Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2017

Τι προκάλεσε εν τέλει την κατολίσθηση στο ορυχείο Αμυνταίου;

Μετά το πόρισμα της ΔΕΗ για την κατολίσθηση στο Αμύνταιο δημιουργήθηκαν κάποια ερωτήματα όπως συμβαίνει σε φαινόμενα ανάλογου μεγέθους, καθόλου σπάνιου όμως στο λεκανοπέδιο της ΔΕΗ . Και στο Νότιο Πεδίο και στη Μαυροπηγή, η οποία επίσης έχει ρήγματα έχουν συμβεί κατολισθήσεις, ευτυχώς όμως μικρότερου μεγέθους με τους οικισμούς να βρίσκονται  πιο μακριά.


Η ουσιώδης διαφορά του Αμυνταίου με το Νότιο Πεδίο  ή και την Ακρινή είναι ότι τα υπάρχοντα ρήγματα του χωριού είναι πιο πρόσφατα, οπότε τα εδάφη κάθονται πιο εύκολα, αφού τα υλικά είναι πιο χαλαρά. Ακόμα και o υπό κατασκευή δρόμος από το Λιμνοχώρι στους Αναργύρους έχει μαλακά εδάφη και παρουσιάζει ανάλογα προβλήματα με δημιουργία καθισμάτων. Στο Νότιο Πεδίο , το οποίο επίσης έχει ρήγματα όπως και όλη η λεκάνη Πτολεμαΐδας-Φλώρινας, τα όποια υλικά   υπάρχουν, έχουν υποστεί συμπύκνωση και έχουν κατακάτσει. Δηλαδή στο Αμύνταιο και τα εδάφη είναι σαθρά και ο οικισμός πολύ κοντά στο ορυχείο.

Οι μελέτες για την ύπαρξη ρηγμάτων  από το ΙΓΜΕ είναι γνωστές από τη δεκαετία του 80 με πολλά σπίτια στα Βαλτόνερα και το Φανό να παρουσιάζουν  ρηγματώσεις πριν την δραστηριότητα της ΔΕΗ.Η μελέτη του Σπύρου Σπυρίδη , του Κούκουζα αποδεικνύουν του λόγου το αληθές για τα υπάρχοντα γεωλογικά ρήγματα και τις συνέπειές τους, χωρίς όμως καμιά να αναφέρεται σε κίνδυνο κατολίσθησης.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος της ΔΕΗ δεν θα σταματούσε ποτέ η λειτουργία ενός ορυχείου αν δεν υπήρχαν βάσιμες αποδείξεις για την επικινδυνότητά του. Εξάλλου στα ορυχεία ο συντελεστής ασφάλειας είναι οριακός, όπως αποδεικνύουν και τα δεκάδες θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα.

Με απλά λόγια και η δραστηριότητα της ΔΕΗ και τα υπάρχοντα ρήγματα συνηγορούν το καθένα στο βαθμό του για την κολοσσιαία καταστροφή στο ορυχείο Αμυνταίου. Η ενεργοποίηση ρηγμάτων είναι ένα μεγάλο θέμα από μόνο του, γεωλογικό και εδαφοτεχνικό και χρήζει ανάλυση από τους ειδικούς. Το σίγουρο είναι πώς σε ένα φαινόμενο τέτοιας έκτασης πολλοί ήταν οι παράγοντες που το δημιούργησαν και όχι ένας ή δύο. Ακόμα και οι δυνατές βροχοπτώσεις και το χαλάζι, αλλά και η υπεράντληση μπορεί να προσθέτει ένα κομμάτι για να ξεχειλίσει το ποτήρι… Για αυτό και ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) Ευθύμιος Λέκκας κρούει εκ νέου τον κώδωνα του κινδύνου εκκένωσης του οικισμού, μιας και το φθινόπωρο είναι μπροστά μας.




Πρωϊνός Λόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου