Τρίτη 11 Ιουλίου 2017

Στο μάτι του κυκλώνα η Κύπρος: Οι Τούρκοι θέλουν την ΑΟΖ.

Σε «κόκκινο» συναγερμό βρίσκεται για ακόμη μία φορά η περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου, με δεδομένη πλέον την προκλητικότητα των Τούρκων, οι οποίοι μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό στο Κραν Μοντανά, εγείρουν, με τρόπο απαράδεκτο, δικαιώματα επί των υδρογονανθράκων που υπάρχουν στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ).



Η Λευκωσία, διά του Νίκου Αναστασιάδη, έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα στους ολοένα και πιο προκλητικούς γείτονες ότι δεν θα υπάρξει υποχώρηση σε τυχόν πιέσεις για αναβολή των γεωτρήσεων, τη στιγμή, μάλιστα, που το πρόγραμμα εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων εισέρχεται στην πιο κρίσιμη φάση του.

«Ούτε πιέσεις ασκούνται, ούτε πρόκειται να υπάρξει αναβολή», δήλωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Υπό το πρίσμα αυτό, οι κυπριακές Αρχές βρίσκονται σε συναγερμό, φοβούμενες τουρκικές προκλήσεις, δεδομένου ότι η πλωτή εξέδρα «West Capella» του ενεργειακού κολοσσού Total, πλέει το πρωί της Δευτέρας νότια της Κρήτης, με προορισμό το Οικόπεδο 11 της Κυπριακής ΑΟΖ, όπου αναμένεται να φθάσει στις τρεις τα ξημερώματα της Τετάρτης.

Οι δοκιμές της Total θα ξεκινήσουν άμεσα και ως τις 20 Ιουλίου η γαλλική εταιρεία θα προχωρήσει, σε συνεργασία με τον έτερο κολοσσό, την ιταλική ENI, την πρώτη γεώτρηση, στο κοίτασμα «Ονησίφορος» του Οικοπέδου 11.

Στη Λευκωσία έχει σημάνει συναγερμός καθώς φοβούνται ενδεχόμενες τουρκικές προκλήσεις. Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Μπαρμπαρός» είναι αγκυροβολημένο στο λιμάνι της Σελεύκειας και έτοιμο να... τινάξει στον αέρα οποιαδήποτε προσπάθεια.

Ερντογάν και Γιλντιρίμ απειλούν με αντίποινα

Σε απειλές και εκβιασμούς κατέφυγαν σήμερα 10 Ιουλίου ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ από το βήμα του 22ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Πετρελαίου που διεξήχθη στην Κωνσταντινούπολη λίγο πριν την έναρξη των γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο Τούρκος Πρόεδρος δήλωσε σύμφωνα με την ειδησεογραφική ιστοσελίδα Haberturk:

«Το συνέδριο αυτό δίνει την ευκαιρία να αναφερθώ στις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο. Η αρνητική προσέγγιση του ζητήματος από την ελληνοκυπριακή πλευρά στην Κύπρο δεν οδήγησε σε θετικά αποτελέσματα. Χάθηκε μια σημαντική ευκαιρία καθώς ορισμένες εταιρείες ενέργειας συνεργάζονται με τους ελληνοκύπριους, οι οποίοι φέρονται ανεύθυνα ως προς τις έρευνες στη θαλάσσια περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Υπενθυμίζω ότι οι υγρογονάνθρακες στην περιοχή ανήκουν και στις δυο πλευρές. Οφείλουν να αποφύγουν τα ριψοκίνδυνα αυτά βήματα ειδάλλως θα προκύψουν νέες εντάσεις στην περιοχή. Ειδάλλως, πρέπει να πω, ότι οι συνεργαζόμενες αυτές εταιρείες θα χάσουν τους φίλους τους στην Τουρκία».

Τη σκυτάλη των προκλήσεων πήρε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ ο οποίος κάλεσε τους Ελληνοκυπρίους να αποφύγουν να λάβουν «μονομερή μέτρα» μετά την αποτυχία των πιο πρόσφατων συνομιλιών για την επανένωση του νησιού και υποστήριξε πως οι ενεργειακοί πόροι που βρίσκονται γύρω από το νησί ανήκουν και στις δύο πλευρές.

Μιλώντας στη διάσκεψη για την ενέργεια που διεξάγεται στην Κωνσταντινούπολη, ο Γιλντιρίμ επανέλαβε τη θέση της Άγκυρας ότι οι πόροι των υδρογονανθράκων γύρω από την Κύπρο ανήκουν και στις δύο πλευρές του νησιού.

«Η ηγεσία των Ελληνοκυπρίων πρέπει να επιδιώξει μια εποικοδομητική προσέγγιση παρά να θέτει εμπόδια στην ειρήνη. Τους συμβουλεύουμε να αποφύγουν μονομερή μέτρα στην ανατολική Μεσόγειο», είπε.

«Θέλουμε να υπενθυμίσουμε για μία ακόμη φορά πως οι πόροι υδρογονανθράκων γύρω από την Κύπρο ανήκουν και στις δύο πλευρές», υποστήριξε ο τούρκος πρωθυπουργός.

Κοτζιάς στον ΑΝΤ1: οι Τούρκοι έλεγαν ψέματα στον ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό

Τι είπε ο ΥΠΕΞ για τις τουρκικές προκλήσεις, το “ναυάγιο” για το Κυπριακό με τις νέες “βολές” Τσαβούσογλου, την κυπριακή ΑΟΖ,  και τα "τερτίπια" της Άγκυρας.​

«Οι Τούρκοι κάνουν φραστικούς λεονταρισμούς, μπορεί να τολμήσουν να κάνουν παραπάνω βήματα, αλλά αυτό θα έχει μεγάλο κόστος για αυτούς», είπε ο Νίκος Κοτζιάς μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, αναφορικά με την κλιμακούμενη τουρκική ρητορική των προκλήσεων αναφορικά με το Κυπριακό και την γεώτρηση στο Οικόπεδο 11 της κυπριακής ΑΟΖ.

Απαντώντας στις επικρίσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που έκανε λόγο για «ανόητη ελληνική πρόταση για το Κυπριακό», ο Νίκος Κοτζιάς είπε μιλώντας στον ΑΝΤ1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου «την τρίτη ημέρα της διαπραγμάτευσης ο κ. Τσαβούσογλου άρχισε να ζητάει επιβεβαίωση των επεμβατικών δικαιωμάτων στην Κύπρο, τον πίεσα και μου απάντησε ότι τα θέλουμε για να μπορούμε όποτε θέλουμε να κάνουμε μια «επιχείρηση» στην Κύπρο».

Όπως συμπλήρωσε, «την τελευταία ημέρα, ο ΓΓ του ΟΗΕ αντελήφθη και μας ανακοίνωσε ότι οι Τούρκοι θέλουν να κουβεντιάσουν μόνο την συνθήκη συμμαχιών. Το βράδυ, στο δείπνο που κράτησε πάνω από 5 ώρες, ο Νίκος Αναστασιάδης ρωτούσε επίμονα τον κ. Τσαβούσογλου να πει και να καταγραφεί σε κείμενο τι εννοούσε, κάτι που ζήτησε και ο Αλέξης Τσίπρας».

«Ο κ. Τσαβούσουλγου είπε εγώ δεν μπορώ να δώσω κάτι γραπτώς. Ο ΓΓ του ΟΗΕ, ο οποίος είναι σεβάσμιος άνθρωπος είπε θα συνοψίσω όλες τις προτάσεις σε μια παράγραφο «δέχομαι τις ελληνικές θέσεις, ένα σύμφωνο φιλίας και μια διαδικασία αποχώρησης του τουρκικού στρατού, τερματισμού των εγγυήσεων». Τότε παρενέβη ο κ. Τσαβούσογλου και είπε «εγώ δεν σας είπα τέτοια πράγματα λέγοντας «εμείς θέλουμε να διατηρήσουμε τα επεμβατικά δικαιώματα για τουλάχιστον 15 χρόνια και μετά να δούμε ξανά την κατάσταση».

Όπως είπε μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο Υπουργός Εξωτερικών, «εγώ στην διάρκεια των διαπραγματεύσεων εξήγησα στον Μεβλούτ Τσαβούσογλου ότι η παραμονή στρατού δεν συνάδει με τον δυτικό πολιτισμό και δεν μπορεί να υπάρχει τουρκικός στρατός στο νησί της Κύπρου».

«Σε όλη την διάρκεια των συζητήσεων, ο κ. Τσαβούσογλου έλεγε ο ΓΓ του ΟΗΕ ξέρει και ο κ. Γκουτέρες έλεγε ότι είναι δεσμευμένοι και δεν μπορούν να μας πουν τι θέλουν οι Τούρκοι. Όταν ο ΓΓ του ΟΗΕ κατάλαβε ότι του λένε ψέματα του ανθρώπου, μας τα είπε όλα και οι Τούρκοι τον διέψευδαν», δήλωσε ο κ. Κοτζιάς

«Η Ελλάδα στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, όμως αυτό το «πρόβλημα» δεν είναι θέμα των ευρωπαίων, αλλά αν αποφασίσουν ο κ. Ερντογάν και ο κ. Τσαβούσογλου και οι άλλοι ότι θέλουν να ενταχθούν στην Τουρκία», είπε ο Υπουργός Εξωτερικών.

Εξοργισμένος ο Κοτζιάς - Τι θέλανε δηλαδή οι Τούρκοι; 

Σκληρές απαντήσεις σχετικά με το παιχνίδι ευθυνών που άρχισε να παίζει η Τουρκία μετά το «ναυάγιο» του Κραν Μοντανά έδωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, στο πλαίσιο κοινής συνέντευξης Τύπου με τον α' αναπληρωτή πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς, με τον οποιο είχε σήμερα, Δευτέρα, συνάντηση στο υπουργείο Εξωτερικών.

«Για να είμαι συγκεκριμένος: Τι θέλανε οι Τούρκοι; Να συμφωνήσει η Ελλάδα να κρεμάσουν στο πυροβόλο του τανκς που θα εισβάλλει στην Κύπρο τη συμφωνία με την υπογραφή της Ελλάδος ότι μπορεί να μπαίνουνε όποτε θέλουμε στην Κύπρο;» τόνισε ο κ. Κοτζιάς.

Ο ίδιος πρόσθεσε: «Του το είπα (του Μ. Τσαβούσογλου) και θύμωσε λίγο, αλλά πρέπει να το καταλάβει. Θέλανε ο στρατός που ετοίμασε το πραξικόπημα στην Τουρκία και του οποίου ο επικεφαλής των κατοχικών στρατευμάτων συνελήφθη στα κατεχόμενα, ως πραξικοπηματίας μαζί με δέκα ανώτερους αξιωματικούς, αυτός ο στρατός των πραξικοπηματιών να είναι εγγυητής της Δημοκρατίας και της συνύπαρξης των δύο Κοινοτήτων στην Κύπρο;».

Εξήγησε ότι τόνισε στον Tούρκο ομόλογό του πως οι αντιλήψεις τους «ξεπερνούν και καταρρακώνουν την παράδοση του δυτικού διαφωτισμού αλλά και της δυτικής πολιτικής κουλτούρας» επισημαίνοντας ότι «ο στρατός είναι υποταγμένος στην πολιτική και δεν είναι αυτός ο φορέας, ο έχων το δικαίωμα να αποφασίζει επί της πολιτικής».

Απαντώντας σχετικά με το παιχνίδι ευθυνών που άρχισε η Αγκυρα εξήγησε ότι είναι τόσο φανερή η ευθύνη της Τουρκίας για την κατάρρευση των συνομιλιών όσο φανερό είναι και αυτό που ζητούσε ενάντια στη Δημοκρατία, στον πολιτικό μας πολιτισμό και στο Διεθνές Δίκαιο.

«Η Τουρκία» υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών «ομολόγησε ότι μας ‘δούλευε’ πέντε μέρες ότι δεν μπορεί, δεν θέλει ή δεν προτίθεται να κάνει αυτόν τον συμβιβασμό», «μόλις ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ αποφάσισε τον υποτιθέμενο συμβιβασμό να τον βάλει στο χαρτί» καθώς «ο κ. Τσαβούσογλου παρίστανε απέναντι στο Γενικό Γραμματέα ότι ήταν έτοιμος να συμβιβαστεί».

Ο κ. Κοτζιάς περιέγραψε επίσης αναλυτικά τα γεγονότα: «Η Τουρκία κατέθεσε στην Ελβετία ένα χαρτί μισής σελίδας πανομοιότυπο με το κείμενο που κατέθεσαν οι Τουρκοκύπριοι. Σε αυτό επεδίωκε να διατηρήσει και τα επεμβατικά της δικαιώματα και τις συνθήκες συμμαχίας και εγγυήσεων. Στη συνέχεια υποτίθεται ότι έγινε πιο ευέλικτη και ότι θα δεχόταν συμβιβαστικές λύσεις. Όταν ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, όπως λέει και η ανακοίνωση που εκδώσαμε ως Υπουργείο Εξωτερικών, προχθές, αποφάσισε να καταγράψει σε μια μικρή παράγραφο τις συμφωνίες, για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε την επόμενη εβδομάδα στη Νέα Υόρκη τις συζήτησεις, η Τουρκία είπε ότι δεν είναι σε θέση να κάνει συμβιβασμούς και ότι επιδιώκει να διατηρήσει το παράνομο, ενάντια στο Διεθνές Δίκαιο, αναχρονιστικό δικαίωμα να επεμβαίνει στην Κύπρο».

«Σας θυμίζω» πρόσθεσε ο υπουργός Εξωτερικών «ότι στη διάρκεια των συζητήσεων και της διαπραγμάτευσης στην Ελβετία, κάτω από την συνεχή προσωπική μου πίεση, ο κ. Τσαβούσογλου υποχρεώθηκε να ομολογήσει ότι αυτά τα επεμβατικά δικαιώματα τα θέλει, προκειμένου οποτεδήποτε η Τουρκία αποφασίσει να μπορεί να επεμβαίνει σε κυρίαρχο και ανεξάρτητο κράτος-μέλος της ΕΕ και του ΟΗΕ. Η απαίτησή της είναι ενάντια στα διεθνές δίκαιο, ενάντια σε κάθε σκέψη λύσης, αλλά- όπως του υπογράμμισα και μέσα στην ίδια την διάσκεψη- είναι ενάντια στους κανόνες της Δημοκρατίας και ενάντια στους κανόνες της αλήθειας και της πραγματικότητας και ενάντια στους κανόνες του ΟΗΕ» κατέληξε.

«Σουρωτήρι» ξανά το Αιγαίο: Αμετανόητοι οι Τούρκοι

Την ίδια στιγμή, Σε τρεις παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου προχώρησε τη Δευτέρα (10/07/2017) σχηματισμός αποτελούμενος από δύο τουρκικά F-16 αεροσκάφη τη Δευτέρα, σε Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο, ενώ σημειώθηκαν και δύο εικονικές αερομαχίες μεταξύ ελληνικών και τουρκικών μαχητικών.

Τα τουρκικά F-16, καθώς και δύο CN-235, προέβησαν επίσης σε τρεις παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών.

Τα δύο τουρκικά F-16 ήταν οπλισμένα. Τα παραπάνω αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες.

Σύμπλευση για το Κυπριακό στη Βουλή

Τις πάγιες θέσεις της Ελλάδας στο Κυπριακό επαναβεβαίωσαν όλα τα κόμματα στη συζήτηση που έγινε στην Ολομέλεια της Βουλής για την ενημέρωση του σώματος από τον πρωθυπουργό μετά το ναυάγιο της διάσκεψης στην Ελβετία.

Δίκαιη και βιώσιμη λύση συνεπάγεται πρώτα και κύρια άρση των συνεπειών της εισβολής και κατοχής μέρους της Κύπρου, δηλαδή την κατάργηση των επεμβατικών δικαιωμάτων και των εγγυήσεων και την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας που συμπλήρωσε πως ο τερματισμός των συνομιλιών στην Ελβετία δεν σημαίνει το τέλος της προσπάθειας.

Πρόσθεσε ότι αυτό που διαφάνηκε είναι ότι η Τουρκία δεν είχε τελικά πρόθεση να δεσμευτεί σε μία λύση που θα επέτρεπε σε μια επανενωμένη Κύπρο να είναι πραγματικά ανεξάρτητη και κυρίαρχη, χωρίς επεμβατικά δικαιώματα τρίτων χωρών και με αποχώρηση του στρατού.

Ο κ.Τσίπρας έκανε λόγο για σύμπτωση απόψεων από τα κόμματα στις θέσεις αυτές και στην υποστήριξη των προσπαθειών της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Προέδρου Αναστασιάδη, καθώς και των δικαιωμάτων που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας.

Σε ό,τι αφορά το άνοιγμα του Φακέλου της Κύπρου, επισήμανε ότι θα γίνει όταν και οι δύο πλευρές κρίνουν πως είναι η κατάλληλη στιγμή, ενώ συμπλήρωσε πως ήταν υποχρέωση να δοθούν στη Βουλή της Κύπρου τα ντοκουμέντα από την εξεταστική επιτροπή της ελληνικής Βουλής την περίοδο 1986-88.

Λύση εκτός πλαισίου ΟΗΕ, σχέδιο Βήτα ή Γάμα, καθώς και ό,τι άλλο υπονόησε η τουρκική πλευρά, δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά. Είναι εκτός συζήτησης, τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης. Χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι στην παγκόσμια κοινή γνώμη όλο και περισσότεροι αντιλαμβάνονται το δίκαιο των ελληνικών και κυπριακών θέσεων και υπερασπίστηκε το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να εκμεταλλεύεται τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της.

Δεδομένες και βαρύτατες οι ευθύνες της Τουρκίας για την αποτυχία των συνομιλιών, είπε η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά, σημειώνοντας ότι πρέπει να συνεχίσουμε τις προσπάθειες για δίκαιη και βιώσιμη λύση.

 Ολη την τελευταία περίοδο των συνομιλιών αποδείχθηκε πως σταδιακά επιχειρείται η αναζήτηση συμβιβασμών που προωθούν τελικά τη διχοτομική λύση, ανέφερε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Αναστασιάδης και Ακιντζί πρέπει να επιμείνουν και να μην ακυρωθεί το κεκτημένο της τελευταίας διαπραγματευτικής διαδικασίας, είπε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θοεδωράκης.

Η Τουρκία δεν θα υποχωρήσει και πάντα θα τα τινάζει στον αέρα, τόνισε ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης.




ert

newsbomb

ant1news

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου