Πέμπτη 6 Ιουλίου 2017

Η Δυτική Μακεδονία παίρνει θέση στο χάρτη της Μεταλιγνιτικής Εποχής

Ουσιαστική παρέμβαση των δήμων Κοζάνης και Εορδαίας στη Γ.Δ. Ενέργειας της Ε.Ε. Η Δυτική Μακεδονία πλέον στις περιφέρειες υψηλής προτεραιότητας.
Η συστηματική δουλειά η βασισμένη πάνω σε συνεργασίες των ενεργειακών Δήμων Κοζάνης και Εορδαίας με ερευνητικά ιδρύματα, τεχνολογικούς και αναπτυξιακούς φορείς, δίνει προοπτική στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας στη μετά λιγνίτη εποχή, καθώς μπορεί πλέον να διεκδικήσει πόρους από το Ταμείο
Δίκαιας Μετάβασης που θα θεσπιστεί από την ΕΕ και αναμένεται
να προικιστεί με το ποσό των 8 δις. για την δεκαετία 2021-2030.

Το αδιανόητο αλλά και πραγματικό, που διαπίστωσαν οι δήμαρχοι Κοζάνης και Εορδαίας στην πρόσφατη επίσκεψή τους στις Βρυξέλλες και στη Γ.Δ. Ενέργειας, είναι ότι η συγκεκριμένη Γ.Δ. δεν γνώριζε ότι η οικονομία της Δυτικής Μακεδονίας έχει επί δεκαετίες στηριχθεί στην μονοκαλλιέργεια του λιγνίτη και ότι η οικονομία της, σε ποσοστό άνω του 25% στη λιγνιτική ζώνη, βασίζεται στη συγκεκριμένη πηγή εισοδήματος.

Με μία κουβέντα, η Δυτική Μακεδονία, ήταν εκτός του χάρτη των λιγνιτικών περιοχών της Ευρώπης, όταν εδώ και μήνες συζητείται μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και Κοινότητας το θέμα της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας στην Ελλάδα και περιορισμού της δεσπόζουσας θέσης της ΔΕΗ.
Όπως δήλωσαν ο δήμαρχος Κοζάνης κ. Λευτέρης Ιωαννίδης και ο δήμαρχος Εορδαίας κ. Σάββας Ζαμανίδης, η Δυτική Μακεδονία, που μέχρι το 2030 υπολογίζεται ότι θα χάσει ως και 12.000 θέσεις εργασίας λόγω παύσης λειτουργίας λιγνιτικών μονάδων, κινδύνεψε να μείνει εκτός «νυμφώνος», την ώρα που η Ε.Ε. επεξεργάζεται  και μάλιστα με εντατικούς ρυθμούς, σενάρια υποστήριξης των συγκεκριμένων Περιφερειών.

Όπως δήλωσε στη Voria.gr ο δήμαρχος Κοζάνης κ. Λευτέρης Ιωαννίδης, στη συνάντηση εργασίας που έγινε στις 29 Ιουνίου, στις Βρυξέλλες, παρουσιάστηκαν τα στοιχεία που απεικονίζουν ανάγλυφα το ενεργειακό προφίλ της Δυτικής Μακεδονίας και την εξάρτηση της οικονομίας της από τον λιγνίτη, βάσει των ερευνών και μελετών που έχουν πραγματοποιηθεί. Αυτά ακριβώς τα στοιχεία ήταν που ενέταξαν την Δυτική Μακεδονία στο υπό σχηματισμό Δίκτυο Υποστήριξης των Ευρωπαϊκών Περιφερειών που έχουν μεγάλη εξάρτηση από τη λιγνιτική βιομηχανία.

«Το θετικό αποτέλεσμα της συνάντησης δεν προέκυψε ως δια μαγείας. Ο δήμος Κοζάνης δουλεύει πάνω στο θέμα επί δυόμισι χρόνια και βεβαίως, για τις εξελίξεις ενημερώνονται η Περιφέρεια και το αρμόδιο υπουργείο», τόνισε ο κ. Ιωαννίδης.

Η κινητοποίηση Δήμων και φορέων, η  τεκμηριωμένη παρέμβαση της ελληνικής πλευράς είχε ως αποτέλεσμα η Δυτική Μακεδονία να συμπεριληφθεί στο σχεδιασμό της Γ.Δ. Ενέργειας ως περιφέρεια υψηλής προτεραιότητας.

Η συνάντηση εργασίας των Βρυξελλών, πραγματοποιήθηκε στη Γενική Διεύθυνση Ενέργειας, παρουσία στελεχών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με επικεφαλής τον Διευθυντή Εσωτερικής Αγοράς Ενέργειας κ. Klaus-Dieter Borchardt. Από ελληνικής πλευράς μετείχαν ο δήμαρχος Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης, ο δήμαρχος Εορδαίας Σάββας Ζαμανίδης, ο Ερευνητής Β’ του ΕΚΕΤΑ δρ. Διονύσης Γιαννακόπουλος, ο Ειδικός Τεχνικός Επιστήμονας του ΕΚΕΤΑ Ευάγγελος Καρλόπουλος και ο Διευθυντής Προγραμμάτων της ΑΝΚΟ κ. Αναστάσιος  Σιδηρόπουλος.

Στη συνάντηση, από την πλευρά της ελληνικής αποστολής, παρουσιάστηκαν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ενεργειακού άξονα της Δυτικής Μακεδονίας. Ιδιαίτερη  έμφαση δόθηκε στην εξάρτηση από την ενεργειακή λιγνιτική δραστηριότητα, στο μονοδιάστατο παραγωγικό μοντέλο και βεβαίως, στα πολύ υψηλά ποσοστά  ανεργίας τα οποία  αναμένεται να κορυφωθούν δραματικά λόγω της επικείμενης απόσυρσης λιγνιτικών μονάδων την περίοδο 2020-2023. Επιπρόσθετα, τέθηκε επιτακτικά η ανάγκη για την υιοθέτηση ενός άμεσου μηχανισμού υποστήριξης των ευρωπαϊκών περιφερειών που αντιμετωπίζουν ανάλογα προβλήματα.

«Κατά την συνάντηση παρουσιάσαμε τον Οδικό Χάρτη μετάβασης της Δυτικής Μακεδονίας σε συνθήκες χαμηλής λιγνιτικής εξάρτησης. Είναι μία κοστολογημένη πρόταση που λαμβάνει υπόψη της το χρονοδιάγραμμα απόσυρσης λιγνιτικών μονάδων αλλά και τις εναλλακτικές, εν δυνάμει συμπληρωματικές δυνατότητες στο πλαίσιο ενός νέου παραγωγικού μοντέλου για την περιοχή», δήλωσε ο κ. Ιωαννίδης.

Ο Οδικός αυτός χάρτης, σε ανάλυση, θα παρουσιαστεί σε ειδική εκδήλωση που θα γίνει στη Δυτική Μακεδονία και, σε επόμενη φάση, θα πρέπει να ακολουθηθεί από το μεγαλύτερο βήμα που θα είναι ένα στρατηγικό σχέδιο για την Περιφέρεια και ειδικότερα για την λιγνιτική ζώνη Φλώρινας- Αμυνταίου- Πτολεμαΐδας- Κοζάνης, στην οποία και διαβιεί μεγάλο μέρος του πληθυσμού της Δυτικής Μακεδονίας.

Όπως είπε ο κ. Borchart, στη συνάντηση με την δυτικομακεδονική αντιπροσωπεία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη αρχίσει την προσπάθεια υποστήριξης των περιοχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που παρουσιάζουν παρόμοια χαρακτηριστικά με αυτά της Δυτικής Μακεδονίας, προγραμματίζοντας κατά το επόμενο διάστημα άμεσο διάλογο με τις συγκεκριμένες  περιφέρειες.

Τα επόμενα βήματα σε αυτή την συνεργασία με τη Γ.Δ. Ενέργειας προβλέπουν την επίσκεψη στη Δυτική Μακεδονία, κατά το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου, υπηρεσιακών στελεχών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ομάδας τεχνοκρατών, προκειμένου να δρομολογηθούν οι διαδικασίες, να εξειδικευτούν οι στόχοι και να διαμορφωθούν από κοινού τα σχέδια δράσης.

Η θέσπιση του Ταμείου Δίκαιας Μετάβασης αναμένεται ότι θα αποδειχθεί πολύτιμη για την Περιφέρειες των οποίων οι οικονομίες έχουν βασιστεί στο λιγνίτη, όπως συμβαίνει σε Τσεχία, Ρουμανία, Πολωνία και Ελλάδα- χώρες λιγότερο πλούσιες από το Βέλγιο, τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ολλανδία που ήδη έχουν αρχίσει να αντιμετωπίζουν τα προβλήματα της μετάβασης στη μετά λιγνίτη εποχή.



voria.gr

1 σχόλιο:

  1. Ερχεται ο Πρωθυπουργός και αρχηγός του Συριζα για να μιλήσει με κυριο θεμα την Ανάπτυξη και οι βουλευτες τους (συγκεκριμενα ο Σελτσας) κανουν αγωνα στο Αμυνταιο εναντιον ιδιωτικης επενδυσης, στην σχεδόν εγκαταλειμμένη Δημοτική επιχείρηση του Ξινου Νερου. Δεν χρειάζονται λεει τοσες θεσεις εργασιας. Ιδεοληψίες και προσωπικά συμφέροντα. Ο καιρος γαρ εγγυς!
    https://anapodoi.blogspot.gr/2017/07/video_32.html#comment-form

    ΑπάντησηΔιαγραφή