόμενα 24ωρα

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Εσωτερικών (www.civilprotection.gr), για σήμερα Κυριακή 02 Ιουλίου 2017, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:


·         Περιφέρεια Ιονίων Νήσων

·         Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (Αχαΐα)

·         Περιφέρεια Πελοποννήσου (Κορινθία, Μεσσηνία, Λακωνία)

·         Περιφέρεια Αττικής

·         Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος (Φωκίδα, Βοιωτία)


Ειδικότερα, από το βράδυ της Κυριακής 2 Ιουλίου και καθώς θα αρχίσει να υποχωρεί το θερμό κύμα που επηρέασε τη χώρα τις προηγούμενες ημέρες, αναμένεται να επικρατήσουν ισχυροί άνεμοι, οι οποίοι θα δημιουργήσουν ένα πολύ ευνοϊκό περιβάλλον τόσο για την εκδήλωση, όσο και για τη γρήγορη και απότομη επέκταση μιας πυρκαγιάς.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Εσωτερικών έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Η προειδοποίηση Καλλιάνου:

"Τελικά αυτός ο καύσωνας, πράγματι, ήταν ένας από τους ισχυρότερους της τελευταίας δεκαετίας. Πράγματι, μέσα σε αυτές τις «100 ώρες» γράφτηκε ακόμη μια ιστορία που θα θυμόμαστε.

Για τέσσερις συνεχόμενες μέρες η χώρα μας βρέθηκε στο έλεος των εξαιρετικά θερμών αερίων μαζών Αφρικανικής προέλευσης, με τον υδράργυρο καθημερινά να σημειώνει και ένα ακόμη ρεκόρ.

Την 1η μέρα σε μεγάλο σε μεγάλο μέρος της χώρας η θερμοκρασία άγγιξε αλλά και ξεπέρασε τους 40°C. Βέβαια, σας είχα ενημερώσει ότι η προηγούμενη Πέμπτη θα ήταν η πιο εύκολη μέρα του 4ημέρου. Όπως και έγινε, διότι οι επόμενες ημέρες (Παρασκευή-Σάββατο-Κυριακή) ήταν πραγματικά ένα κολαστήριο. Νομίζω ότι πλέον κανείς δεν μπορεί να υποστηρίξει το αντίθετο.

Την 2η μέρα του ισχυρού καύσωνα, σημειώθηκε Πανευρωπαϊκό ρεκόρ θερμοκρασίας! Στην Ελευσίνα της Αττικής, ο υδράργυρος άγγιξε τους 45°C! Στην υπόλοιπη Ελλάδα υπήρξαν δεκάδες περιοχές που ξεπέρασε τους 43°C και ακόμη πιο πολλές που ξεπέρασε τους 41-42°C. Η λάβα είχε ξεκινήσει και "κατάπινε" την Ελλάδα... Πολλοί δεν θέλησαν ή δεν μπόρεσαν καν να βγουν από τας σπίτια τους, διότι όπως χαρακτηριστικά μου ανέφεραν : «Δεν θυμόμαστε πόσα χρόνια είχαμε να νιώσουμε τόση ακραία ζέστη...»

Την 3η μέρα, στο Πετροκεφάλι Μοιρών του νοτίου Ηρακλείου της Κρήτης, η θερμοκρασία άγγιξε τους 46°C (45,9°C για την ακρίβεια), θερμοκρασία που είχε χρόνια να σημειωθεί στα νότια παράλια της Κρήτης παρ' όλο που σε τέτοιες συνθήκες το νότιο μέρος του νησιού φημίζεται για τις εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες που σημειώνονται. Είχαμε και άλλα ρεκόρ την 3η μέρα, αφού στην Δυτική Πελοπόννησο καταγράφηκαν θερμοκρασίες που είχαν δεκάδες χρόνια να σημειωθούν. Όπως για παράδειγμα στην Ωλένη της Ηλείας που τα θερμόμετρα κατέγραψαν 44°C. Εξάλλου το Σάββατο "έβραζε" σχεδόν όλη η χώρα με πάνω από 41-42°C. Το κέντρο της Αθήνας, για 2η συνεχόμενη μέρα έδωσε 43°C μέγιστη τιμή, ενώ υπήρξαν περιοχές που έφτασε και τους 44°C με σχετική ευκολία.

Την 4η μέρα, την Κυριακή, πάλι στο κέντρο της πόλης της Αθήνας η κατάσταση ήταν απερίγραπτη! Η θερμοκρασία έφτασε τους 43-44°C, ενώ στην Ελευσίνα άγγιξε τους 44,2°C υπό σκιάν. Μαζί με την Αθήνα, “έβρασαν” και άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας με 43-44°C. Στη φωτογραφία φαίνονται όλες οι μέγιστες θερμοκρασίες σήμερα όπως τις κατέγραψαν οι μετεωρολογικοί σταθμοί του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στις 16.00 το μεσημέρι. Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός, ότι μέχρι και στα πολύ ορεινά τμήματα της Αττικής, όπως για παράδειγμα στην περιοχή του Διονύσου που περικλείεται από δάση , η θερμοκρασία έφτασε στους 40°C. Φανταστείτε λοιπόν τι επικράτησε μέσα στο λεκανοπέδιο της Αθήνας με τις απίστευτα πυκνά δομημένες 6-8όροφες πολυκατοικίες και το καυσαέριο. Ήταν ένας φούρνος!

ΛΗΞΗ ΤΟΥ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΥ - ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΥΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΥΣΩΝΑ

Ο καύσωνας από το βράδυ θα υποχωρήσει (ήδη στην δυτική Ελλάδα είναι λίγο καλύτερη η κατάσταση) και επομένως έχουμε αισίως τη λήξη του συναγερμού! Από αύριο θα παρατηρηθεί πτώση κατά 8-10°C για τις περισσότερες περιοχές της χώρας, ενώ η Τρίτη θα είναι ακόμη πιο δροσερή αφού η θερμοκρασία θα παρουσιάσει περαιτέρω πτώση. Και έτσι θα κυλήσει και η προσεχής εβδομάδα, με θερμοκρασίες οι οποίες θα βρίσκονται σχεδόν ακριβώς στη μέση τιμή για την εποχή.

ΦΟΒΟΣ ΓΙΑ ΦΩΤΙΕΣ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΤΩΝ ΑΝΕΜΩΝ

Αυτό που με φοβίζει όμως είναι ότι ώρα με την ώρα θα ενισχύονται οι άνεμοι, όχι μόνο στα πελάγη αλλά και στις χερσαίες περιοχές της χώρας. Ένας ισχυρός βορειοδυτικός άνεμος θα κάνει την εμφάνιση του και θα εκτοπίσει τις εγκατεστημένες εξαιρετικά θερμές αέριες μάζες. Ήδη όμως, λόγω του ισχυρού καύσωνα, τα εδάφη είναι πολύ ξηρά με αποτέλεσμα να υπάρχει φόβος για εκδήλωση πυρκαγιών ανά την Ελλάδα τώρα που θα ενισχυθούν σταδιακά και οι άνεμοι.

Γι'αυτό να είστε προσεκτικοί σας παρακαλώ με τα τσιγάρα σας, τα σπίρτα και τα τασάκια ή με όποια άλλη ενέργεια κάνετε στην ύπαιθρο που θα έχει σχέση με τη φωτιά. Ο κίνδυνος είναι όχι απλά μεγάλος αλλά τεράστιος.

ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ ΣΤΑ ΒΟΡΕΙΑ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ

Παρέλειψα να σας ενημερώσω ότι αύριο Δευτέρα, στην βόρεια Ελλάδα θα εκδηλωθούν μπόρες και τοπικές καταιγίδες που στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη πιθανώς να έχουν και έντονο χαρακτήρα. Προσοχή και εκεί λοιπόν διότι ενδέχεται να εκδηλωθούν και τοπικές χαλαζοπτώσεις.

ΠΩΣ ΘΑ ΚΥΛΗΣΕΙ ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΠΡΟΣΕΧΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Για ολόκληρη την προσεχή εβδομάδα δεν φαίνεται κάτι το αξιόλογο από καιρικής απόψεως. Θερμοκρασίες γύρω στους 33-34°C και τοπικά 35°C και ευχάριστες γενικά καιρικές συνθήκες μας περιμένουν. Αν χρειαστεί, θα σας ενημερώσω εγκαίρως, εξάλλου το έχετε καταλάβει πλέον όλοι σας ότι όταν υπάρχει καιρικό ενδιαφέρον για κάποιο λόγο, δίνω πραγματική μάχη για την λεπτομερέστερη και ακριβέστερη ενημέρωσή σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου