Κυριακή 12 Νοεμβρίου 2017

Τα τοπικά οινοποιεία ανοίγουν τις πόρτες τους στο κοινό για τους Δρόμους του Κρασιού

Η ΓΕΩΡΓΙΑ ΓΚΟΥΤΖΙΑΜΑΝΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ «ΔΥΟ ΦΙΛΟΥΣ» ΚΑΛΕΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΝΑ ΓΕΥΘΕΙ ΝΤΟΠΙΑ ΚΡΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΙΑΤΙΣΤΙΝΟΥΣ ΜΕΖΕΔΕΣ!
Ανοιχτές θα παραμείνουν στις 12 Νοεμβρίου  οι πόρτες των οινοποιείων της περιοχής, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκή Ημέρας Οινοτουρισμού, μετά από πρωτοβουλία της ένωσης οινοπαραγωγών `Οίνοι Βορείου Ελλάδος`  μέσα από τους Δρόμους του Κρασιού Βορείου Ελλάδος, που σαν στόχο έχουν να φέρουν το ευρύ κοινό ποιο κοντά στον οινοτουρισμό.

Στη Δυτική Μακεδονία από τις 11 το πρωί μέχρι και τις 5 το απόγευμα θα παραμείνουν ανοιχτά τα οινοποιεία της  Διαδρομής του Κρασιού των Λιμνών: Κτήμα Βογιατζή, Βελβεντό Κοζάνης, Κτήμα Δύο Φίλοι, Σιάτιστα Κοζάνης, Κτήμα Στεργίου, Μεταμόρφωση Καστοριάς, Κτήμα Άλφα, Αμύνταιον Φλώρινας. Καθώς επίσης και ο Αμπελώνας Καμκούτη.

Μιλώντας στο ράδιοΛόγος και τον Λύσανδρο Ρήγα η Γεωργία Γκουτζιαμάνη από το Οινοποιείο «Δύο Φίλοι» στη Σιάτιστα, αναφέρθηκε σε αυτό το δίκτυο επισκέψιμων οινοποιείων, αλλά και τι θα μπορούσε αυτό να συνεισφέρει στην ανάπτυξη του οινοτουρισμού στην περιοχή μας, η οποία διαθέτει εκλεκτά κρασιά. Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Το Σαββατοκύριακο είναι η Ευρωπαϊκή Ημέρα Οινοτουρισμού και επειδή το Οινοποιείο Δύο Φίλοι ανήκει στους Δρόμους του κρασιού Βορείου Ελλάδος, ένα δίκτυο που συμμετέχει σε αυτή την ημέρα για 5η συνεχόμενη χρονιά . Θα είμαστε και εμείς ανοιχτοί ώστε να υποδεχθούμε τον κόσμο, που θα έρθει να γευθεί τα κρασιά μας».


Είναι σημαντικό για τον κόσμο να γνωρίζει τις ντόπιες  ετικέτες, αλλά όπως τονίζει η κ. Γκουτζιαμάνη, είναι το πλέον σημαντικό να γνωρίζει τους ανθρώπους που βρίσκονται πίσω από αυτές! «Κρασιά στον κόσμο υπάρχουν πολλά, είναι σημαντικό για εμάς ο κόσμος να γνωρίσει αυτούς που κρύβονται πίσω από τις ετικέτες. Όταν ανοίξεις το κρασί στο τραπέζι σου, θα έχεις με αυτό τον τρόπο μια πολύ καλή εικόνα για τον τόπο που το παράγει, αυτόν που το έφτιαξε, την όλη κουλτούρα και τι φέρνει πίσω του από αυτόν που το έφτιαξε. Ένα κρασί δεν είναι απλώς ένα υγρό που μας ευχαριστεί . Είναι κάτι πιο σύνθετο, περιέχει αγάπη, τη φύση, από που προέρχεται και τι κρύβει ο κάθε οινοποιός».


Το 2017 φαίνεται μια πολύ καλή χρονιά για το κρασί, και εξελίσσεται πολύ καλά, τονίζει η ίδια , λέγοντας ότι γίνονται καλά κρασιά, λευκά και κόκκινα, αλλά και το ξινόμαυρο, μια καλή ποικιλία για τον τόπο. Ο Σεπτέμβρης ήταν άνομβρος με αποτέλεσμα να ανεβούν τα σάκχαρα, αλλά και σε επίπεδο ποσοτήτων βγήκαν αρκετά πιο χαμηλές, αλλά η πρώτη ύλη ήταν καλή !
Οι ντόπιοι πίνουν τοπικές ετικέτες και είναι σημαντικό να πειραματίζονται και με νέες ποικιλίες, συμβουλεύει η ίδια, ώστε να ξέρει κανείς τι να ζητάει. Η περιοχή και δη η Σιάτιστα έχει το λιαστό κρασί, που ξεχωρίζει. Όπως σχολιάζει η κ. Γκουτζιαμάνη, το λιαστό είναι βραβευμένο κρασί, λαμβάνοντας χρυσά βραβεία σε διαγωνισμούς, λέγοντας επίσης πως είναι ιδανική πρόταση για επιδόρπιο μετά από κάθε γεύμα. Ωστόσο το εν λόγω κρασί καταναλώνεται σε πιο ιδιαίτερες στιγμές, ολοκληρώνοντας ευχάριστα ένα ωραίο γεύμα.

Τέλος, στις δύσκολες εποχές που ζούμε παρατηρείται μια τάση ο κόσμος να στρέφεται σε εναλλακτικά πράγματα και ο οινοτουρισμός παρατηρεί αύξηση. Ο κόσμος κάνει μικρές μονοήμερες εξορμήσεις, ενώ η άνοδος αυτή στην επισκεψιμότητα παρατηρείται και στο οινοποιείο Δύο Φίλοι, σύμφωνα με την ίδια. Αυτό είναι πολύ θετικό, και όπως λέει η κ. Γκουτζιαμάνη, η πολιτεία μπορεί να στηρίξει τη μεταποίηση.

Αυτό το Σαββατοκύριακο ο κόσμος θα μπορεί να γευτεί και τα νέα κρασιά, να γευθεί σιατιστινούς μεζέδες, κάνοντας μια εξόρμηση με σύμμαχο τον καλό καιρό!





prlogos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου