Πέμπτη 16 Νοεμβρίου 2017

Δήμος Κοζάνης: Προκύρυξη πανελλήνιου αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για την ανάπλαση της περιοχής σταθμού ΟΣΕ

ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΘΑ ΕΓΚΡΙΝΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

– Τα σχέδια για κλειστή αγορά, πάρκα, χώρους πολιτισμού, αθλητικές και άλλες παρεμβάσεις



Στην προκήρυξη Πανελλήνιου Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού Ιδεών για την ανάπλαση της περιοχής του σταθμού ΟΣΕ Κοζάνης προχωράει ο Δήμος Κοζάνης. Μάλιστα στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Πέμπτης, πρόκειται για εγκρίνει το έργο ανάπλασης ως αξιόλογο τεχνικό έργο καθώς και να εγκρίνει την προκήρυξη των προδιαγραφών του διαγωνισμού ιδεών.
Ο Δήμος Κοζάνης προκηρύσσει Πανελλήνιο Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό Ιδεών, για την
Έγκριση χαρακτηρισμού του έργου «Ανάπλαση περιοχής σταθμού ΟΣΕ Κοζάνης» ως αξιόλογου τεχνικού έργου καθώς και έγκριση της προκήρυξης και των προδιαγραφών του Αρχιτεκτονικού διαγωνισμού ιδεών: «ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΣΤΑΘΜΟΥ ΟΣΕ ΚΟΖΑΝΗΣ».
Σύμφωνα με το σκεπτικό της τεχνικής του τμήματος μελετών των Τεχνικών Υπηρεσιών : «Ο Δήμος Κοζάνης σε μια προσπάθεια διερεύνησης δυνατοτήτων κι ανάπτυξης διαδικασιών για τη δημιουργία ενός πλαισίου περιβαλλοντικής αναβάθμισης, πολιτισμικής ανασυγκρότησης και ανάδειξης της ταυτότητας της σύγχρονης πόλης της Κοζάνης, μέσα και από τον αστικό ανασχεδιασμό της, αναζητά προτάσεις που θα ενισχύσουν τον πολυδιάστατο ρόλο της Κοζάνης -ιστορικό, οικονομικό, ενεργειακό, διοικητικό- στην περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας και θα συμβάλλουν στη βελτίωση της λειτουργίας και εικόνας της πόλης. Η σύγχρονη Κοζάνη περιβάλλεται από ένα ενδιαφέρον και ποικιλόμορφο τοπίο, αποτελεί σημαντικό πόλο έλξης για κατοικία και εργασία και οφείλει να παρέχει υψηλό επίπεδο ποιότητας ζωής στους κάτοικους και επισκέπτες της».
Αντικείμενο του διαγωνισμού υπό τον τίτλο «Ανάπλαση περιοχής σταθμού ΟΣΕ Κοζάνης» θα είναι η ανάπλαση, ανασχεδιασμός, αναβάθμιση κι αξιοποίηση του ελεύθερου-αδόμητου αυτού χώρου της πόλης από άποψη αρχιτεκτονική, πολεοδομική, αισθητική, λειτουργική, τεχνική και περιβαλλοντική, κατά τρόπο που να μπορεί να λειτουργεί ως ένα σύγχρονο πάρκο πόλης με σημαντικό βιοκλιματικό ρόλο. Η υφιστάμενη έκταση δεν ανταποκρίνεται πλέον στην παλαιά πολεοδομική λειτουργία της, λόγω αναστολής της σιδηροδρομικής λειτουργίας και επακόλουθης συμφωνίας μεταξύ Δήμου Κοζάνης, ΟΣΕ Α.Ε. και ΓΑΙΑ ΟΣΕ για παραχώρηση τη χρήσης του μεγαλύτερου τμήματος αυτής της έκτασης για τη δημιουργία ενός νέου πάρκου πόλης με λειτουργίες αναψυχής, αθλητισμού, πολιτισμού και δημοτικής αγοράς.

Υπαίθρια αγορά, χώροι πολιτισμού, γήπεδα και πάρκο πόλης

Το συμβούλιο θα εγκρίνει τις προδιαγραφές του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού, που όπως αυτός περιγράφει στην παρούσα μορφή του, έχει σαν στόχο την αναβάθμιση της έκτασης του πρώην σταθμού ΟΣΕ και την εύρυθμη λειτουργία της σε συνάρτηση με τον αστικό ιστό της πόλης. Την ελεύθερη πρόσβαση σε πεζούς και ποδήλατα μ, τη σύνδεση των χωρικών ενοτήτων , αλλά και προτάσεις για νέες χρήσεις του χώρου . Στην περιοχή μελέτης σχεδιάζεται να χωροθετηθούν μια στεγασμένη υπαίθρια δημοτική αγορά δυναμικότητας 350 θέσεων με στεγασμένες κλειστές εγκαταστάσεις που θα εκτίνονται συνολικά σε 7000 τ.μ.. Επίσης, σχεδιάζονται χρήσεις πολιτισμού με αίθουσα εικαστικών εκθέσεων , χώρους αθλητισμού (γήπεδα τένις, ποδοσφαίρου) , βρεφικός – παιδικός σταθμός δυναμικότητας 20-25 νηπίων . Ακόμη, σχεδιάζεται ένα πάρκο πόλης με πίστες skateboard, mountain bike κ.α.
Στον διαγωνισμό θα απονεμηθούν τρία βραβεία (αν δεν αλλάξει κάτι): Το πρώτο βραβείο θα είναι 13.500 Ευρώ, το δεύτερο βραβείο θα είναι 9.900 Ευρώ και το τρίτο βραβείο θα είναι 6.600 Ευρώ. Επίσης, η επιτροπή θα κληθεί να προτείνει και τρεις επαίνους με χρηματικό έπαθλο 1.500 Ευρώ ο καθένας.
Κριτήριο στον διαγωνισμό θα είναι και το οικονομικό, αφού τα σχέδια παρεμβάσεων δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν σε προϋπολογισμό τα 5.4 εκ. ευρώ και το κόστος κατασκευής δημοτικής αγοράς τα 5 εξ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου