Τρίτη 4 Ιουλίου 2017

Γρήγορη απομάκρυνση των κατοίκων των Αναργύρων και αναπάντητα ερωτήματα

Ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Ευθύμιος Λέκκας μόνο καθησυχαστικός δεν ήταν για την κατάσταση του οικισμού των Αναργύρων. Με απλά λόγια τόνισε ότι όλος ο οικισμός και όχι μόνο ο νέος θα πρέπει να εκκενωθεί, μιας και το γεωλογικό φαινόμενο είναι σε εξέλιξη. Κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να έχουμε κάποιο γεωλογικό ή τεκτονικό φαινόμενο ειδικά με τις φθινοπωρινές βροχές.

Ήδη αναζητούνται σπίτια για όλο το χωριό, κάτι που δεν είναι πολύ εύκολο. Παράλληλα μένει σε ερωτηματικό πώς θα αποζημιωθούν οι κτηνοτρόφοι με τις σταυλικές τους εγκαταστάσεις πλησίον του οικισμού, όπως και οι καλλιεργητές. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Πρωινού Λόγου» ξεκίνησε η καταγραφή των καλλιεργητών από το βράδυ της Κυριακής, ενώ αναπάντητο παραμένει αν υπάρχει και κάποια μέριμνα για τους επιχειρηματίες.

Ο περιφερειάρχης Θόδωρος Καρυπίδης μίλησε και για κατεδάφιση όσων κατοικιών κρίθηκαν ακατάλληλες , προκειμένου για την προστασία των ενοίκων, ζητώντας από τους κατοίκους να μην πηγαίνουν στα σπίτια τους. Σε αναβρασμό λοιπόν το χωριό μετά την συνειδητοποίηση της ερημοποίησης του χωριού αναμένοντας το Ταμείο Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων να χαρακτηρίσει και τον υπόλοιπο οικισμό.
Όλο αυτό το διάστημα επιδοτούνταν το ενοίκιο μόνο για τριάντα σπίτια που κρίθηκαν ακατάλληλα, ενώ οι υπόλοιποι έμεναν στον οικισμό των Αναργύρων που σύμφωνα και με τα λεγόμενα του κ. Λέκκα μόνο ασφαλής δεν είναι.
Η απαγόρευση της πρόσβασης και με τη βοήθεια της αστυνομίας είναι απαραίτητη, αναφέρθηκε στη σύσκεψη, μιας και οι κάτοικοι δύσκολα αποχωρίζονται τις κατοικίες τους. Και όταν λέγεται ανοιχτά από τον κ. Λέκκα ότι το φαινόμενο δεν έχει καταλαγιάσει, σίγουρα οφείλει η πολιτεία να αναλάβει μέριμνα για την προστασία των πληττομένων.
Προτεραιότητα λοιπόν η εκκένωση του χωριού πριν πιάσει ο χειμώνας με τον ΑΗΣ Αμυνταίου να δουλεύει ακατάπαυστα για να κρατηθεί το σύστημα , στερώντας ώρες από την τηλεθέρμανση.


Φωτό Σταύρος Γιαννακίδης



prlogos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου