Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2017

Αίρεται η απόφαση του Πανεπιστημίου Δ.Μακεδονίας για δωρεάν φοίτηση παιδιών καθηγητών σε μεταπτυχιακό -Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. σε ρόλο ελεγκτή

Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας  σύμφωνα με πληροφορίες του «Πρωινού Λόγου» θα άρει την απόφασή του για δωρεάν φοίτηση στα τέκνα των καθηγητών στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Δίγλωσση Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση». Μετά τα συνεχή δημοσιεύματα και τις οχλήσεις που δέχεται για την εν λόγω απόφαση, προτιμάει να αλλάξει την πλειοψηφούσα πρόταση της 26ης Ιουλίου.

Ο ορυμαγδός δημοσιευμάτων για το εν λόγω θέμα και η άκρως αρνητική προσέγγιση αυτού, η οποία πλήττει βάναυσα την εικόνα του Πανεπιστημίου οδηγούν και στην άρση της απόφασης.
Επρόκειτο για δύο δωρεάν συμμετοχές παιδιών καθηγητών  στο ως άνω αναφερόμενο μεταπτυχιακό πρόγραμμα με το κόστος αυτού να κυμαίνεται στα 3.000 ευρώ περίπου. Μιας και θα ήταν υπεράριθμοι οι δύο συμμετέχοντες δεν θα ζημιωνόταν ούτε το  κράτος, με το μεγαλύτερο ποσοστό του ποσού (65%)  να  πηγαίνει στους διδάσκοντες καθηγητές και μόλις το 35% στο Πανεπιστήμιο.

Η δωρεάν παροχή των μεταπτυχιακών δεν έχει να κάνει  με κανένα είδους  υποτροφία, αλλά δόθηκε ως κοινωνική παροχή και για να εξαλειφτεί το φαινόμενο να πληρώνει ο ένας καθηγητής τον άλλον για να κάνει μεταπτυχιακό το παιδί του. Επίσης και οι καθηγητές των ιδρυμάτων ανήκουν στο κοινωνικό σύνολο και δεν είναι εκτός των κοινωνικών παροχών ως μια ανώτερη ή διαφορετική ομάδα.

Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας έχει την ανάγκη στήριξης της τοπικής κοινωνίας για να μπορεί να υπάρχει και αύριο .Ακόμα και οι λανθασμένες αποφάσεις θα μπορούσαν να μη φτάνουν σε τρίτους για να χρησιμοποιηθούν εναντίον του, αλλά φαίνεται ότι δεν υπάρχει συνοχή.

Τι δουλειά έχει ο ΣΥΡΙΖΑ στα εσωτερικά ενός τριτοβάθμιου ιδρύματος;

Αν η σύγκλητος λάμβανε άστοχες αποφάσεις κατ’ επανάληψη είναι λογικό να χρειάζεται ένα φρένο .Στην παρούσα φάση ακόμα και ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Δυτικής Μακεδονίας ζητάει την ανάκληση της απόφασης .
Άραγε τι λόγο έχει ο ΣΥΡΙΖΑ να εμπλακεί στα εσωτερικά του Πανεπιστημίου ;
Και γιατί εμπλέκεται τόσο φανερά κάνοντας μάλιστα και συστάσεις;

Συγκεκριμένα ζητάει από το Πανεπιστήμιο:

– να συναρμοστεί και να εφαρμόσει τον νέο νόμο Ν.4485/2017 για την ανώτατη εκπαίδευση, όπου προβλέπονται ακαδημαϊκοί κανόνες για τις μεταπτυχιακές σπουδές και ευνοούνται οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες

– να προβεί στις όποιες συνέργειες με το έτερο εκπαιδευτικό ίδρυμα (βλ. ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας), ενδυναμώνοντας την έρευνα και την εκπαιδευτική πράξη, εμπνέοντας την ακαδημαϊκή κοινότητα και την κοινωνία, συμβάλλοντας στην προσπάθεια παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας και της περιφέρειάς μας.

– να επιταχύνει τις διαδικασίες για την απορρόφηση των ήδη διαθέσιμων κονδυλίων των κτιριακών εγκαταστάσεων Φλώρινας και Κοζάνης.

Γνωρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ το ερευνητικό έργο του Πανεπιστημίου και τις ενέργειές του για την Πανεπιστημιούπολη Κοζάνης και Φλώρινας;
Τι υπάρχει πίσω από όλη αυτή την αδηφάγο πρακτική και τελικά ποιον βλάπτει;
Με αυτές τις πρακτικές απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή μήπως μείνουμε μόνο με τα κτίρια και χάσουμε το Πανεπιστήμιο.




prlogos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου