Παρασκευή 7 Ιουλίου 2017

Δίαιτα: Τι είναι τα προβιοτικά και πώς συμβάλλουν στο αδυνάτισμα

Ξέρατε ότι ο αριθμός των βακτηρίων στο σώμα σας είναι δεκαπλάσιος από τον αριθμό των κυττάρων; Και όμως είναι αλήθεια! Τα περισσότερα από αυτά τα βακτήρια ζουν στο πεπτικό σας σύστημα. Το να έχετε τα σωστά βακτήρια στο στομάχι σας είναι σημαντικό στην απώλεια βάρους, την καλύτερη πέψη και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού σας συστήματος.

Τα προβιοτικά είναι τρόφιμα, ή συμπληρώματα διατροφής, που περιέχουν αυτά τα σωστά βακτήρια, τα οποία εισέρχονται στο στομάχι και σταδιακά αυξάνονται σε πληθυσμό και αποικούν το πεπτικό σύστημα με μικροοργανισμούς που κάνουν καλό στην υγεία.

Η φροντίδα του εντέρου σας και τα φιλικά βακτήρια που κατοικούν εκεί, μπορεί να είναι ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για την υγεία σας.

Σύμφωνα με τον επίσημο ορισμό, τα προβιοτικά είναι “ζωντανοί μικροοργανισμοί που, όταν χορηγούνται σε επαρκείς ποσότητες, παρέχουν όφελος στην υγεία του ξενιστή”.

Τα προβιοτικά είναι συνήθως βακτήρια, αλλά υπάρχει επίσης ένα είδος ζύμης που μπορεί να λειτουργήσει ως προβιοτικό. Μπορείτε να πάρετε τα προβιοτικά από κατάλληλα διατροφικά συμπληρώματα, καθώς και από τροφές, που παρασκευάζονται με βακτηριακή ζύμωση. Τέτοιες τροφές είναι το γιαούρτι, το κεφίρ και άλλες.

Τα προβιοτικά δεν θα πρέπει να συγχέονται με τα πρεβιοτικά (προσοχή στο “ε”), τα οποία είναι διαιτητικές ίνες, με τις οποίες τρέφονται τα φιλικά βακτήρια που βρίσκονται ήδη στο έντερο.

Υπάρχουν δεκάδες διαφορετικά προβιοτικά βακτήρια, που έχει αποδειχθεί ότι έχουν οφέλη για την υγεία. Οι πιο κοινές ομάδες περιλαμβάνουν τις ποικιλίες Lactobacillus και Bifidobacterium. Έπειτα, υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη σε κάθε ποικιλία και κάθε είδος έχει πολλά στελέχη.

Κάθε τύπος προβιοτικών συμβάλλει σε διαφορετικές συνθήκες υγείας. Ως εκ τούτου, η επιλογή του σωστού τύπου (ή τύπων) προβιοτικών είναι κρίσιμη. Πολλά προβιοτικά συμπληρώματα συνδυάζουν διαφορετικά είδη μαζί στην ίδια τροφή. Αυτά είναι γνωστά και ως προβιοτικά ευρέος φάσματος, ή πολυ-προβιοτικά.

Προβιοτικά και απώλεια βάρους

Σύμφωνα με έρευνες, τα παχύσαρκα άτομα έχουν διαφορετικά βακτήρια του εντέρου από τους αδύνατους ανθρώπους.

Μελέτες σε ζώα έχουν δείξει, επίσης, ότι οι μεταμοσχεύσεις κοπράνων από άπαχα ζώα, μπορούν να κάνουν τα παχύσαρκα ζώα να χάσουν βάρος. Για τον λόγο αυτό, πολλοί επιστήμονες πιστεύουν τώρα ότι τα βακτήρια του εντέρου μας είναι σημαντικά στον προσδιορισμό λίπους του σώματος.

Αν και αυτός ο ισχυρισμός απαιτεί περισσότερη ανάλυση και μελέτη, υπάρχουν κάποια στελέχη προβιοτικών, τα οποία έχει ήδη αποδειχθεί ότι συμβάλλουν στην απώλεια βάρους.

Η πιο εντυπωσιακή μελέτη για το θέμα αυτό εκδόθηκε το 2013. Ήταν μια μελέτη 210 ατόμων με κεντρική παχυσαρκία (υπερβολικό λίπος στην περιοχή της κοιλιάς). Σε αυτή την μελέτη, η λήψη του προβιοτικού Lactobacillus gasseri έκανε τους συμμετέχοντες να χάσουν 8,5% της μάζας του λίπους της κοιλιάς τους μέσα σε περίοδο 12 εβδομάδων. Όταν σταμάτησαν τη λήψη του προβιοτικού, επανέκτησαν το λίπος που είχαν χάσει μέσα σε 4 εβδομάδες!

Υπάρχουν επίσης κάποιες ενδείξεις ότι το προβιοτικό Lactobacillus rhamnosus και το Bifidobacterium lactis μπορούν να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους και την πρόληψη της παχυσαρκίας. Ωστόσο, αυτό πρέπει να μελετηθεί περισσότερο προτού γίνουν οποιεσδήποτε υπεύθυνες επιστημονικές προτάσεις προς τους καταναλωτές.



iatropedia


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου