Σάββατο 5 Αυγούστου 2017

Η καλοκαιρινή ανία των παιδιών: Πώς να την αντιμετωπίσετε

Το καλοκαίρι είναι μια περίοδος χαράς και... ανάπαυλας! Όταν τα σχολεία κλείνουν και οι δουλειές τελειώνουν, όλες οι οικογένειες “μετακομίζουν” σε εξοχικές κατοικίες, παραθαλάσσιες περιοχές, χωριά και νησιά για να περάσουν έστω και τις λιγοστές ημέρες των διακοπών! Τι συμβαίνει, όμως, τις υπόλοιπες ημέρες που τα παιδιά μένουν άπραγα και δεν ξέρουν πώς να διαχειριστούν τον ελεύθερο χρόνο τους; Τι μπορείς να κάνεις για να αποφύγεις τις άσκοπες ώρες της ανίας των παιδιών;
Η ψυχολόγος και ψυχοπαιδαγωγική σύμβουλος Χρυσούλα Μαυράκη σου δίνει καθοριστικές οδηγίες και συμβουλές:

Τους τελευταίους μήνες της σχολικής χρονιάς όλα τα παιδιά ζουν με το όνειρο των καλοκαιρινών διακοπών. Τις έχουν, άλλωστε, ανάγκη αφού λειτουργούν ως “διακόπτης” της καθημερινής ρουτίνας, της υποχρεωτικής μελέτης και της επαναλαμβανόμενης διαδικασίας.

Μετά τις πρώτες ημέρες, όταν το σώμα και το πνεύμα αναπαυθούν, τα παιδιά αρχίζουν να βαριούνται, να νιώθουν ανία και να “σέρνονται” κυριολεκτικά από το κρεβάτι στο τραπέζι του υπολογιστή και τούμπαλιν. Κάποιες ημέρες ή λίγες εβδομάδες σε ένα camp στην πόλη και στην παιδική κατασκήνωση περνούν γρήγορα, οι οικογενειακές διακοπές είναι σύντομες. Έτσι, οι περισσότερες ημέρες είναι πάλι βυθισμένες στη ρουτίνα της απραξίας αυτή τη φορά.

 Αυτό, όμως, δεν είναι το νόημα των διακοπών. Οι διακοπές σημαίνουν ευχάριστες δραστηριότητες, χαρούμενες στιγμές, δημιουργική δράση. Το πνεύμα πρέπει να ανατροφοδοτηθεί με θετική ενέργεια για να αποδώσει τους επόμενους εννέα μήνες σκληρής δουλειάς στο σχολείο. Γι' αυτό, οι γονείς θα πρέπει να προνοήσουν ώστε το παιδί να συμμετάσχει σε δράσεις που θα γεμίσουν την ημέρα του με νέες βιωματικές γνώσεις, θα του προσφέρουν χαρά και θα εκτονώσουν την ενεργητικότητά του.

Υπάρχουν πολλές προτάσεις πόλεις που μπορείτε  να αναζητήσετε, ώστε το παιδί να βρει δημιουργική απασχόληση, τουλάχιστον τις πρωινές ώρες της ζέστης, αλλά και της εργασιακής απασχόλησης των γονέων.

Κι αν αυτό δεν είναι εύκολο, σε συνεργασία με άλλους γονείς, φίλους, γείτονες, συγγενείς να οργανώνουν οι ίδιοι -κάθε μέρα ένας εθελοντής- δημιουργικά και ευχάριστα πρωινά με ομαδικά παιχνίδια, τουρνουά επιτραπέζιων, παιχνίδια γνώσεων, κυνήγια κρυμμένων θησαυρών και πολλά άλλα.
Με αυτό τον τρόπο τα παιδιά θα γεμίσουν τις... μπαταρίες τους, ώστε όταν αρχίσει η νέα σχολική χρονιά να είναι πανέτοιμα να την αντιμετωπίσουν με ευκολία. Στην αντίθετη περίπτωση, το παιδί που έχει πνιγεί στην ανία και τη βαρεμάρα δε θα είναι ετοιμοπόλεμο και θα συνεχίσει να “σέρνεται” και όταν το σχολείο ξεκινήσει.

Όπως πάντα, είναι καθήκον και ευθύνη του συνειδητοποιημένου γονέα να προσφέρει στο παιδί του το καλύτερο, γι' αυτό και θα πρέπει να μην χαλαρώνουμε όταν το παιδί έχει διακοπές και να τις θεωρούμε απραξία, αλλά να τις μεταμορφώνουμε σε αληθινή περιπέτεια χαράς, έκφρασης και δημιουργίας.






tlife

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου