Παρασκευή 7 Ιουλίου 2017

Τι δείχνει ο κύκλος της περιόδου για την υγεία σας

Γνωρίζατε ότι η περίοδός σας μπορεί να αποτελεί σημαντική ένδειξη για το τι συμβαίνει μέσα στο σώμα σας; Το μηνιαίο κάλεσμα της Φύσης μπορεί να γίνει ιδιαίτερα αποκαλυπτικό αν λάβετε υπόψη κάποιες μικρές αλλαγές, ακόμα κι αν θεωρείτε την περίοδό σας φυσιολογική.


Σύμφωνα με την Αγιουρβέδα, ο φυσιολογικός κύκλος είναι αυτός που έρχεται 1 φορά το μήνα, το χρώμα του αίματος είναι ανοιχτό κόκκινο, χωρίς θρόμβους ή βλέννες και δεν υπάρχει πόνος, φούσκωμα και αλλαγές στη διάθεση. Πιθανές αποκλίσεις δείχνουν ότι υπάρχουν λεπτές ανισορροπίες στο σώμα.

Υπάρχουν 3 κύριες κατηγορίες αυτών των αποκλίσεων. Δείτε αν υπάρχουν στον μηνιαίο κύκλο σας και να χρησιμοποιήστε τις ως μια ευκαιρία που θα σας βοηθήσουν να αποκτήσετε καλύτερη υγεία ενώ θα παρατηρήσετε κι αλλαγές στον τρόπο που αισθάνεστε κατά τη διάρκεια του υπόλοιπου μήνα!

1. Περίοδος με πόνο και πρήξιμο

Έρευνες δείχνουν ότι το 50-90% των γυναικών έχουν πόνο κατά την περίοδο (και, δυστυχώς, οι περισσότερες θεωρούν ότι είναι φυσιολογικό). Είναι επίσης πιθανό να έχετε αέρια ή κηλίδες αίματος πριν από την κανονική ροή οι οποίες ίσως είναι πιο σκούρες και έχουν κάποιους θρόμβους, μπορεί να εμφανίσετε περισσότερο άγχος και νευρικότητα κατά τη διάρκεια της περιόδου σας και ίσως δυσκοιλιότητα.

Ο πόνος στην κοιλιά κατά τη διάρκεια του κύκλου προκαλείται από τις έντονες συσπάσεις της μήτρας διότι στους ιστούς δεν υπάρχει αρκετή ροή αίματος. Αυτές οι συστολές είναι ο αγιουρβεδικός τύπος του κρύου (στην Αγιουρβέδα ονομάζεται Βάτα). Όλα τα παραπάνω συμπτώματα υπάρχουν στη Βάτα ως ιδιότητες του ψυχρού, του ξηρού, του ελαφρού και της κίνησης. Εφόσον εμφανίζονται στον κύκλο σας, είναι σίγουρο ότι διαταράσσουν και το υπόλοιπο σώμα σας.

Ίσως ακόμη έχετε ξηρό δέρμα, διαταραχές στον ύπνο, ισχιαλγία και οσφυαλγία ή πόνους στις αρθρώσεις. Γι’ αυτό, πρέπει να επαναφέρετε τους αντίθετους τύπους!

Αν έχετε οποιοδήποτε από τα παραπάνω συμπτώματα, δοκιμάστε τα εξής:

1. Ενυδατώστε περισσότερο το σώμα σας (δοκιμάστε τσάι τζίντζερ!) και καταναλώστε υγιεινά λιπαρά οξέα (ω-3 λιπαρά οξέα).

2. Καταναλώστε ζεστά και μαγειρεμένα φαγητά, άφθονα ριζώδη λαχανικά και μπαχαρικά όπως κανέλα, τζίντζερ και γαρύφαλλο.

3. Μειώστε τους ρυθμούς σας και ακολουθήστε ένα καλό καθημερινό πρόγραμμα (που σημαίνει ότι θα πρέπει να πηγαίνετε για ύπνο πριν από τις 22:00 και να κοιμάστε 7-8 ώρες).

4. Δώστε θερμότητα και ροή στο σώμα σας με απαλές ασκήσεις (η γιόγκα είναι η ιδανική άσκηση). Για το χαμηλό μέρος της κοιλιάς χρησιμοποιήστε επιθέματα καστορέλαιου και ασκήσεις γιόγκα που ανοίγουν τους γοφούς.

2. Περίοδος με ένταση και θυμό

Μήπως έχετε πόνους στο στήθος ή βγάζετε σπυράκια όταν περιμένετε την περίοδό σας; Μήπως εκνευρίζεστε εύκολα, είστε ευέξαπτες, θυμωμένες ή / και νιώθετε απογοήτευση; Ίσως επίσης υπάρχει ναυτία και μαλακές κενώσεις.

Όλα αυτά οφείλονται στον αγιουρβεδικό τύπο των θερμών και έντονων ιδιοτήτων (στην Αγιουρβέδα ονομάζεται Πίττα). Ελέγξτε για παρόμοιες ιδιότητες και στο υπόλοιπο σώμα σας. Μήπως υποφέρετε από παλινδρόμηση, ημικρανίες, απώλεια μαλλιών, άγχος, προβλήματα με το δέρμα σας και συναισθήματα ανταγωνισμού ή τελειομανίας;

Δοκιμάστε τα παρακάτω προκειμένου να καταπραΰνετε τον οργανισμό σας:

1. Καταναλώστε καθημερινά ένα δροσιστικό ρόφημα από αγγούρι (χυμός ή milkshake), ειδικά όσο πλησιάζει το καλοκαίρι.

2. Καθίστε χαλαρά και χαμογελάστε πλατιά κρατώντας τα δόντια σας ελαφρώς σφιγμένα και αναπνεύστε τον δροσερό αέρα. Επαναλάβετε την άσκηση για 5 λεπτά καθημερινά.

3. Κάνετε διαλογισμό. Ηρεμήστε το πνεύμα σας, απαλλαγείτε από το άγχος και την ανάγκη να έχετε τον έλεγχο των πάντων (με άλλα λόγια, αποκτήστε εμπιστοσύνη).

4. Αποφύγετε τα λιπαρά και πικάντικα τρόφιμα.

3. Βαριά περίοδος με πρήξιμο

Οι βαριές, αργές και πυκνές ιδιότητες (γνωστές ως Κάφα στην Αγιουρβέδα) προκαλούν μια αίσθηση ατονίας και πρήξιμο, βλέννες και βαρύτερη ροή, όπως επίσης κατάθλιψη και συναισθηματικά προβλήματα.

Αν ανήκετε σε αυτή την κατηγορία, ίσως παρατηρήσετε πιο αργό μεταβολισμό, δυσκολία να χάσετε βάρος ή ότι κερδίζετε βάρος έχοντας ακριβώς τον ίδιο τρόπο ζωής που είχατε πριν, ρινική συμφόρηση, αλλεργίες, λαιμαργία και πιθανόν προβλήματα εξάρτησης. Η ενίσχυση του πεπτικού συστήματος και του μεταβολισμού (στην Αγιουρβέδα ονομάζεται Άγκνι) σας θα βοηθήσει να λύσετε τα προβλήματα με την περίοδό σας αλλά και τη γενικότερη υγεία σας.

Δοκιμάστε τα παρακάτω για να αντιμετωπίσετε τις χαρακτηριστικά της Κάφα:

1. Υιοθετήστε μια διατροφή με περισσότερα φρούτα και λαχανικά και με λίγα λιπαρά και ζάχαρη.

2. Φάτε το τελευταίο γεύμα της ημέρας πριν το ηλιοβασίλεμα.

3. Φάτε μια πρέζα τριμμένου τζίντζερ πριν και μετά τα γεύματά σας και πιείτε τσάι τζίντζερ για να αναζωογονήσετε το πεπτικό σας σύστημα.

4. Ασκηθείτε. Κινηθείτε και τονώστε την κυκλοφορία σας για να προσδώσετε θερμότητα στο αίμα και τη λέμφο (τις μέρες που δεν έχετε περίοδο).

Αν δώσετε μεγαλύτερη προσοχή σε όλα αυτά, θα αρχίσετε να συνειδητοποιείτε τις λεπτές αλλαγές βασισμένες σε όσα παρατηρήσατε τον προηγούμενο μήνα (αν τρώγατε περισσότερα γλυκά και γαλακτοκομικά μπορεί να παρατηρήσετε περισσότερη βλέννα ή αν ταξιδέψατε περισσότερο ίσως παρατηρήσετε εντονότερο πόνο και μικρότερο κύκλο).



boro

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου