Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου 2017

Οι Ψυχολόγοι Προειδοποιούν: Γονείς, ΜΗΝ χτυπάτε Ποτέ τα Παιδιά σας- Οι Συνέπειες είναι Ανυπολόγιστες

«Ένα χτύπημα στον ποπό δεν πονάει» – έτσι σκέφτονται πολλοί γονείς, ακόμα και σήμερα. Αλλά ακόμα κι αν είναι «μόνο» μια σφαλιάρα ή ένα τράβηγμα αυτιού, μπορεί να οδηγήσει σε χρόνια πόνου για το παιδί, ακόμα και στην ενήλικη ζωή.



Οι συνέπειες στην ψυχή είναι σοβαρές.

Όλα αυτά σύμφωνα με μια έρευνα του Πανεπιστημίου του Τέξας και του Πανεπιστημίου του Michigan που δημοσιεύτηκε στο Journal of Family Psychology. Κατά την διάρκεια της έρευνας, 160.000 παιδιά παρακολουθήθηκαν για 50 χρόνια. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όσα παιδιά τα χτυπούσαν είχαν υψηλότερα ποσοστά αντικοινωνικής συμπεριφοράς και η υγεία τους ήταν σε χειρότερη κατάσταση.

Οι συγγραφείς της έρευνας, Elizabeth Gershoff και Andrew Grogan-Kaylor, πιστεύουν ότι τα παιδιά που τα χτυπούσαν έχουν τα ίδια συμπτώματα με τα θύματα κακοποίησης.

Η Gershoff εξηγεί: «Σαν κοινωνία θεωρούμε ότι το ξύλο στα παιδιά και η σωματική κακοποίηση είναι διαφορετικές συμπεριφορές. Ωστόσο, η έρευνα μας δείχνει ότι το ξύλο συνδέεται με τα ίδια αρνητικά αποτελέσματα που έχει η κακοποίηση, απλά σε μικρότερο βαθμό.»

Σύμφωνα με την παιδοψυχολόγο Alfia Dietmayer, ακόμα και ένα ξέσπασμα μπορεί να είναι αρκετό για να προκαλέσει τεράστια ψυχολογική βλάβη. Εξαρτάται πάνω απ’όλα από το πόσο ψυχολογικά σταθερό είναι το παιδί. Η βασική εμπιστοσύνη ανάμεσα στο παιδί και τους γονείς υπονομεύεται όταν οι γονείς στρέφονται στην βία, αφήνοντας το παιδί να αισθάνεται συνεχώς φόβο για επόμενη επίθεση.

Δεν αισθάνεται ότι του αξίζει αγάπη, ότι το εκτιμούν και το σέβονται και υποφέρει μέσα του. Οι συνέπειες του ξύλου πιθανόν να έχουν σημαντική επίδραση στην ζωή των παιδιών.

Στα μικρά παιδιά, αυτό φαίνεται από τα συχνά κλάματα, τον διαταραγμένο ύπνο και τις κρίσεις άγχους. Η αίσθηση του να είναι αβοήθητα σε μια τέτοια κατάσταση μπορεί να οδηγήσει σε ψυχική ασθένεια αργότερα. Αυτά τα παιδιά συχνά παθαίνουν κατάθλιψη ή εμφανίζουν διατροφικές διαταραχές και κρίσεις πανικού στην εφηβεία ή την ενήλικη ζωή.

Επίσης, δυσκολεύονται να αισθανθούν συμπόνια για τον εαυτό τους και τους άλλους. Τα αισθήματα θυμού και εκδίκησης που προκαλούνται στα παιδιά ενώ τα χτυπάνε διαρκούν πολύ καιρό. Επομένως, υπάρχει κίνδυνος αργότερα να χρησιμοποιήσουν καταστροφικές πειθαρχικές μεθόδους και στα δικά τους παιδιά. Τέλος, δεν έχουν μάθει πώς να αντιμετωπίζουν την εσωτερική ένταση και τις διαμάχες χωρίς την χρήση βίας.


Θεωρείται το χτύπημα στον ποπό ποινικό αδίκημα;

Η νομοθεσία αλλάζει από χώρα σε χώρα. Στην Γερμανία, το ξύλο είναι αξιόποινη πράξη, αλλά το ίδιο και ένα χτύπημα στον ποπό. Το ξύλο απαγορεύεται στην Μάλτα, την Βολιβία και την Βραζιλία. Αλλά στις ΗΠΑ, είναι νόμιμο σε όλες τις πολιτείες και το πότε ξεπερνά τα όρια της κακοποίησης εξαρτάται από τους νόμους κάθε πολιτείας.

Στις χώρες όπου το ξύλο απαγορεύεται από τον νόμο, μερικές φορές είναι δύσκολο να κατηγορηθούν οι γονείς, γιατί όλα συμβαίνουν πίσω από κλειστές πόρτες. Γι’αυτό και είναι σημαντικό οι γονείς να γνωρίζουν τους κινδύνους που μπορεί να έχει κάτι τέτοιο για την μακροπρόθεσμη ευημερία των παιδιών τους.

Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς για να μην σηκώνουν χέρι στο παιδί τους;

Το παιδί φωνάζει, κλαίει και απλά δεν σταματά να μας σπάει τα νεύρα – σε αυτές τις περιπτώσεις πολλοί γονείς αισθάνονται θυμό, άγχος και νιώθουν αβοήθητοι, κάτι που αυξάνει τον κίνδυνο να χάσουν την υπομονή τους και να το χτυπήσουν. Για να μην συμβεί αυτό, πρέπει να αποστασιοποιούνται από την κατάσταση για μερικά λεπτά. Αν γίνεται, να πάνε για λίγο σε ένα άλλο δωμάτιο μέχρι να ηρεμήσουν.

Αν συνειδητοποιήσετε ότι είστε πολύ θυμωμένοι και ότι μπορεί να χτυπήσετε το παιδί σας, καλό θα ήταν να ζητήσετε ψυχολογική υποστήριξη. Αυτό δείχνει ότι είστε υπεύθυνοι απέναντι τους και αποτελεί μια ευκαιρία να συμφιλιωθείτε με τυχόν δικές σας τραυματικές εμπειρίες.

Αν χτυπήσετε ξανά το παιδί σας, μην κρίνετε τον εαυτό σας. Προσπαθήστε να εξηγήσετε στο παιδί γιατί το κάνατε, ζητήστε συγγνώμη και υποσχεθείτε να μην το ξανακάνετε. Τα παιδιά καταλαβαίνουν πολύ περισσότερα από ότι νομίζουμε και ο διάλογος μαζί τους μπορεί να μας βοηθήσει να δημιουργήσουμε μια σχέση χωρίς βία.



newsitamea

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου