Τετάρτη 5 Ιουλίου 2017

Θερινές εκπτώσεις: Πότε ξεκινούν και μέχρι πότε θα διαρκέσουν;

Αρχίζουν τη Δευτέρα οι καλοκαιρινές εκπτώσεις και θα διαρκέσουν έως την Πέμπτη 31 Αυγούστου ενώ τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά την Κυριακή 16 Ιουλίου.
Η διάρκεια των εκπτώσεων ξεπερνά τις 50 ημέρες και όπως προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία την πρώτη Κυριακή της εκπτωτικής περιόδου τα καταστήματα προαιρετικά μπορούν να είναι ανοιχτά.


Με την ευκαιρία της διενέργειας των θερινών εκπτώσεων, η ΕΣΕΕ με επιστολή της στις Εμπορικές Ομοσπονδίες και όλους τους Εμπορικούς Συλλόγους της χώρας, έδωσε οδηγίες και διευκρινίσεις, για την έναρξη των θερινών εκπτώσεων όσο και για τη λειτουργία των καταστημάτων την πρώτη Κυριακή αυτών.



Ο αντιπρόεδρος του εμπορικού συλλόγου Κοζάνης κ. Αθανάσιος Δραγατσίκας μεταφέρει το δικό του μήνυμα για τις θερινές εκπτώσεις προς τον κόσμο της Κοζάνης:

«Οι εκπτώσεις στην Κοζάνη είναι μεγάλες, οι τιμές είναι χαμηλότερες από κάθε άλλη φορά. Περιμένουμε τον κόσμο να επισκεφθεί τα καταστήματά μας, να αλλάξει την ψυχολογία του και να επωφεληθεί των εκπτώσεων. Καλό καλοκαίρι σε όλους.»

Η κίνηση στα καταστήματα της πόλης κατά τη διάρκεια του καύσωνα ήταν ιδιαίτερα χαμηλή, ενώ όπως φαίνεται οι πρώτες «διερευνητικές» ματιές από τον κόσμο ξεκίνησαν από αυτή την εβδομάδα.


Κατά τη διενέργεια των εκπτώσεων, εκτός από την αναγραφή της παλαιάς και της νέας μειωμένης τιμής των αγαθών και υπηρεσιών που πωλούνται με έκπτωση, επιτρέπεται και η αναγραφή και εμπορική επικοινωνία ποσοστού έκπτωσης.

Εφόσον παρέχεται μειωμένη τιμή σε περισσότερα από το 60% του συνόλου των πωλούμενων ειδών, θα πρέπει να αναγράφεται στην προθήκη του καταστήματος και σε οποιαδήποτε άλλη εμπορική επικοινωνία το παρεχόμενο ποσοστό έκπτωσης και στην περίπτωση που υπάρχουν διαφορετικά ποσοστά έκπτωσης ανά κατηγορίες προϊόντων, θα πρέπει να αναγράφεται το εύρος του παρεχόμενου ποσοστού («από …. % έως …. %»).

Σε κάθε άλλη περίπτωση θα αναγράφεται ότι οι εκπτώσεις αφορούν επιλεγμένα είδη με αναφορά στο αντίστοιχο ποσοστό.

Ο τρόπος με τον οποίο υπολογίζεται και προβάλλεται η μειωμένη τιμή, πρέπει να ανταποκρίνεται στην αλήθεια και να μην είναι ανακριβής.

Οι καταστηματάρχες θα πρέπει, σε περίπτωση ελέγχου, να είναι σε θέση να αποδείξουν, ότι η παλαιά τιμή πώλησης που αναγράφεται στην πινακίδα, ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Η ΕΣΕΕ εφιστά την προσοχή, καθώς τα πρόστιμα που προβλέπονται σε περιπτώσεις παραβάσεων είναι πολύ αυστηρά και ειδικότερα: Για την περίπτωση που οι εκπτώσεις είναι ανακριβείς ή παραπλανητικές ως προς το ποσοστό τους, ως προς την ακρίβεια των αναγραφόμενων τιμών ή ως προς την ποσότητα των προσφερόμενων με έκπτωση προϊόντων ή όταν ενέχουν οποιασδήποτε μορφής απόκρυψη ή παραπλάνηση, επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσο με το 1% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο από 10.000 €, ανάλογα με τη βαρύτητα και τη συχνότητα της παράβασης.

Σε περίπτωση που επιβληθεί για δεύτερη φορά πρόστιμο για την ίδια παράβαση μέσα σε διάστημα 5 ετών, το πρόστιμο αυξάνεται στο 3% του ετήσιου κύκλου εργασιών της συγκεκριμένης επιχείρησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου